Презентація на тему "Розподіл доходів"

Про матеріал

Презентація до уроку з економіки в одинадцятому класі стане в нагоді як для вчителя та і для учнів у підготовці до уроку та позакласних заходів, а також для проведення факультативних занять та виховних заходів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: учитель географії середньої загальноосвітньої школи №15 І-ІІІ ступенів м. Сєвєродонецька Луганської області Черкашина Л.М.

Номер слайду 2

Реальний поточний стан матеріального добробуту населення відображають сукупні витрати домогосподарства. Структуру використання домогосподарствами сукупних ресурсів визначають грошові витрати, їх основна складова – споживчі витрати та зведений показник – сукупні витрати. Витрати та заощадження населення включають: витрати на придбання товарів та послуг; сплачені доходи від власності; поточні податки на доходи, майно та інші поточні трансферти; нагромадження основного капіталу та матеріальних оборотних коштів, а також приріст фінансових активів у вигляді заощаджень у вкладах, в іноземній валюті тощо. Грошові витрати домогосподарстввключають: витрати на купівлю продуктів харчування, алкогольних та тютюнових виробів, непродовольчих товарів, на оплату послуг, витрати, пов’язані з веденням особистого підсобного господарства, грошову допомогу родичам та іншим особам, витрати на купівлю нерухомості, на будівництво, на придбання акцій, сертифікатів, валюти, вклади до банківських установ, аліменти, обов’язкові податки (крім прибуткового), збори, внески та ін.

Номер слайду 3

Сукупні витратискладаються з грошових витрат, вартості спожитих домогосподарством і подарованих ним родичам та іншим особам продуктів харчування, отриманих з особистого підсобного господарства та в порядку самозаготівель, вартості подарованих продовольчих товарів, суми пільг та безготівкових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та електроенергію, суми безготівкових пільг на оплату телефону, проїзду в транспорті та дотацій на путівки в санаторно-курортні заклади, на купівлю ліків, лікування, зубопротезування

Номер слайду 4

. Сукупні витрати характеризують структуру використання домогосподарством сукупних ресурсів і відображають реальний поточний стан матеріального добробуту домогосподарства. Грошові доходи домогосподарств складаються із суми грошових та натуральних надходжень, одержаних членами домогосподарства у вигляді оплати праці доходів від підприємницької діяльності та самозайнятості, доходів від власності у вигляді відсотків, дивідендів від продажу акцій та інших цінних паперів, надходжень від продажу нерухомості, особистого та підсобного господарства та продуктів, отриманих у порядку самозаготівель, соціальних допомог, субсидій готівкою для відшкодування витрат населення на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого палива, пенсій, стипендій, грошових допомог від родичів та інших осіб, а також інших грошових доходів.

Номер слайду 5

Проблема розподілу доходів у ринковій економіці є однією із ключових, оскільки принципи розподілу передбачають механізм вирішення низки як економічних, так і соціальних проблем. Аналіз принципів формування доходів показує, що ринкова економіка не гарантує кожному члену суспільства певний визначений рівень доходів, вони визначаються вкладом певного фактора у виробництво. Усі учасники ринкової економіки із самого початку не однакові за своїми потенціальними можливостями. Вони розрізняються за: володінням власністю; здібностями, рівнем освіти і кваліфікації; фінансовими можливостями; умовами виробництва; ступенем ризикованості, вдачею; станом здоров’я тощо. Ця нерівномірність,зодного боку, породжує економічні стимули, а з іншого – примножує нерівномірність у майбутньому.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Проблема нерівномірності характерна як для країн з низьким рівнем розвитку, так і для найрозвинутіших країн. Ступінь нерівномірності розподілу доходів можна проаналізувати за допомогою кривої Лоренца (за ім’ям американського економіста Макса Лоренцо (1876-1959 рр)).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Чим більший коефіцієнт нерівності розподілу доходів(витрат) , тим більший ступінь нерівномірності. На сьогодні цей індекс в Україні складає 0,359.

Номер слайду 10

ppt
Додано
16 липня 2018
Переглядів
2468
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку