Презентація на тему: "Суспільне, господарське та повсякденне життя в античних полісах на території України"

Про матеріал
Презентація до уроку "Суспільне, господарське та повсякденне життя в античних полісах на території України", виконана за підручником авторів Бандровський О.Г., Власов В.С. Всесвітня історія. Історія України, 6 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суспільне, господарське та повсякденне життя в античних полісах на території України. План 1. Суспільне життя грецьких коло. Північному Причорномор’їній у 2. Господарське та повсякденне життя греків Північного Причорномор’я та Криму3. Духовне життя мешканців міст Північного Причорномор’я. Підготувала. Худзік У. Р.вчитель історіїБердихівського ЗЗСО І-ІІІ ст.

Номер слайду 2

1. Суспільне, господарське та повсякденне життя в античних полісах на території України

Номер слайду 3

Грецькі поліси в Північному Причорномор’ї були демократичними чи аристократичними республіками. Виняток – Боспорське царство, яким правили царі. Отже, найвищу владу в більшості грецьких колоній Північного Причорномор’я зазвичай мали народні збори та ради, до складу яких належали найповажніші громадяни.

Номер слайду 4

Робота з документом1. Поясніть, чому устрій Херсонеса визначають як демократичний. 2. Які права та обов’язки мали херсонесці? 3. Поміркуйте, у чому херсонесці вбачали запоруку незалежності й процвітання свого міста.“Я не повалюватиму демократичного ладу й не дозволю цього тому, хто зраджує й повалює, і не потаю цього, але доведу до відома державних службових осіб. Я буду ворогом тому, хто замишляє та зраджує чи відторгає Херсонес, або Керкінітиду, або Калос Лімен, або укріплені пункти й територію херсонесців. Я служитиму народові й радитиму йому найкраще й найсправедливіше для держави та громадян. Я… не розголошуватиму нічого потаємного, що може зашкодити державі, ні елліну, ні варвару. Я не даватиму або не прийматиму дарів на шкоду державі й громадянам. Я не укладатиму змови ні проти херсонеської громади, ні проти будь-кого з громадян, хто не оголошений ворогом народу. Хліб, який звозиться з рівнини, я не буду ні продавати, ні вивозити з рівнини в будь-яке інше місце, а тільки до Херсонеса”.

Номер слайду 5

Прийняття присяги в давньому Херсонесі. Художник Р. Воскресенський. 1951 р.

Номер слайду 6

Господарське та повсякденне життя греків Північного Причорномор’я та Криму1. Розвиток сільського господарства: Вирощування зернових культур. Виноградарство. Тваринництво2. Високий розвиток ремесла. Гончарство. Ювелірна справа3. карбування власних монет4. Риболовний промисел

Номер слайду 7

Робота з підручником. Товари, що вивозили з античних полісів з території України. Зерно. Солену рибу. Худобу. Шкіри. Хутра. Віск Мед. Сіль. Раби Товари, що ввозили в античні поліси на території України. Металеві та ювелірні вироби. Зброю. Тканини. Мармур. ПрянощіОливкову олію. Вина

Номер слайду 8

1. Прорисовка монет міст Північного Причорномор’я. 2-3. Посуд із зображенням торговельних та військових кораблів давніх греків; праці ремісників. 4. Скронев. Куль-Оба (поблизу Керчі), із зображенням голови Афіни. 4 ст. до н. е. 5. Руїни будинку грецького винороба, далі а підвіска роботи майстрів Боспорського царства, знайдена в скіфському кургані– заготівельника риби з давнього Херсонеса Таврійського.

Номер слайду 9

3. Духовне життя мешканців міст Північного Причорномор’я. Найшанованішим із божеств у Північному Причорномор’ї був Аполлон. До нього зверталися, вирушаючи в дорогу, під час тривалої морської подорожі, обираючи місце для майбутньої колонії тощо. Поклонялися Деметрі, Афродіті, Діві (покровителька Херсонеса). Для вшанування цих богів споруджували капища, храми, вівтарі. Молилися й просто у житлових будинках.

Номер слайду 10

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
6 березня 2023
Переглядів
3254
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку