Презентація на тему "Сплави платини та паладію. Проби платини"

Про матеріал
В презентації висвітлені загальні відомості про сплави платини та паладію, їх характеристику та застосування. Описані основні проби платини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сплави платини та паладію. Властивості сплавів. Проби платини. Наталія КЛІЩОВАКиївський Професійний Коледж Артдизайну

Номер слайду 2

Особливості платини. Символ: Pt. Температура плавлення 1773,5 °CТемпература кипіння 4410 °CТвердість за шкалою Мооса — 4-4,5 Не магнітиться у чистому вигляді

Номер слайду 3

Переваги платини: 1. дорогоцінний метал світло-сріблястого кольору з характерним сірим відтінком сталі, вишуканий і стильний metallic, для створення його не потрібні домішки у сплаві.2. Головна особливість платини полягає у міцності. Такі вироби не бояться механічних пошкоджень, деформацій чи зношування. У платинових прикрасах оправа ідеально тримає камінь, і ризик того, що він згодом загубиться мінімальний.

Номер слайду 4

Переваги платини: 3. Платина носить титул вічного металу, їй не страшна взаємодія з вологою, повітрям, побутовою хімією, кислотами та перекисом водню. Тому вона довго зберігає колір та чудовий зовнішній вигляд, не тьмяніючи.4. Ювелірні прикраси з платини не містять алергічних домішок, а тому не викликають реакцій чи подразнень на шкірі.

Номер слайду 5

Переваги платини: 5. Метал у чистому вигляді не використовують при створенні прикрас. В Україні та й у більшості Європейських країн існують еталонні проби платинових сплавів: 750, 850, 900 та 950. Це означає, що відсоток вмісту чистого металу в цих виробах дорівнює 75, 85, 90 і 95%. Як домішки використовують мідь, паладій, золото і кобальт, іноді срібло, рутеній, осмій або нікель.

Номер слайду 6

Сплави на основі платини. В якості контактних матеріалів застосовують сплави платини з іридію, родієм, нікелем (утворюють безперервний ряд твердих розчинів), рутенієм, осмієм, молібденом, вольфрамом (утворюють обмежену область твердих розчинів). Відомий також потрійний сплав платина - паладій - рутеній (84-10-6)

Номер слайду 7

Сплав платина - іридій. Сплави, що містять 5-30% Ir. Іридій значно підвищує твердість і механічну міцність, погіршуючи оброблюваність платини. Сплави, що містять понад 30% Ir, обробляються з працею. Сплави з 7,99% Ir можуть «старіти» (за рахунок розпаду твердого розчину при температурі нижче 1000 °С). Старіння при 750 °С значно підвищує твердість Cплав, що містять 15-25% Ir.Іридій значно підвищує питомий електричний опір і стійкість до атмосферної корозії, але при нагріванні сплавів вище 900 °С окислюється і випаровується. Контакти з платиново-іридієвих сплавів дуже зносостійкі і мають тривалий термін служби.

Номер слайду 8

Сплав платина - родій як контактний матеріал найбільш відомий сплав з 10% Rh. має високі механічні властивості (твердість і міцність на розрив удвічі більше, чому платини) і великий електричний опір, має малу летючість при високій температурі.використовується для свічок запалювання.

Номер слайду 9

Сплав платина - нікель нікель значно підвищує твердість і питомий електричний опір сплавів. найбільш відомий сплав, який містить 5% Ni, мала схильність до зварювання; сплав в незначній мірі підвищує контактний опір при утворенні сірчистих плівок. сплави платини з нікелем пластичні, тому добре обробляються.

Номер слайду 10

Сплав платина - рутеній рутеній надзвичайно сильно підвищує твердість платини та електричний опір. в якості контактних матеріалів застосовують сплави, що містять до 14% Ru. При великому вмісті рутенію сплави обробляються з працею. сплави мають меншу схильністю до зварювання і утворення голок. при нагріванні на повітрі рутеній окислюється з утворенням летючих оксидів.

Номер слайду 11

Сплав платина - осмій осмій сильно підвищує твердість і електричний опір платини. сплави летких і при нагріванні втрачають в масі (за рахунок осмію); обробляються при утриманні не більше 10% Os, відомий сплав з 7 % Os, що володіє виключно високим мінімальним струмом дуги (2,5 А)

Номер слайду 12

Сплав платина - молібден для контактів застосовують сплав з 10% Мо. Він має високі електричний опір, твердість і схильність до старіння.

Номер слайду 13

Сплав платина - вольфрам вольфрам значно підвищує температуру плавлення сплаву і його твердість. Для контактів і свічок запалювання застосовують сплави з 4-5% W, що мають високий питомий електричний опір і твердість. Вони досить пластичні - обробляються пластично в гарячому і холодному стані (піддаються куванні, прокочують, волочіння на холоді); стійкі до атмосферної корозії.

Номер слайду 14

Сплав платина - паладій - рутеній  (84-10-6) - потрійний сплав, що володіє високим електричним опором, твердістю і пластичністю, корозійною стійкістю.

Номер слайду 15

Сплави паладію. В якості контактних матеріалів застосовують сплави: паладію з сріблом, золотом, іридію, міддю, нікелем, з якими він утворює безперервний ряд твердих розчинів, і з рутенієм, з яким він утворює обмежену область твердого розчину. Застосовують також і потрійні сплави паладію: паладій - рутеній - родій (95-4-1); паладій - срібло - кобальт (60-35-5).

Номер слайду 16

Сплав паладій - іридійІридій значно підвищує твердість і механічну міцність сплавів, питомий електричний опір, знижує температурний коефіцієнт електричного опору. Корозійна стійкість сплавів вище, ніж у чистого паладію. Сплави, що містять більше 20% Ir, дуже важко обробляються, тому їх в якості контактних матеріалів не застосовують. Відомі контактні сплави, що містять 10 і 18% Ir. Вони є замінниками платино-іридієвих сплавів, що містять 10 і 20% Ir. У порівнянні з останніми такі сплави менш тугоплавкі, але мають практично однакові питомий електричний опір і твердість.

Номер слайду 17

Сплав паладій - мідь Застосовують сплави, що містять до 40% Сu. Найбільш поширений сплав, який містить 40% Сu. Він схильний до впорядкування кристалічної решітки і при повільному охолодженні, супроводжуваному значною зміною властивостей (зменшення питомого електричного опору, збільшення температурного коефіцієнта електричного опору і твердості). Сплав утворює окисні плівки. За фізичними властивостями легко обробляються після відповідної термічної обробки (загартування вище температури упорядкування).

Номер слайду 18

Сплав паладій - нікель  З цієї системи знайшов застосування в якості контактного матеріалу сплав паладію, що містить 5% Nі і має меншу електропровідність, ніж чистий паладій.

Номер слайду 19

Сплав паладій-рутеній. Рутеній значно підвищує твердість паладію. Сплави, що містять більше 15% Ru, важко обробляються. Корозійна стійкість сплавів паладій - рутеній вище, ніж корозійна стійкість чистого паладію. Відомий контактний сплав з 9,5% Ru.

Номер слайду 20

Сплав паладій - срібло - кобальт (60-35-5) - потрійний сплав. кобальт зміцнює сплав паладію, що містить 40% Аg, в який він вводиться за рахунок срібла. Питомий електричний опір і корозія близькі до подвійного сплаву паладію з 40% Аg. За механічними властивостями (твердість і міцність) сплав близький до сплаву паладію з 18% Ir.

Номер слайду 21

Проба 850 У перерахунку на карати – 20 карат. В такому сплаві 85% – платина і 15% – домішки з міді, кобальту, іридію і вольфраму. Метал сріблястого кольору тьмяного. Через незнання можна прийняти за срібло.

Номер слайду 22

Проба 900 У каратній системі – 22 карата. У складі 90% платини і 10% лігатури. Такий сплав рідко використовують у ювелірних виробах. Метал сріблястого кольору, тьмяно глянцевий на вигляд.

Номер слайду 23

Проба 950 У каратній системі – 23 карата. Сплав, в якому 95% платини і 5% домішок. Володіє яскравим глянцем і високою міцністю. На клеймі цієї проби ставлять РТ950. Основна сировина для ювелірної промисловості, зубних протезів, карбованих сувенірних монет.

Номер слайду 24

Проба 999 Практично чиста платина, домішок менше 1%. Використовується у виготовленні мірних та банківських злитків, а також у промисловості для обладнання спеціального призначення.

pptx
Додано
19 квітня 2023
Переглядів
359
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку