Презентація на тему: "Складнопідрядне речення з кількома підрядними".

Про матеріал
Презентація на тему: "Складнопідрядне речення з кількома підрядними". СПР з однорідною супідрядністю. СПР з неоднорідною супідрядністю. СПР з паралельною (різночленною) підрядністю. СПР з послідовною підрядністю. СПР з комбінованою підрядністю (змішаного типу).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Не нагадуй, клен осінній, що зима не за горами, що її розвідник – іній – підкрадається ночами. (М.Нагнибіда). [Не нагадуй...],(що...),(що...). що?

Номер слайду 3

СПР з однорідною супідрядністю

Номер слайду 4

[...краю...],(де......) і (.......). який? І знов моя до тебе думка лине, далекий краю ранньої зорі, де тигрів слід веде до Уссурі і спіє виноград між віт ялини.(Борис Тен).

Номер слайду 5

[...люблю],(коли...),і(.............),і(............). що? Я люблю, коли в листя зелене дерева одягає весна, і під вітром хитаються клени, і співає в квітках далина.

Номер слайду 6

(Як тільки....) і (....),[...розцвітає...]. коли? Як тільки смеркне і чорне небо щільно укриє землю, далекий обрій враз розцвітає червоним сяйвом.(М.Коцюбинський).

Номер слайду 7

Любов носить такі окуляри, крізь які мідь здається золотом,бідність – багатством, а краплі вогню – перлинами.(М.Сервантес). [...такі...],(крізь які...),(....),а (....). які?

Номер слайду 8

Історіє,нічого не минай, на власних вагах зваж не для забави, коли, яке ім’я носив мій край, зажив якої слави чи й неслави.(Б.Степанюк). [...зваж...],(коли),(яке...),(...якої...). що?

Номер слайду 9

Коли людина нудиться від неробства, для неї час – тиран, що мордує її, як отруєна стріла. (Коли...),[...тиран],(що...). за як. умови? який?

Номер слайду 10

СПР з неоднорідною супідрядністю

Номер слайду 11

Коли школярі птахами розлітались на літні канікули, вчительку завжди огортав неясний смуток, наче залишала її раптом радісна, гомінка сім’я. (З газети). (Коли...),[...огортав...],(наче...). чому? коли?

Номер слайду 12

Як тільки наступив вечір, попереду встали силуети гір, ніби вони виступили з блакиті самого небосхилу.(О.Гончар). (Як тільки...),[...встали...],(ніби...). коли? як?

Номер слайду 13

Освіта розумному показує, що він мало знає, а в дурня породжує ілюзію, що він знає багато. [...показує,(що...),...ілюзію],(що...). яку? що?

Номер слайду 14

СПР з паралельною (різночленною) підрядністю

Номер слайду 15

Не може при добрі той жить, хто хоче злу й добру служить, бо, хтівши догодить обом, він стане злу рабом.(І.Франко). [Не може той...],(хто...),(бо...). чому? хто саме?

Номер слайду 16

Ніколи я не знав,як тяжко жить без солов’я, що в пісні аж тремтить тільцем своїм маленьким і гарячим.(М.Рильський). [...не знав],(як...солов’я),(що...). чого? якого?

Номер слайду 17

СПР з послідовною підрядністю

Номер слайду 18

Якби всі ті, хто землю боронив, та повставали сіяти й орать, то врожаї з розораних могил змогли б півсвіту хлібом годувать.(Т.Чубач). (Якби...ті,(хто...),),[то...змогли б...] за як.умови? які?

Номер слайду 19

Не відчиняй дверей, як не знаєш кому. [Не відчиняй...],(як не знаєш)(кому). чого? за як.умови?

Номер слайду 20

Здавалося, ніби чути, як свистить вітер у потужних крилах, як ріже груди холодне повітря. [Здавалося],(ніби чути),(як...),(як...). що? що?

Номер слайду 21

СПР з комбінованою підрядністю (змішаного типу)

Номер слайду 22

Мова зникає не тому,що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає. [...не тому,(що...),тому],(що...ті),(хто...). чому? чому? хто саме?

Номер слайду 23

Поки вона ходила по кухлик, я звернув увагу, що чисто побілена хата її була під соломою, що біля хати зеленів невеличкий городик,що під вікнами в стрункий рядочок влаштувались розквітлі рожі,які викликали у моєму серці спогад про далеке рожеве й сумне дитинство.(Д.Ткач). (Поки...),[...зв.увагу],(що...),(що...),(що...рожі),(які...). коли? на що? які?

Номер слайду 24

Виходить так, що, коли нема рушниці, нема й мисливця.(Остап Вишня). Поетеса Ганна Чубач написала, що коли б землю з могил полеглих в роки війни розорать і засіяти, то тим хлібом можна було б півсвіту годувати. [...так],(що,(коли...),нема...). як? за як. умови? [...написала],(що (коли...),[то...]). що? (СПР з послідовною підрядністю) (СПР з підрядним з’ясувальним)

Номер слайду 25

Плеонастичне з’єднання двох підрядних сполучників – що коли, бо хоч, бо якби і подібні

Номер слайду 26

не знати не нагадувати не минати неславити неслава не вчити не може не відчиняй неясний Пригадаймо! побілена розораний осінній Уссурі листя ілюзія поетеса Ганна отруєна багатством ’ ’

ppt
Додано
18 січня 2022
Переглядів
1613
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку