Презентація на тему : "Пропорції в нашому житті"

Про матеріал
Груповий навчальний проект. Розвязування практичних задач з теми " Пропорції в нашому житті" Містить історичний матеріал, питання для повторення теоретичного матеріалу., план проведення проекту. Подано у вигляді презентації. Задачі 6 класу. Тип уроку: " Узагальнення та систематизація навчального матеріалу . Задачі на пряму і обернену пропорційність, поділ величини на частини у заданому відношенні, різні задачі на відсотки( знаходження відсотка від даної величини, знаходження величини за даним значенням його відсотка, знаходження відсоткового відношення величин, на зміну величин у відсотках
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОДУЛЬ УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЇ ЗНАНЬ ГРУПОВИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЕКТ З МАТЕМАТИКИ УЧНІВ 6 КЛАСУ ЗА ТЕМОЮ : «ПРОПОРЦІЯ В НАШОМУ ЖИТТІ» 2019 – 2020 н.р.

Номер слайду 2

« Багато математичних теорій, що здаються абстрактними і не застосованими, можливо, завтра знайдуть собі застосування зовсім несподівано, а можливо і через дві тисячі років» О.М. Крилов.

Номер слайду 3

Проектна діяльність допоможе : - Розвивати пізнавальні уміння і навички; - Самостійно конструювати знання, тобто удосконалювати свою компетентність; - Розвивати критичне мислення; - А головне навчитися орієнтуватися в сучасному інформаційному просторі

Номер слайду 4

Керівник проекту : Савран Віра Миколаївна Координатор проекту: Лебідь Валерія Учасники проекту : Горулько Софія Деревянко Діма Карташова Анастасія Латиш Мирослава Сирова Валерія

Номер слайду 5

Девіз всіх уроків математики : « Від теорії - до практики» Складне зробити простим, Просте - звичним, А звичне - приємним

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Вивчення пропорцій має велике значення для практики. Вони застосовуються при виконанні різних розрахунків, що мають своїм завданням розподіл величин, розв’язування задач, пов’язаних з вимірюваннями на поверхні Землі, зокрема при складанні планів і карт, тощо. За допомогою пропорцій розв’язували різні задачі ще в стародавні часи. Повну теорію пропорцій було створено в стародавній Греції ще в ІV ст.. до н.е. Цю теорію докладно висвітлено в « Началах» Евкліда, зокрема там доведено і основну властивість пропорції.

Номер слайду 8

Учення про відношення і пропорції стародавні греки називали музикою, яку вважали галуззю математики. Вони знали, що чим слабкіше натягнуто струну, тим нижчий або товщий звук вона дає, а чим тугіше натягнута струна , тим вищий вона дає звук. Але в кожному музичному інструменті не одна, а кілька струн. Щоб усі струни під час гри звучали узгоджено, приємно для вуха, довжина звучащих їх частин повинна перебувати в певному відношенні. Тому вчення про відношення і пропорції і називались у греків музикою.

Номер слайду 9

Термін «пропорціональний» походить від латинського слова proportionalis, який означає: «такий , що має правильне співвідношення між частинами і цілим, або «такий, що перебуває в певному відношенні до деякої величини».

Номер слайду 10

Поняття пропорціональності мало і має широке застосування в мистецтві, архітектурі. В архітектурі і живопису, в скульптурі воно означає додержання певних співвідношень між окремими частинами споруди, картини, скульптурного твору, яке справляє найприємніше враження. Сучасний запис пропорції за допомогою двокрапки і знака рівності ввів на початку ХVIII ст. німецький математик і філософ Лейбніц.

Номер слайду 11

ПОВТОРИМО ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ПРОЕКТУ: 1.Що таке відношення ? 2. Що таке пропорція? 3. Як читається основна властивість пропорції? 4. Які дві величини називаються прямо пропорційними? 5. Які дві величини називаються обернено пропорційними?

Номер слайду 12

Переходимо до презентації

Номер слайду 13

План проекту Розв’язування задач за допомогою пропорцій 1. Пряма і обернена пропорційність 2.Поділ числа у заданому відношенні 3. Відсоткові розрахунки: - знаходження відсотків даного числа; - знаходження числа за його відсотками; - знаходження відсоткового відношення; - зміна величин у відсотках.

Номер слайду 14

«Нам учитель задаёт с иксами задачу ,  Кандидат наук и тот над задачей плачет»

Номер слайду 15

Задача Латиш Мирослави: У 80 кг картоплі міститься 14 кг крохмалю. Скільки картоплі треба взяти, щоб одержати 35 кг крохмалю?

Номер слайду 16

Задача Сирової Валерії 1. Зі 100 кг насіння льону виходить 37 кг олії. Скільки вийде олії з 250 кг такого насіння?

Номер слайду 17

Задача Деревянка Діми: 2 При щоденному витрачанні 3,6 т вугілля наявних запасів вистачить на 46 днів. На скільки днів вистачить запасів вугілля, якщо щодня витрачати по 2,4 т ?

Номер слайду 18

Задача Лебідь Валерії 2. Колесо, що має обвід 1,5 м , зробило на деякій віддалі 96 обертів. Скільки обертів на тій самій віддалі зробіть колесо, обвід якого 2, 4 м?

Номер слайду 19

Задача Карташової Анастасії: 2. Якщо при будуванні огорожі для шкільної ділянки закопувати стовпи на віддалі 4,5 м,один від одного, то потрібно буде 76 стовпів. Скільки буде потрібно стовпів, якщо закопувати їх на віддалі 3,6 м один від одного?

Номер слайду 20

Задача Карташової Анастасії: 3. У першій кімнаті горить лампа 60 ват, у другій - лампа в 100 ват. Скільки коштує електроенергія, витрачена на освітлення в кожній кімнаті, якщо загальні вартість електроенергії становить 144 грн.?

Номер слайду 21

Задача Деревянка Діми 3. Один робітник виконує норму за 6 год., а другий - за 5 год. Працюючи разом вони виготовили 495 деталей. Скільки деталей виготовив кожний робітник?

Номер слайду 22

Задача Лебідь Валерії: 3. Суміш для полірування мідних виробів містить воду, нашатирний спирт і крейду у відношенні 10:5:2. Скільки грамів кожної речовини треба взяти, щоб підготувати 340 г суміші?

Номер слайду 23

Задача Латиш Мирослави 4. Сплав містить 108 кг заліза, що становить 36% маси сплаву. Яка маса сплаву?

Номер слайду 24

Задача Сирової Валерії 4. До магазину привезли 460 кг картоплі. Першого дня було продано 35% всієї картоплі. Скільки кг картоплі було продано першого дня?

Номер слайду 25

Задача Лебідь Валерії: 4. Вартість деякого товару була 140 грн. Спочатку його вартість підвищилась на 20%, а потім знизилась на 25%. Яка стала ціна товару після двох змін?

Номер слайду 26

Задача Деревянка Діми : 5. Ціна товару знизилась з 175 грн. до 140 грн. На скільки відсотків знизилась ціна товару?

Номер слайду 27

Задача Карташової Анастасії: 5. Кількість учнів нашої школи за певний період зменшилась з 130 учнів до 104 учнів. На скільки відсотків зменшилась кількість учнів в нашій школі?

Номер слайду 28

Задача Латиш Мирослави 5. Спортсмен на тренуванні пробігає 12 км в день. Тренер запропонував йому пробігати за день 15 км. На скільки відсотків збільшилось навантаження спортсмена за день?

Номер слайду 29

Задача Сирової Валерії 5. Тато отримував зарплату в розмірі 4000 грн. потім йому підвищили зарплату і він почав отримувати 4800 грн. На скільки відсотків підвищили зарплату татові?

Номер слайду 30

Підведемо підсумки презентації за такими критеріями: 1.Знання правил і властивостей( 1б) 2.Задачі на пряму (2б) і обернену пропорційність( 3б) 3.Поділ величини у заданому відношенні ( 3 б) 4.Основні задачі на відсотки одну пропорцію по 2б, на дві пропорції(4 б) 5.Зміна величин у відсотках (по 3б ( задача на дві дії)

Номер слайду 31

Деревянко Діма – 11 балів Карташова Анастасія-11 балів Латиш Мирослава – 9 балів Лебідь Валерія – 12 балів Сирова Валерія – 9 балів

Номер слайду 32

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!!!

ppt
Пов’язані теми
Математика, Розробки уроків
Додано
20 вересня 2021
Переглядів
1992
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку