Презентація на тему: "Прийменник"

Про матеріал

Презентацію бажано використовувати під час пояснення службової частини мови- прийменник. Презентація складена у вигляді казочки, яка допоможе дітям швидше запам'тати роль службових слів у реченні.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прийменник Підготувала вчитель початкових класів НВК «ЗНЗ І-ІІ ст. – ДНЗ»с. Мощене. Карташова А. В.

Номер слайду 2

В одному казковому лісі жило дуже цікаве білченя. Одного разу воно повернулося зі школи дуже засмучене. .

Номер слайду 3

Матуся запитала що у нього трапилося,а білченя відповіло, що сьогодні тітонька сова на уроці української мови задала їм дивну згадку і ніхто на неї не зміг відповісти. - Що ж це за загадка?- поцікавилася білка.- Хоч найменше слово я, але цінюсь дуже. Бо коли мене нема, то страждають всі слова.Їх зв‘язок втрачається,Речення руйнується.

Номер слайду 4

- Ой. Який ти у мене іще маленький та кумедний. Це ж дуже просто. Ось подивись…

Номер слайду 5

Росте грибочок, а поряд нього є пеньочок. Давай складемо речення. Під пеньочком росте грибочок. Яке тут найменше слово? (під). Спробуй сказати це саме речення, але без цього маленького слова. - Пеньочком росте грибочок. Ой якось нескладно виходить і незрозуміло.

Номер слайду 6

Так, тому в нашій мові існують маленькі слова, до яких ми не можемо поставити питання. Вони служать для поэднання слів у реченні. Такі слова як:на, під, до, перед, біля, у,в, через поєднуються у велику групу і називаються службовими, або прийменниками.

Номер слайду 7

Я зрозумів тепер загадку. Дякую тобі, матусю.-Молодець ,синку, а тепер давай пограємося. Подивися навколо і складимені речення, використовуючи прийменники.

Номер слайду 8

Колобок сидить на пеньочку. Під пеньком ростуть квіти і гриби.

Номер слайду 9

Червона Шапочка йде до бабусі. Біля дерева причаївся вовк.

Номер слайду 10

Через кладочку біжить кізочка.

Номер слайду 11

Аліса в країні Чудес.

Номер слайду 12

- Молодець, синку. Тепер ти знаєш, що існують службові слова - прийменники, які хоч і малі, але виконують дуже важливу функцію; вони служать для сполучення слів у реченні.- Дякую тобі ,матусю, за те, що пояснила мені.

pptx
Додано
19 лютого 2018
Переглядів
5037
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку