Презентація на тему: "Розвиток творчих здібностей учнів на уроках української мови та літератури"

Про матеріал

Презентація на тему: Розвиток творчих здібностей учнів на уроках української мови та літератури" розкриває основні форми роботи вчителя на уроці для розвитку їх творчості, допомагає підібрати форми та методи роботи вчителя з дітьми на уроці. Презентація буде корисна для вчителів із досвідом роботи та вчителів - початківців.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

.

Номер слайду 2

Організаційний етап кожного уроку покликаний створювати атмосферу довіри та доброзичливості, забезпечити нормальну зовнішню обстановку на психологічний настрій учнів на роботу, що сприятиме розкриттю творчого потенціалу учнів.

Номер слайду 3

- обмін компліментами;- вправа «Кошик»;- «Побажай собі (мені) удачі»;- «Ланцюжок добрих побажань»;- з’ясування настрою у групах;- побажання успіху від учителя;- обмін усмішками;- обмін побажаннями, у яких є слово, що стосується теми уроку;- мімічне відображення настрою;- «Незакінчене речення»;- «Кольоровий настрій» (графічний, словесний). - вправа «Парасолька». (Якого кольору парасольку обрав би ти , щоб захиститися від зливи?);- вправа «Тепло душі».

Номер слайду 4

1. Виявлення і спланований розвиток творчих здібностей. 2. Створення «нестандартних ситуацій»

Номер слайду 5

Завдання, спрямовані на розвиток фантазії, гіпотетичного мислення: • продовжити художній твір• змінити (переробити) закінчення художнього твору• скласти усну розповідь від імені письменника• взяти "інтерв'ю" у письменника.

Номер слайду 6

Творча діяльність нестандартного спрямування: * сенкан (сенкен, синквейн), * «виступ у суді», * «створення» фільму, * вернісаж ілюстрацій до твору,* вернісаж ідей, * рольова гра, *літературна гра, * написання фанфіку та ін.

Номер слайду 7

який? та що робить?

Номер слайду 8

яка?хто? що?що робить?

Номер слайду 9

Золота Дощова. ОСІНЬ Красуня Господиня Чарівниця

Номер слайду 10

«Доміно». Осінь. Осінь прийшла. Осінь прийшла чарівна. Осінь прийшла чарівна і Осінь прийшла чарівна і золота

Номер слайду 11

Розвиток уяви

Номер слайду 12

Олексій Бутирський «Життя осені»

Номер слайду 13

Форми роботи для розвитку творчих здібностей на уроках української мови та літератури:1. Робота творчих майстерень .2. Проведення народознавчих свят.3. Випуски художніх газет.4. Інсценізація уривків із творів, які вивчаються за програмою.5. Види творчих робіт на основі неповного тексту:6. Ілюстрації учнів до прочитаних творів.7. Проведення літературних "Брейн-рингів".8. Конкурси авторських віршів.9. Організація виставок "З бабусиної скрині", "Народознавчі свята на Україні".10. Використання граматичної та лінгвістичної казки.11. Використання нетрадиційного дидактичного матеріалу.12. Створення комп’ютерних презентацій.13. Використання елементів гри.14. Створення учнями власних проектів.15. Творчі перекази учнів на основі неповного тексту.16. Складання схем-опор.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Шляхи стимулювання творчої активності учнів- не погоджуйтеся з відповіддю учня,якщо учень просто констатує факти,вимагайте доказів; - ніколи не розв'язуйте дискусію учнів найлегшим способом,тобто повідомивши їм правильну відповідь чи правильний спосіб розв'язання; - навчання має спиратися на інтереси,мотиви і бажання учнів;прищеплюйте смак до нестандартних розв'язків; - ніколи не кажіть учням,що у вас немає часу обговорити їх «безглузді»ідеї; - не скупіться на добре слово, доброзичливу усмішку,дружнє заохочення; - пам'ятайте ,що в процесі навчання не може бути постійної методики чи усталеної програми

Номер слайду 21

Рекомендації для ефективного розвитку творчих здібностей учнів: • дбайте про паростки творчості; • помічайте, виявляйте приховані творчі здібності дітей, • емоційно надихайте дітей на творення власних текстів; • зосередьте увагу на відборі оптимальних та ефективних завдань, • шукайте такі завдання, які б пробуджували дитячі душі до творчості, • для творів підбирайте теми, які порушують актуальні проблеми, дають можливість висловитися; • завдання для творчих робіт давайте у кількох варіантах, щоб учень мав змогу вибирати; • створюйте проблемні ситуації, • під час опрацювання програмового матеріалу залучайте учнів до творчої пошукової роботи з використанням випереджувальних завдань; • допомагайте учням повірити у свої сили; • не обмежуйте творчу уяву учнів, • не повчайте відкрито, не критикуйте строго, а лише тактовно давайте поради; • стимулюйте і підтримуйте ініціативу учнів, їхню самостійність

Номер слайду 22

Нема жахливішої роботи, ніж учительська. Нема виснажливішої роботи від учительськоїДе нерви паляться, мов хмиз сухий, Де серце рветься в клекоті і чаді. Але нема щасливішої долі,Коли Людина з Твоїх рук, Учителю, Іде у світ — на краплю світ людніє. Іван Драч style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Борисюк Олена Валеріївна
    Дуже корисна презентація! Візьму до уваги!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Селевко Віра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Малоока Ірина
    Прекрасно!Змістовно!Сучасно!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
4836
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку