Презентація на тему: "Спонукальне речення"

Про матеріал

Укр. мова 2 клас.

Тема уроку: Спонукальні речення

Мета: розширити знання учнів про речення; дати уявлення про спонукальне речення, форми спонукання; розвивати вміння інтонувати спонукальні речення; виховувати бережливе ставлення до книг.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спонукальне речення. Підготувала: вчитель початкових класів НВК «ЗНЗ І-ІІ ст. – ДНЗ» с. Мощене. Карташова А. В.

Номер слайду 2

Складіть відповіді на запитання, використовуючи опорні слова. Запишіть у зошит. Хто це? Це... Яка вона? Вона... та... Який у неї хвіст? У неї хвіст... Довідка(Хитра, спритна, пухнастий)

Номер слайду 3

Коментоване письмо. Початок речення питу з великої букви. У кінці речення ставлю... тому, що це речення... За інтонацією це речення...) Настав вечір... Хіба вже вечір... Який чудовий вечір...

Номер слайду 4

  Хвилинка каліграфії— Запишіть прислів'я. Як ви розумієте його зміст? У д__тини заболить пальчик, а в матері — серце.— Уставте пропущену букву. Поставте наголос.

Номер слайду 5

Словникова робота. Знайдіть і запишіть слова, споріднені до слова дитина. Виділіть у цих словах корінь. Дитячийюнакдитинстводівчадитинкамаля

Номер слайду 6

Гра «Знайди "зайве" речення»Кожна тваринка ховається від своїх ворогів. Білка на дереві легко втече від ворога. Зайцю допоможуть швидкі ноги. Діти читали цікаву книгу. У їжака свій захист — колючки.— Яке речення "зайве"?— Запишіть його.

Номер слайду 7

Діти читали цікаву книгу.— Про що в ньому розповідається? (Про книгу)— Яке це речення за метою висловлювання? (Розповідне)—  Перебудуйте речення так, щоб воно стало питальним. (Що читали діти?)— Запишіть це речення. Який розділовий знак поставили в кінці речення?

Номер слайду 8

Ми часто користуємось реченнями, у яких висловлюються різні : Такі речення називаються спонукальними. Вони спонукають до дії. Прохання Доню, принеси ,будь ласка, мені води. Запрошення: Дорогі друзі, будь ласка, приходьте на наше свято. Заклик: Прийди, прийди, сонечко,Під моє віконечко,Будемо ся гріти,Як маленькі діти. Заборону: Не сиди довго біля телевізора. Порада: Частіше відпочивай на свіжому повітрі. Застереження: Будь обрежним біля річки. Наказ: Негайно подай мені книгу!

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Прочитайте колискову пісеньку. Ой ти, коте сірий,Та вимети сіни,А ти, волохатий,Прибери у хаті. А ти, коте чорний,Та сідай у човен. Пливи, котку, на лужок. Забавляти діточок. Запитання 1. Полічи, зі скількох речень складається колисанка.2. До чого спонукають, про що просять кожного котика? Якими словами виражено спонукання?3. Спиши останнє речення. Підкресли в ньому звертання.

Номер слайду 11

Відгадай загадку. Розкажи, до чого тебе спонукають сигнали світлофора. Віл на вулиці щораз. Оком блимає на нас. Зупинися! Підожди!Терпеливо стій-но!А тепер, будь ласка, йди. Впевнено й спокійно. Людмила Ульяницька. Випиши спонукальні речення. Поясни розділові знаки в кінці цих речень. У кінці спонукального речення може стояти крапка або знак оклику. Знак оклику ставиться тоді, коли в реченні висловлено сильне почуття.

Номер слайду 12

Прочитай прислів’я і запам’ятай їх.1. Усе добре переймай, а зла уникай. 2. Хто людям добра бажає, той і сам його має. Спиши спонукальне речення.

Номер слайду 13

Склади і запиши речення з поданих слів.1) на, обережним, воді, Будь; 2) вогнем, не, З, грайся. Від чого застерігають тебе ці речення?

Номер слайду 14

Прочитай речення. Про кого йдеться в кожному з них?Галинка поливала квіти. 2. Мама купила мені книжку. 3. Тато навчив мене плавати. Зразок. Галинко, полий, будь ласка, квіти. Зміни розповідні речення на спонукальні за зразком. Запиши. Зверни увагу на слова ввічливості та розділові знаки.

Номер слайду 15

https://predmety.in.ua/sponukalni-rechennya/http://nvk12.rv.ua/document/little_school/mova_lesson/rechenia_1-4_klas.pdfhttp://fiz-cultura.ucoz.ua/news/ukr_mova_2_klas_urok_91_sponukalni_rechennja/2014-02-20-851 Використані джерела

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Тулупова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Михайленко Юлия
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Коробчевська Світлана Валентинівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2018
Переглядів
25135
Оцінка розробки
4.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку