Презентація на тему: "Способи варіння та відсоток приварку каш різної консистенції"

Про матеріал

Мета уроку:

а) навчальна: ознайомити учнів зі способами варіння каш різної консистенції, поглибити знання про значення страв з круп;

б) розвиваюча: розвивати пізнавальну активність, логічне мислення, пам'ять; вчити узагальнювати, аналізувати і систематизувати матеріал, виділяти головне;

в) виховна: виховувати доброзичливість, вимогливість, чесність і правдивість, культуру спілкування, повагу до праці, до своєї професії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема програми. Крупи, бобові, макаронні вироби: обробка, технологія приготування страв. Тема уроку. Способи варіння та відсоток приварку каш різної консистенції

Номер слайду 2

Мета уроку:а) навчальна: ознайомити учнів з видами круп та способами варіння каш різної консистенції, поглибити знання про значення страв з круп;б) розвиваюча: розвивати пізнавальну активність, логічне мислення, пам’ять; вчити узагальнювати, аналізувати і систематизувати матеріал, виділяти головне;в) виховна: виховувати доброзичливість, вимогливість, чесність і правдивість, культуру спілкування, повагу до праці, до своєї професії.

Номер слайду 3

Епіграф уроку Нехай їжа буде вашими ліками, а не ліки — їжею. Гіппократ

Номер слайду 4

Крупа – харчовий продукт, одержаний від переробки круп’яного зерна, в якому сконцентровані добре засвоювані речовини

Номер слайду 5

Пшениця. Манна крупа. Пшенична крупа. Ячмінь. Ячнева крупа. Перлова крупа. Гречка. Гречанакрупа

Номер слайду 6

Кукурудза. Овес. Кукурудзяна крупа Вівсяна крупа. Пшенична крупа. Рис. Рисова крупа Просо

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вид і різновид круп. Хімічний склад, г /100г. Енергетична цінність ккал/100гводабілкижиривуглеводиінші речовини. Пшенична. Полтавськаманна. Ячміннаперловаячна. Кукурудзяна. Рисова. Вівсяна. Пшоно. Гречана   ядрицяпроділ. Горох  лущений 14,014,0 14,014,014,014,012,014,014,014,014,0 12,711,3 9,310,48,37,011,912,012,69,523,0 1,10,7 1,11,31,20,65,82,92,61,91,6 63,367,9 67,567,772,471,852,567,263,267,051,8 9,96,8 8,17,04,16,218,44,06,97,29,6 325326 324322326323345334329326323 Хімічний склад та енергетична цінність круп

Номер слайду 8

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва круп. Характер обробки круп. Рисова. Шліфована, полірована, подрібнена. Гречана. Ціле ядро(ядриця), проділ. Пшоно. Шліфована Манна. Розмелювання твердих сортів пшениціПерлова. Шліфована, подрібнена. Вівсяна. Неподрібнена, шліфована, плющена ( у вигляді пластівців)Кукурудзяна. Шліфована, подрібнена. Ячна. Шліфована, подрібнені ядра перлової крупи. Пшенична. Шліфована, подрібнена. За типом обробки розрізняють крупи: шеретовані, шліфовані й поліровані, цілі, подрібнені і у вигляді пластівців

Номер слайду 9

План1. Підготовка круп для варіння2. Загальні правила варіння каш3. Розсипчасті каші4. В`язкі каші5. Рідкі каші6. Вимоги до якості каш

Номер слайду 10

Каша — одна з найдавніших страв, яку готували й споживали слов'янські народи в кінці XIX ст. Це була щоденна страва українців, друга після борщу

Номер слайду 11

За консистенцією каші діляться на:* розсипчасті;* в'язкі;* рідкі

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Каша     Тривалість. Приварок, %   варіння, год крупа, грідина, лрідина, лвихід, кг  Розсипчаста      з сирої або швидко -4760,711,52,14-4,5100розварюваної крупи      з підсмаженої гречаної4170,791,92,41,5-2140крупи      пшоняна4000,721,82,51,5-2150рисова3570,752,12,81,5180ячмінна і перлова3330,802,43,03,0200пшенична4000,721,82,51,5-2150 В'язка      гречана2500,803,24,01-1,5300манна2220,823,74,50,25350пшоняна2500,803,24,02,0300рисова і перлова2220,823,74,52,0350 Рідка      манна1540,885,76,50,25550рисова1540,885,76,51-1,5550вівсяна2000,844,25,02,0400вівсяні пластівці1540,885,76,50,5550«Геркулес»      пшенична2000,844,25,01-1,5400 Кількість рідини на 1 кг круп для приготування каш різної консистенції

Номер слайду 13

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Каша. Консистенція каші розсипчастав'язкарідка. Гречана. Пшоняна Рисова Перлова Пшенична2,32,7 3,03,2 2,74,24,2 4,6 4,64,25,2 6,65,2 Початковий об'єм 1 кг крупи з водою під час варіння каш

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}       Гречана. Рис. Вівсяна. Перло­ва. Ячна. Манна. Кукурудзяна. Промивання++ ++  Просівання     + +Перебирання++  ++  Підсушування   +     Підсмажуван­ня+      Замочування  + +   Первинна обробка круп

Номер слайду 15

Розсипчасті каші варять з рису, пшона, гречаної, перлової, ячної і полтавської круп на воді або бульйоні. Сіль, цукор кладуть у казан із рідиною до засипання круп з розрахунку на 1 кг круп для розсипчастих каш, приготовлених на бульйоні або воді, — 10 г, а для молочних солодких — 5г. Для поліпшення смаку і зовнішнього вигляду при варінні розсипчастих каш перед засипанням крупи кладуть жир — від 50 до 100 г на 1 кг круп

Номер слайду 16

Технологічна схема приготування гречаної кашіВода (довести до кипіння)Сіль Жир. Підготовлені крупи. Розпушити кухарською виделкою

Номер слайду 17

Задача 1 Скільки води , крупи, солі необхідно для приготування 5 кг каші гречаної розсипчастої?

Номер слайду 18

Користуємось таблицею № 21) 5*0,71=3.55 (л) води2) 5*476=2.380(г) крупи3) 5*10=50 (г) солі Отже, для приготування 5 кг розсипчастої гречаної каші потрібно 3л 550мл води; 2 кг 380г – крупи; 50г - солі

Номер слайду 19

Для приготування рисової каші використовують ІІІ способи варіння.І с п о с і б . У киплячу підсолену воду додають жир (5-10 % від маси рису), закладають підготовлений рис і варять, помішуючи, до загусання. Доводять до готовності в посуді з закритою кришкою в духовій шафі протягом 1 год.

Номер слайду 20

II спосіб. Підготовлений рис заливають окропом для видалення присмаку борошна, зливають воду, заливають гарячим бульйоном, додають сіль, вершкове масло, сиру обчищену цибулю і запашний перець. Варять, помішуючи, до загусання, закривають казан кришкою і доводять на парі до готовності. Після закінчення варіння цибулю виймають. III спосіб. Підготовлений рис закладають у киплячу підсолену воду, варять при слабкому кипінні 25-30 хв. Відкидають на сито і промивають гарячою водою, потім кладуть у посуд, додають жир і розпарюють до готовності в духовій шафі.

Номер слайду 21

Задача 2 Скільки води, крупи, солі необхідно для приготування 7 кг каші рисової розсипчастої?

Номер слайду 22

1) 7*0,75=5.25(л) води2) 7*0.357=2.499(г) крупи3) 7*10=70(г) солі Для приготування каші рисової розсипчастої 7 кг потрібно води – 5.25л; крупи – 2.499г; солі – 70г

Номер слайду 23

Реклама каш

Номер слайду 24

Гречка є надзвичайно корисним для людини продуктом. Ще в давні часи серед слов’ян було відомо про користь гречаної каші. Її вважали богатирської їжею. Потрапила на Русь гречана каша з Греції, що і зумовило таку її назву. Гречка по праву носить титул цариці круп. Адже такої кількості білків, вітамінів і інших корисних речовин ви не зможете відшукати більше ніде. У гречаній каші містяться вітаміни PP, E, а також вітаміни групи В. Також у складі цієї крупи є фосфор, йод, мідь, залізо, незамінні амінокислоти, клітковина і корисні вуглеводи. За своїм хімічним складом гречка цілком може замінити м’ясо у вашому раціоні. Калорійність гречаної каші становить 313 ккал на 100 г.

Номер слайду 25

Користь гречаної каші підтвердили вчені з усього світу, тому сьогодні вже ніхто не береться заперечувати важливість цього продукту в раціоні людини. Споживаючи гречану кашу, ви зможете знизити рівень холестерину в крові, зміцнити стінки судин. Корисна гречана каша також для тих, хто знаходиться в групі ризику захворювань серця, адже вона знижує ризик виникнення тромбів. Гречку повинні їсти вагітні жінки, адже в її складі є фолієва кислота, яка відповідає за нормальний розвиток дитини в утробі матері. Регулярне вживання гречаної каші допоможе вам поліпшити загальний стан організму, зміцнити нігті і волосся. Вживання гречаної каші в їжу рекомендую абсолютно всім. Смакуйте і будьте красивими!

Номер слайду 26

В'язкі каші

Номер слайду 27

Вівсянка родом з Шотландії, але вона дуже популярна у всій Великобританії. У країнах Західної Європи її майже не їдять, вважаючи за краще споживати вівсяні пластівці з молоком. Чим корисна вівсяна каша? Головною особливістю вівсяної каші є її висока харчова цінність і легке засвоєння організмом. Вівсянка багата рослинними жирами з високою часткою ненасичених жирних кислот, а також білками і амінокислотами. Вона містить максимальну кількість харчових волокон, будучи прекрасним абсорбентом солей важких металів, які скупчуються в нашому організмі. У ній є вітаміни - А, В1, В2, В6, Е, РР, а також цінні мікроелементи - залізо, фосфор, магній, кремній, цинк, йод, сірка, калій. 

Номер слайду 28

Вівсяна каша дуже корисна для шлунково-кишкового тракту. Полегшує травлення і очищає кишечник. Регулярне вживання вівсяної каші знижує кислотність шлункового соку, а також активізує роботу мозку, поліпшуючи пам'ять і мислення. А ті, хто хоче схуднути, їдять вівсянку на сніданок, і не відчувають голоду до самого обіду, зберігаючи при цьому прекрасну працездатність весь день. Обов`язково готуйте цю корисну страву для всієї родини. Це допоможе вам і вашим близьким зберегти здоров`я і красиву фігуру.

Номер слайду 29

Рис є найдавнішою злаковою культурою, яка має унікальні поживні і корисні властивості. У рисовій каші міститься велика кількість необхідних для організму людини корисних мінералів і мікроелементів: фосфор, марганець, селен, цинк, калій, залізо, кальцій. Вона багата вітамінами груп Е, В, РР, які здатні задовольнити всі потреби людського організму.  Оновною перевагою рисової каші є те, що вона займає лідируючу позицію за вмістом в собі складних вуглеводів, які накопичуються в м’язах і забезпечують людині довготривалий приплив енергії. 

Номер слайду 30

Рисова каша здатна вбирати в себе всі непотрібні і шкідливі для людини речовини, що надходять з іншими продуктами. Ці абсорбуючі властивості рисової каші успішно використовуються для ефективного виведення токсинів і шлаків. Саме тому дієтологи рекомендують вживати її під час різних дієт та для нормалізації сну.  Корисна рисова каша людям з проблемами ниркової недостатності і серцево-судинної системи: рис не тільки містить в собі різні солі, але і відмінно виводить їх з людського організму.  При вживанні рисової каші ваша фігура і здоров’я будуть у відмінному стані. Тому включіть у свій раціон харчування рисову кашу і будьте здорові! 

Номер слайду 31

Найтепліші спогади кожної людини пов’язані з періодом безтурботного дитинства. Найсмачніше морозиво, цікаві мультфільми, і, звичайно, манна каша.  Сьогодні дослідження вчених спростували твердження про велику користь манної каші у дитячому харчуванні. Серед усіх інших каш манна вважається найбіднішою за змістом корисних речовин. Є в ній і білок, і вітаміни групи В і РР, і різні мінеральні речовини, такі ,як калій і залізо,але в невеликій кількості. Основний відсоток елементів, що містяться, в манній каші , належить крохмалю. Саме тому манна каша швидка у приготуванні . Безперечний плюс манки полягає в її дивовижній властивості засвоюватися тільки в останніх відділах кишечника.

Номер слайду 32

Рекомендують її тим, хто має проблеми з шлунково-кишковим трактом. Вона м’яко обволікає шлунок і здатна зменшити болі і спазми при гастритах і виразках. Та якщо постійно годувати дитину манною кашею в дитячому віці, може ослабитись імунітет. Організм людини потребує постійного поповнення мінералами і мікроелементами. А регулярне вживання манної каші знижує здатність всмоктування цінних речовин з їжі, чим може порушити нормальний розвиток ще не сформованої травної системи. А дорослим – тільки так. Звучить дивно, але ми рекомендуємо манну кашу дорослим.

Номер слайду 33

Кукурудзу завжди називали царицею полів. Про кукурудзу вперше було почуто в Мексиці, приблизно шість тисяч років тому. Люди вже в ті часи розсмакували її. Найголовніша ознака кукурудзи – це здатність зберігати свої корисні властивості і після термічної обробки. Завдяки цьому вона широко використовується у фармакології.

Номер слайду 34

Кукурудза містить велику кількість вітамінів і корисних речовин, а також клітковину, яка дуже корисна для очищення кишечника. Це заряд бадьорості на цілий день та легкозасвоюваний продукт харчування. Кукурудзяна каша корисна для людського організму. Харчуйтесь нею . Це смачно і корисно.

Номер слайду 35

Ячну крупу почали вирощувати в V столітті до нашої ери. Вона відрізняється від усіх інших тим, що ядро зерна не піддається шліфовці. У результаті в ньому зберігається набагато більше клітковини. Ячна крупа багата на вітаміни групи В, А, РР, E; мікроелементами; клітковиною; білком.

Номер слайду 36

Ячна каша допомагає при алергічних реакціях. Вона нормалізує діяльність ендокринної системи, є відмінним загальнозміцнюючим засобом, який призначають в післяопераційний період при захворюваннях шлунка і кишечника. Вміщені в цій страві амінокислоти сприяють виробленню кологену, який розгладжує зморшки і уповільнює їх появу. Частіше готуйте ячну кашу і краса та молодість вам забезпечені.

Номер слайду 37

Пшоно – корисний, поживний і дієтичний продукт, що повністю відповідає вимогам здорового харчування. Пшоно – це комора вітамінів, мінералів, жирів, білків і важливих для життєдіяльності амінокислот. Вітаміни групи В, що відповідають за здоров’я волосся, шкіри і нігтів, усувають втому і дратівливість, нормалізують жировий і вуглеводний обмін, беруть участь в кровотворенні.

Номер слайду 38

Пшоняна каша перешкоджає утворенню бляшок холестеринів і жирових відкладень. Пшоно – це необхідний елемент раціону жителів великих міст і районів. Компоненти, що входять до складу пшона, виводять з організму токсичні з’єднання, шлаки. Пшоно – незамінна їжа для людей, що страждають захворюваннями травного тракту (панкреатитом), хворобами печінки, цукровим діабетом, атеросклерозом, алергією. Пшоно нормалізує діяльність серцевого м`яза. Пропонуємо цей продукт харчування всім, хто бажає бути здоровим і ситим.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Тест на закріплення теми1. Крупи – це.. а) зернова культура; б) ендосперм; в) подрібнене зерно. 2. За технологією виготовлення рисові крупи поділяються на: а) ядриця, проділ; б) шліфовані, подрібнені, неподрібнені; в) шліфовані, плющені. 3. Ячна крупа – це… а) ядро зерна ячменю; б) подрібнене зерно ячменю; в) ядро кукурудзи. 4. Приваром називають… а) клейстеризацію крохмалю; б) збільшення у масі круп; в) консистенцію каш.

Номер слайду 43

5. Скільки є способів варіння рисової каші? а) один; б) два; в) три. 6. Крупи засипають у: а) підсолену киплячу воду; б) теплу воду; в) холодну воду. 7. Розсипчасті крупи перемішують… а) кухарською голкою; б) дерев`яною кописткою; в) кухарською виделкою. 8. У в`язкій каші зерна… а) добре розварені; б) добре зварені; в) частково розварені.

Номер слайду 44

9. Вихід рідких каш з 1кг круп становить… а) 5-6 кг; б) 4-5 кг; в) 7-8 кг. 10. До складу каш входять білки, вуглеводи… а) екстрактивні речовини; б) вітаміни; в) ферменти.

Номер слайду 45

Відповіді на тест1. Крупи – це.. а) зернова культура; 2. За технологією виготовлення рисові крупи поділяються на:б) шліфовані, подрібнені,поліровані; 3. Ячна крупа – це… а) ядро зерна ячменю;4. Приваром називають… б) збільшення у масі круп; 5. Скільки є способів варіння рисової каші? в) три

Номер слайду 46

6. Крупи засипають у: а) підсолену киплячу воду; 7. Розсипчасті крупи перемішують… б) дерев`яною кописткою; 8. У в`язкій каші зерна… в) частково розварені;9. Вихід рідких каш з 1кг круп становить… а) 5-6 кг; 10. До складу каш входять білки, вуглеводи… б) вітаміни.

Номер слайду 47

На уроціми дізналися ...ми навчилися ...

Номер слайду 48

Нам знадобиться це …Варто запам`ятати…

Номер слайду 49

Домашнє завдання 1. Опрацювати матеріал підручника § 4 ст.88-92 Доцяк В. С. ,Технологія приготування їжі. К.- 2014 2. Зробити розрахунок сировини. Скільки води, крупи, солі (цукру) необхідно для приготування 3 кг каші вівсяної (рідкої)?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Луцька Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Савченко Наталія
    Дякую. Гарна робота .
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кошлякова Олена Михайлівна
    Розробка в повному обсязі розкриває тему. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Стягайло Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Шинкарук Світлана
    розробка вірно і повному обсязі висвітлює дану тему - подяка розробнику!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Антонюк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
2 січня 2018
Переглядів
15969
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку