Презентація на тему: "Та, що молиться Богові віршами ( Ірина Жиленко)"

Про матеріал
Цікавий факт: Ірину Жиленко вважають найбагатшою на кольори поетесою. Підраховано, що в її збірках назви кольорів ужито 1059 разів. Поетеса дуже любила рослини, особливо квіти, і на честь фіалок (своїх улюблених квітів) вона навіть створила літературний жанр - „фіалки-вірші”.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Вірші мої, недосяжні для тьми, будуть відлунювать сонце!..» Ірина Жиленко ppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 2

"Та, що молиться Богові віршами". Микола Жулинський "Світ Ірини Жиленко твориться за принципом інакшості, іншості, несхожості зі світом реальним. У тому, іншому, інакшому світі — світі художньої реальності — вона вільна, нічим і ніким не скута…”

Номер слайду 3

Ірина (Іраїда) Жиленко народилася 28 квітня 1941 року в Києві. Дитинство пройшло на Черкащині. Після війни сім'я повернулася до Києва.

Номер слайду 4

Іринка – дитя війни. Вона залишилася сиротою в зовсім маленькому віці й знайшла підтримку в іншій родині. Тому, мабуть, вірила в людське добро, в чудеса, в казкове перетворення світу. Перший вірш написала у 8 років.

Номер слайду 5

середня школа вечірнє відділення філології Київського державного університету імені Тараса Шевченкавихователька в дитячому садку редакції газет «Молодь України», «Літературна Україна», журналу «Ранок». На сторінках цих видань почали з'являтися її перші літературні твори.

Номер слайду 6

Стала дружиною письменника Володимира Дрозда. Разом виховали двох дітей: Орисю та Павла. Дочка Орися, яку офіційно звуть Іриною (1966 р.н.), кандидат богослов’я. Пережила чоловіка на 10 років.

Номер слайду 7

Фото з родинного архіву. 1980-і роки. Діти.

Номер слайду 8

1964 - вийшли друком одразу дві книжки — «Достигають колосочки» (для дітей) та нариси «Буковинські балади». 1965 - «Соло на сольфі».

Номер слайду 9

Поетичні збірки (близько 20)«Концерт для скрипки, дощу і цвіркуна» ( 1981) «Дім під каштаном» (1981) «Ярмарок чудес» (1982) «Збулося літо. Вибране» (1983) «Останній вуличний шарманщик» (1985) «Дівчинка на кулі» (1987) «Вечірка у старій винарні» (1994)

Номер слайду 10

5 збірок для дітей:«Достигають колосочки» (1964), «Вуличка мого дитинства» (1978), «Двічі по два — дорівнює кульбабці» (1983), «Казки буфетного гнома» (1985), «Новорічна історія про двері, яких нема, і про те, як корисно іноді помилятися номером» (1986).

Номер слайду 11

Ірину Жиленко вважають найбагатшою на кольори поетесою. Підраховано, що в її збірках назви кольорів ужито 1059 разів. Поетеса дуже любила рослини, особливо квіти, іНа честь фіалок (своїх улюблених квітів) вона навіть створила літературний жанр „фіалки-вірші”.

Номер слайду 12

Світогляд поетеси надзвичайно оптимістичний. Навіть свої мемуари вона назвала "Нomo feriens" – «людина святкуюча». «О затишок старих київських дворів із лавами і голубниками, з дерев’яними верандами, мансардами, зі сходинками між кімнатами, з галереями і драбинами «чорних ходів»! О густі палісади – як продовження осель, ледь прикриті липами і бузками, а тому – такі таємні і затишні! Столи з самоварами, гамаки, табуретки, іграшки, швейні машинки «Зінґер», керогази, жаріючі вугіллям праски. Зараз, коли цей світ в моїй пам’яті вже розмивається туманцем забуття, – він особливо прекрасний».

Номер слайду 13

Лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка (1996, за збірку «Вечірка у старій винарні») та премії імені Володимира Сосюри (1987, за книгу віршів «Дівчинка на кулі»).

Номер слайду 14

Там, за осінньою горою, розкрились сонячні врата. Я крізь життя пройшла, мов промінь, — пора у сонце повертать. Цей світ без мене проживе. Хоча й не так, як жив зі мною. Назад до себе не позве мене майбутньою весною. Померла 3 серпня 2013 року в Києві

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Наталенко Віталія Миколаївна
    Прекрасна презентація!Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 серпня 2019
Переглядів
5146
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку