Презентація на тему "ПротиДій торгівлі Людьми"

Про матеріал
Ми зібралися з вами сьогодні саме для того, щоб поговорити про це ганебне явище – торгівля людьми. Адже тема нашого заняття звучить так: «ПротиДія торгівлі людьми». Можливо дехто із вас і не здогадується, що ця проблема існує у всьому світі і набуває глобальних масштабів. Тож мета нашої зустрічі полягає в тому, щоб ми ще більше дізналися про торгівлю людьми, усвідомили гостроту проблеми, визначили причини, форми та ознаки цього явища, розкрили шляхи попадання в цю ситуацію. І все це ми робимо для того, щоб попередити чи унеможливити попадання вас у, так зване, рабство. Адже торгівля людьми неабияк стосується нашої держави. Ця проблема не визнає державних кордонів, не робить різниці між розвиненими державами та державами, що розвиваються. Вона чудово адаптована як до бідності, так і до розкоші. Використовуючи складну економічну ситуацію в Україні, високий рівень безробіття і правову недосконалість країни, малу обізнаність населення нечисті на руки ділки організували кримінальний бізнес - запрошення громадян працювати за кордоном, де вони зазнають жорстокої експлуатації, заробляючи мізерні кошти для себе і тисячі - для організаторі цього бізнесу. Такий експорт « живого товару» здійснюється до Греції, Італії, Іспанії, Росії, Чехії та ін. країн. Чоловіків використовують у якості будівельників, шахтарів, працівників на плантаціях, жінок - як домогосподарок, кравчинь, посудомийниць. Окрім звичайної експлуатації жінки стикаються із ще одними формами - експлуатацією у сфері сексуального бізнесу, та сурогатного материнства. Станом на 1 грудня 2009 року виявлено 290 злочинів, передбачених ст.149 ( Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України. Установлено місцезнаходження та повернуто в Україну 353 потерпілих від торгівлі людьми, у тому числі 45 неповнолітніх (близько 13%), знешкоджено 10 організованих груп. Що стосується дітей, то вони також втягнені в найгірші форми праці, виконання яких небезпечне й шкідливе для дитини і заборонене міжнародним і національним законодавством. Найстрашніше - це комерційна сексуальна експлуатація, та вилучення органів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАНЯТТЯ З ЕЛЕМЕНТАМИ ТРЕНІНГУ“Проти. ДІЙ торгівлі людьми” Презентацію підготувала: Практичний психолог. НВК-ЗОШ І-ІІІст.-ліцей м. Добропілля Козюбенко Л. В

Номер слайду 2

Мета: підвищення рівня знань щодо поняття «торгівля людьми», прав та свобод громадян за кордоном, міжнародних документів про боротьбу з торгівлею людьми. Обладнання:мультимедійна дошка, папір, олівці. Очікувані результати: ознайомити учнів із сучасною проблемою торгівлі людьми;  формувати знання про види, причини й наслідки торгівлі людьми; формувати негативне ставлення до подібного роду діяльності; розвивати вміння розпізнавати підозрілі пропозиції щодо працевлаштування. Вікова категорія: учні 9-11 класу.

Номер слайду 3

Хід заняття Психолог: Доброго дня Учні! Сьогодні у нас з вами дуже цікава та важлива тема яка стосується усього людства. У кожного з вас своя стежка, свій шлях до мети. І щоб із вами не трапилася біда, яка ставить людину в залежність від обставин, ви повинні добре знати – рабство в третьому тисячолітті існує і сучасний прояв його – це торгівля людьми. Обговорення проблеми сучасності допоможе підвищити рівень ваших знань стосовно прав людини, сприятиме вихованню поваги до людської гідності та особистості, почуття патріотизму.

Номер слайду 4

Інформаційне повідомлення Проблема торгівлі людьми має глибокі історичні та етнонаціональні корені. На ранніх стадіях розвитку людства купівля-продаж людини розглядалася як засіб законного збагачення. Згодом суспільство усвідомило ганебність такого підходу. Розпочалася багатовікова боротьба із цим явищем, яка не вщухає і сьогодні. Торгівля людьми – це порушення прав людини, за яке мають відповідати держави. Важливим етапом в утвердженні такої концепції стала Всесвітня конференція з прав людини, що відбулася у Відні 1993 року, коли насильство щодо жінок визнали порушенням прав людини. Саме на позиціях захисту прав людини в останні роки було розроблено низку документів щодо боротьби з торгівлею людьми. Це Гаазька міністерська декларація (1997 р.), Конвенція ООН проти транснаціональної організованої злочинності (2000 р.), Брюсселюська декларація (2002 р.).

Номер слайду 5

Що ж означає визначення «торгівля людьми»?«Торгівля людьми» означає вербування, перевезення, передачу, приховування або заволодіння людьми із застосуванням насильства або під загрозою насильства, шляхом викрадення, шахрайства, примусу або зловживання владою чи уразливістю становища або шляхом підкупу у вигляді платежів, щоб отримати згоду особи, яка має контроль над іншою.Із якою метою може здійснюватися торгівля людьми?Мета різна. Це примусова праця, примусовий шлюб, насильницьке використання в домашньому господарстві, у промисловому або сільськогосподарському секторах, народження дитини примусово або на замовлення, використання в легальному або нелегальному бізнесі, викрадання людей різного віку для трансплантації органів, дітей – для жебракування або нелегального усиновлення. Чи будуть тотожні терміни «торгівля людьми» і «рабство»?Будуть, адже рабство – це насильство, і в понятті «торгівля людьми» насильство над людиною здійснюється.

Номер слайду 6

Вправа “Мозговий штурм” Психолог: Діти пропоную вам вправу “Мозговий штурм” назвати основні на вашу думку причини чому люди покидають свою країну?Які ж причини виникнення проблеми торгівлі людьми ви можете назвати?Внутрішні:- Скрутне економічне становище: практично неможливо отримати гідну роботу в Україні. Низький рівень життя, високий рівень безробіття.- Інформаційні: погана обізнаність українських громадян щодо можливостей працевлаштування та перебування за кордоном, а також наслідки нелегального працевлаштування за кордоном.- Правові: відсутність правової системи захисту потерпілих, недостатня захищеність українських громадян від торговців живим товаром.- Психологічні: кризовий етап, у якому знаходяться наші громадяни, призвів до зменшення самозахисту. За принципом «уже гірше не буде» люди погоджуються на різні авантюрні пропозиції, навіть не думаючи про наслідки.- Домашнє насильство: якщо в родинах немає порозуміння, не склалися стосунки з батьками.

Номер слайду 7

Зовнішні чинники. Серед цих чинників слід виділити як позитивні, так і негативні. Позитивні:- Відкриття кордонів та падіння «залізної завіси».- Спрощення можливості для українських громадян подорожувати по світу як у пошуках розваг, так і праці. Негативні:- Інтернаціоналізація тіньової економіки.- Зростання різниці між бідними і багатими державами.- Формування міжнародних кримінальних об’єднань.- Корумпованість працівників державних органів.- Лояльне законодавство щодо занять проституцією в багатьох країнах світу.

Номер слайду 8

Вправа “ Збери речення ”Психолог: Учні розділіться на 2 групи. Я зараз роздам кожній групі «половинки», частини речень та пропоную вам протягом 5 хвилин додумати речення та назвати причини торгівлі людьми в сучасному світі та в Україні. Після витікання часу для обдумування я зберу пропоновані вами варіанти «закінчених» речень та попрошу вас прокоментувати ваші відповіді. 

Номер слайду 9

Вправа « Що трапилось?»Психолог: Діти об’єднайтесь в пари я вам роздам картки з коротким описом ситуацій. І пропоную визначити, чи є ознаки торгівлі людьми ( дія, засоби, цілі).

Номер слайду 10

Інформаційне повідомлення. Частина дівчат віком 18-27 років від'їжджають за кордон цілеспрямовано для роботи у нічних розважальних закладах, більшість з них (80-85 %) про дійсну мету вивезення за кордон не знає, тому розраховує на роботу офіціантки, танцівниці, домашньої господині, на сезонні роботи в сільському господарстві. Ось шляхи, за допомогою яких жінки опиняються за кордоном. Оголошення про працевлаштування за кордоном (на цей час Україна має домовленість з 13 країнами, в основному, для чоловіків). Багато виїжджають за запрошенням випадкових «знайомих», іншими словами, через мережу посередників і поставників, які не оформлені у легальні фірми, (за кордоном такий посередник отримує від 200 до 5000 доларів.)Туристичні поїздки, фірми спеціально оформлюють туристичні візи, які не дають легального права на працевлаштування. Дівчата влаштовуються на свій страх і ризик самостійно. Відповідальності турагентства за їхні долі не несуть. Шлюбні оголошення і контракти. (Ці агентства офіційно взагалі не повинні ніким перевірятися і не повинні мати ніяких ліцензій.) За таку жінку чоловіки, які звернулися у агентство, платять великі гроші, а потім можуть перепродати її або використавши, повернути. При цьому психічний або моральний збиток виплачують не жертві, а тій фірмі, яка продала «товар». Через Internet— всесвітня «мережа наречених», коли дівчата розмішують свої фото на сторінках знайомств.

Номер слайду 11

Психолог: Ми вже визначили причини та ознаки торгівлі людьми, але що означає саме словосполучення « торгівля людьми»? І чи можна допомогти той хто вже у пастці?               Торгівля людьми – це вербування, перевезення, передача, приховування або прийом осіб шляхом погрози застосування сили чи інших форм примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою чи вразливого становища або шляхом виплати чи одержання грошей або іншого тиску, щоб отримати згоду особи, яка має контроль над іншою особою з метою експлуатації. КОЖЕН ПОСТАРДЖАЛИЙ МАЄ ПРАВО НА ДОПОМОГУ

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вправа « Відкритий мікрофон»Психолог: Використовуючи набуту інформацію учні мають виступити з промовою даючи відповідь на запитання « Які наслідки має торгівля людьми для самої людини, для сім'ї, для суспільства». 

Номер слайду 14

Вправа «Пам`ятай» Психолог : Діти об’єднайтеся у 2 групи. Вам потрібно на аркуші дати відповіді на запитання та скласти рекомендації : - що повинна знати людина, яка влаштовується на роботу за кордон? що повинні знати туристи які приїхали підзаробити під час відпочинку?що повинні знати жінки які влаштовуються начебто на “хорошу роботу” По завершенню роботи учні надають свої аркуші на яких надали рекомендації

Номер слайду 15

Номер слайду 16

0 800 500 335 (386 з моб. телефону)Національна «гаряча лінія » по пепередженню домашнього насилля , торгівлі людьми та гендерної дискримінації.

Номер слайду 17

ЗНАЙ СВОЇ ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ. Якщо маєш сумніви щодо поїздки за кордон – телефонуй Телефон А21: +38 (044) 338 33 81.

Номер слайду 18

ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВПсихолог: Діти пропоную зараз розташуватися колом. Візьміться за руки. Пропоную дати відповіді на запитання: «Що Вам сьогодні запам’яталось? Що ви для себе візьмете із сьогоднішнього заняття?». Вправа «Плескання по колу»Плескаємо в долоні якщо згодні із висловленням інших учнів

Номер слайду 19

Дякую за увагу!Бережімо себе!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
3 травня 2019
Переглядів
4203
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку