Презентація на тему: "Складні речення з різними видами звязку"

Про матеріал

Презентація стане в пригоді та полегшить пояснення вчителем нового матеріалу. Учні наглядно ознайомляться з усіма видами складних речень, а також зі схемами таких синтаксичних конструкцій. Зможуть виконати ряд практичних завдань.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складні речення з різними видами сполучникового ібезсполучникового зв’язку

Номер слайду 2

Сьогоднішній урок навчить мене: визначати складні речення з різними видами зв’язку; складати схеми таких складних речень; відновлювати складні синтаксичні конструкції відповідно до комунікативного завдання.

Номер слайду 3

Як мало людині треба для щастя і як багато, щоб це зрозуміти. Народна мудрість

Номер слайду 4

Інтерактивна вправа «ТАК і НІ» 1. Складне речення – це таке речення, до складу якого входить два і більше простих речення. 2. Між частинами складного речення завжди ставиться кома. 3. Складні речення поділяють на такі види: складносурядне, складнопідрядне, безсполучникове. 4. Залежно від способу поєднання частин бувають складні сполучникові та складні безсполучникові речення. 5. Безсполучниковим складним називається речення, частини якого поєднуються в змістове ціле за допомогою інтонації та сполучників. 6. Частини складносурядного речення з’єднуються сурядними сполучниками. 7. Частини складнопідрядного речення поєднуються підрядними сполучниками і сполучними словами. 8. Безсполучникові складні речення можуть бути синонімічними як із складносурядними, так і складнопідрядними реченнями.

Номер слайду 5

Відповіді:1 – так.2 - ні.3 – так.4 – так.5 – ні.6 – так.7 – так.8 – так.

Номер слайду 6

Міні-твір про щастя

Номер слайду 7

Творче конструювання Списати вислови. Підкреслити граматичні основи. Указати на засоби зв’язку (інтонація, сполучники, сполучні слова).1. Люди люблять розмірковувати про щастя, але ніхто не знає, що найбільше щастя - в розумінні (К. Паустовський). 2.Існує тільки один шлях до щастя – перестати турбуватися про речі, що не підвладні нашій волі (В. Гюго). 3. Нещасною або щасливою людину роблять тільки її думки, а не зовнішні обставини; керуючи своїми думками, людина управляє своїм щастям (Ніцше). 1. […] , але [ …], що ( ...). 2. [ ... ] ; [ ... ]. 3. […] - [ ... ], (що).

Номер слайду 8

- Який висновок можна зробити про записані щойно складні речення?

Номер слайду 9

1)Опрацювання теоретичного матеріалу - §24, с.179. коментар учителя2) виконання вправи 291. робота в групах: І група – 1,2 речення – схеми; ІІ група – 3,4 речення – схеми. Робота за підручником

Номер слайду 10

Кодовий диктант (афоризми). 1. Я зробив усе, що зміг, а хто може, хай робить краще.2. Ти щасливий, коли ти твердо йдеш шляхом, яким почав іти.3. Хто шукає, той знаходить, а хто стукає, тому відчиняють.4. Багатством живиться лиш тіло, а душу звеселяє споріднена праця.5. Щастя твоє в тобі самому: пізнавши себе, пізнаєш усе.6. Щастя – це подяка Богові за те, що Він нам посилає.7. Скільки людей є повсюди, стільки в світі й щастя є.8. У щастя людського два рівних є крила: троянди й виноград – красиве і корисне.9. Дії не завжди щастя, але не буває щастя без дії.10. Щастя завойовується і виробляється, а не дістається в готовому вигляді із рук благодійника. ССР- _____; СПР - _____; БСР - _____; ССК - _____.

Номер слайду 11

Відповіді: ССР – 4, 9,10; СПР - 2, 6; БСР – 5, 7,8; ССК -1, 3.

Номер слайду 12

Записати четверте речення, зробити морфологічний та синтаксичний розбір. Визначити спосіб творення виділеного слова. Багатством живиться лиш тіло, а душу звеселяє споріднена праця. Живиться

Номер слайду 13

Рекламна пауза(робота в групах)

Номер слайду 14

Пунктуаційний практикум. Записати складні синтаксичні конструкції. Розставити розділові знаки. Виділити засоби зв’язку в них. Указати тип зв'язку між частинами складних речень. 1. Щастя подібно метелику __ чим більше ловиш його __ тим більше воно вислизає __ але якщо ви перенесете свою увагу на інші речі__ воно прийде і тихенько сяде вам на плече. 2. Людина __ що живе для себе __ не може бути щасливою__ живи завжди для інших і будеш щасливою. 3. Якщо ви хочете __ щоб життя посміхалося вам__ подаруйте йому спочатку свій гарний настрій. 4. Щастя __ як здоров'я ___ його не помічаєш ___ значить воно є. 

Номер слайду 15

Відповідь: 1. Щастя подібно метелику: чим більше ловиш його, тим більше воно вислизає, але якщо ви перенесете свою увагу на інші речі, воно прийде і тихенько сяде вам на плече. 2. Людина, що живе для себе, не може бути щасливою: живи завжди для інших і будеш щасливою. 3. Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій. 4. Щастя - як здоров'я, його не помічаєш - значить воно є. 

Номер слайду 16

Дослідження-відновлення Встановити відповідність, записати речення, визначити їх вид. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Треба слову мудрості додати а) той і собі його має.2. Щастя знає б) те й минає.3. Не родись красивоюв) а нещастя повертає.4. Щастя має ногиг) кого шукає.5. Хто людям добра бажаєд) щоб уміло душу звеселяти.6. Щастя розум одбираєе) а родись щасливою.7. Що буваєє) коли на своєму місці.8. Людина щасливаж) а біда роги. ДГЕЖАВБЄ

Номер слайду 17

Дослідження-аналіз з усним обґрунтуванням. Дослідити синтаксичну організацію поетичних рядків. Визначити складні речення, у яких наявні різні типи зв’язку: безсполучниковий, сурядний і підрядний. 1)Поглянь, як ясно світить сонце, Як небо усміхається тобі, Як пелюстками квітка стука у віконце: Ні дня ти не повинен жити у журбі.   2) Бо щастя ходить ось тут, поруч, Потрібно лиш до нього руку простягнуть, Відкрити серце для любові, І рушити за ним в незнану путь.   3) Дорога може бути десь терниста, Десь встелена з троянди пелюсток, А ти іди туди, де полум’я іскристе Пала любов’ю нездійснених думок.

Номер слайду 18

Виведення формули щастя життя здоров'я енергія сила сім'я друзі цінувати музика серце позитив сльози від... захопленнярадість спілкування улюблена справа перешкоди віддача коханий (кохана) підтримка похвала дах над головою ромашка сміх дитина безтурботність марево сон мить пусті балачкишматочок щастя насолода любов вічні істини душевна рівновагасвято настрій дар Божий купа золота усмішка не брати, а віддавати на дорозі не валяється вміти відчувати вчитися на помилках живеш не дарма не можна пощупати. Щастя — це… Найбільше щастя, це коли... 

Номер слайду 19

Домашнє завдання§ 24. Вправа 292. Високий рівень – скласти лінгвістичну казку про розділові знаки.

Номер слайду 20

Самооцінювання

Номер слайду 21

Притча про щастя

Номер слайду 22

Відкритий мікрофон. На уроці я дізнався …Я не знав , а тепер знаю…Мені було цікаво…

Номер слайду 23

ЩАСТЯ

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лазуткіна Марія
    Дякую за прекрасний матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бєлоусова Светлана
    ДЯКУЮ ЗА МАТЕРІАЛ! Буду використовувати в роботі з учнями. Творчої наснаги!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Гончарова Ольга
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Глазова О.П.)
Додано
5 серпня 2018
Переглядів
42444
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку