Презентація на тему "Типи речень за метою висловлювання. Тренувальні вправи."

Про матеріал
Презентація на тему "Типи речень за метою висловлювання. Тренувальні вправи." для учнів з поглибленим вивченням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА: Типи речень за метою висловлювання. Тренувальны вправи.

Номер слайду 2

Мета: повторити й узагальнити поняття про види речень за метою висловлювання, про окличні речення; розвивати організаційно-контрольні вміння організовувати спеціальні спостереження над мовним матеріалом; розвивати загальнопізнавальні вміння розрізняти види речень за метою висловлювання та окличні речення, правильно їх інтонувати, розставляти розділові знаки в кінці речень; розвивати творчі вміння побудови речень, різних за метою висловлювання, й окличних речень відповідно до комунікативного завдання та на основі схем-моделей; за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу виховувати повагу до українського слова

Номер слайду 3

Бліц-опитування1. Речення – це…2. Назвіть основні ознаки речення.3. Предикативність – це…4. За допомогою чого виражається предикативність.5. Модальність – це…6. Модальність поділяють на…7. Головні члени речення це…

Номер слайду 4

8. За метою висловлювання речення бувають …9. За емоційним забарвленням речення бувають…10. Питальні речення за своїм характером бувають…11. Розповідні речення бувають…12. Заперечні речення поділяють на…

Номер слайду 5

Прочитайте діалог і визначте вид кожного питального речення (усно). У кав’ярні: — Чи не могли б Ви принести меню? — Будь ласка. За кілька хвилин: — Що будете замовляти? — А чизкейк з ягодами свіжий?— Так.— Тоді чизкейк і лате. Чи не могли б Ви притишити музику?— Так, звичайно. Хіба ми можемо не дослухатися до бажань клієнта? У нас гостей шанують.— Дякую! (О. Травневий).

Номер слайду 6

Прочитайте речення. Знайдіть розповідні речення та випишіть їх у такій послідовності: 1) розповідні; 2) стверджувальні; 3) заперечні. Підкресліть у виписаних реченнях граматичні основи. 1. Природний світ парку «Олександрія» дуже багатий та різноманітний. 2. Ви бували в парку «Олександрія»? 3. Так, я відвідав його минулого літа. 4. А в уманській «Софії» теж уже побували? 5. В Умані ще не були. 6. Обов’язково відвідайте «Софію»! 7. А що в ній особливого? 8. Озеро, фонтан посеред нього, підземна річка, цікавий ландшафт, цінні породи дерев, альтанки — і цей список можна продовжувати ще довго. 9. То Вам «Софія» більше подобається, ніж «Олександрія»? 10. Ці два чудові парки порівнювати не можна. 11. Вони різні, і кожний по-своєму прекрасний (О. Травневий).

Номер слайду 7

Виконайте тестові завдання1. Риторично-питальним є речення А О котрій годині прибуває потяг «Маріуполь–Київ»? Б Хто може сонце погасить і землю вибити з орбіти? В Чи не міг би ти допомогти мені з аналізом речення? Г У якому році відбуваються події роману «Чорна рада»?2. Загальнозаперечним є речення. А Будь сильний духом, а не новим кожухом. Б Нехай буде гречка, аби не суперечка. В Правди зрадою ніколи не здолати. Г Гладь коня вівсом, а не батогом.

Номер слайду 8

3. Частковозаперечним є речення А Не будуй свого щастя на нещасті інших. Б Не вмирає душа наша, не вмирає воля. В Не всякий красивий живе щасливий. Г Не буди лихо, поки спить тихо.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Уявіть, що ви на екскурсії в одному з українських або закордонних міст. Передайте своє захоплення якимось визначним місцем за допомогою розповідно-окличного, питально-окличного та спонукально-окличного речень. Запишіть їх.

pptx
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
2575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку