Презентація на тему: "Тести. Складне речення"

Про матеріал
У презентації розміщені тести з теми "Складне речення", які можна використовувати під час підготовки до виконання учнями самостійної роботи або під час її проведення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1. Складнопідрядне речення утвориться, якщо серед варіантів продовження речення «Спадала безмісячна ніч...» обрати А якось журливо ставало на душі. Б неначе занурюючи все в темряву. В однак на ґанку ще точилася розмова. Г так що все птаство затихло. Д насувався лячний присмерк.

Номер слайду 2

2. Синонімічним до простого речення “У сучасному світі вивчення мов міжнародного спілкування вкрай потрібне для досягнення особистістю успіху” є складнопідрядне речення. А У сучасному світі вивчення мов міжнародного спілкування вкрай потрібне, щоб особистість могла досягти успіху. Б У сучасному світі вивчати мови міжнародного спілкування вкрай потрібно, адже це свідчить про досягнення особистісю успіху. В У сучасному світі вивчення мов міжнародного спілкування вкрай потрібне, оскільки так особистіть досягне успіху. Г У сучасному світі вивчення мов міжнародного спілкування вкрай потрібне через те, що так особистість може досягти успіху. Д У сучасному світі вивчати мови міжнародного спілкування вкрай потрібно, тому що так особистість може досягти успіху. 

Номер слайду 3

3. Складнопідрядне речення з підрядним часу утвориться, якщо до частини «Я буду згадувати свої шкільні роки...» додати А бо були вони щасливими. Б щоб ненадовго повернутися назад. В хоч і швидко вони промайнули. Г доки буду топтати ряст. Д дарма що вони були дуже давно. 

Номер слайду 4

4. Складнопідрядне речення з підрядною порівняльною частиною утвориться, якщо до речення «Сірі хмари насувалися все ближче…»  додати А… мов пізньої похмурої осені. Б… бо сильний вітер їх щодуху підганяв. В… неначе накочувалися величезні хвилі. Г… так що треба очікувати грозу. Д… щоб пролитися рясним дощем.

Номер слайду 5

5. Складнопідрядне речення з підрядним умови утвориться, якщо до частини «На цих вихідних ми обов’язково поїдемо до Києва…» додати. А незважаючи на люті морози. Б якщо купимо квитки на потяг. В бо вже скучили за рідним містом. Г так що обов’язково відвідаємо Поділ. Д щоб краще дізнатися історію столиці.

Номер слайду 6

6. Складнопідрядним з підрядним причини є речення. А Коли ідеш ранковим полем, то грають бризки від роси. Б Ніч була довга, думалося, що ніколи вже сонце не зійде. В Люблю людей землі своєї, бо й я землі своєї вірний син. Г День такий, що жалітися грішно на невдачі, нестачі, біду. Д Здалося, що якийсь чарівник, як у казці, позолотив дерева.

Номер слайду 7

7. Складнопідрядне речення з підрядним причини утвориться, якщо до частини "На вікна в моїй кімнаті повісили жалюзі,.." додати. А і тепер стало дуже затишно. Б незважаючи на їхню вартість. В дарма що темного кольору. Г бо було незручно читати. Д щоб було затишно та красиво.

Номер слайду 8

8. Підрядним реченням причини можна замінити відокремлену обставину в рядку. А Берести й клени стоять обабіч вулиці, підпираючи високу баню неба. Б Незважаючи на ранню весну, надворі вже зранку душно й жарко. В Ясний місяць зблід, засоромившись зірки та червоного ранку. Г Сонце, щойно викотившись, тихо пливло понад зеленими плавнями. Д Останні промені, попри всі спроби зачепитися за обрій, знесилено зникали.

Номер слайду 9

9. Складнопідрядне речення з підрядним мети утвориться, якщо до речення «Гості нашого міста залюбки відвідують університетський розарій...» додати. А щойно трапляється така нагода. Б оскільки він є найбільшим у Сімферополі. В щоб помилуватися рідкісними сортами троянд. Г тому що в ньому з'явилась алея білих троянд. Д хоча не завжди на екскурсію мають достатньо часу.

Номер слайду 10

10. Відокремленим означенням можна замінити підрядне речення в рядку. А Олесь, який плив поруч, допоміг мені вийти на берег. Б Подвір’я затінює крислата яблуня, що росте під хатою. В Огірок, що зжовк на сонці, був дуже несмачний. Г Думки, які роїлися в хлопцевій голові, не давали заснути. Д Пасічник дав скуштувати меду, що пахнув липою.

Номер слайду 11

11. Складнопідрядне речення з підрядним наслідку утвориться, якщо до частини «Уся дорога була занесена снігом…» додати А оскільки вчора була сильна хуртовина. Б хоча надворі вже була рання весна. В ніби лежала товста пухова перина. Г тому що не була розчищена від заметів. Д так що не можна було доїхати до міста.

Номер слайду 12

12. Підрядним реченням причини можна замінити відокремлену обставину в рядку. А Берести й клени стоять обабіч вулиці, підпираючи високу баню неба. Б Незважаючи на ранню весну, надворі вже зранку душно й жарко. В Ясний місяць зблід, засоромившись зірки та червоного ранку. Г Сонце, щойно викотившись, тихо пливло понад зеленими плавнями. Д Останні промені, попри всі спроби зачепитися за обрій, знесилено зникали. 

pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
19 лютого 2021
Переглядів
1832
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку