Зберігаємо спокій. Віримо в ЗСУ. Разом до перемоги! 🇺🇦

ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "ТРАВЛЕННЯ В ТОВСТОМУ КИШЕЧНИКУ."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "ТРАВЛЕННЯ В ТОВСТОМУ КИШЕЧНИКУ." Презентація містить поняття пробіотики,пребіотики, корисні бактерії. 10 клас профільний рівень. К. Задорожний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Травлення в товстому кишечнику

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання« Порожнинне та пристінкове травлення»

Номер слайду 3

Порожнинне та пристінкове травлення{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}І варіантІІ варіант1. Де відбувається порожнинне травлення?1. Що забезпечує порожнинне травлення?2. Перелічіть тварини, яким властиве порожнинне травлення?2. Яка будова травного каналу?3. Які є травні залози?3. Де відбувається пристінкове травлення?4. Що таке ентероцити?4. Що здійснюють ферменти гідролази?5. Де містяться мікроворсинки?5. Хто відкрив пристінкове травлення?6. Яким способом відбувається всмоктування поживних речовин у тонкому кишечнику?6. Що рощчеплюють ліпази,пепсин,амілази?

Номер слайду 4

Товстий кишечник

Номер слайду 5

Травні процеси в товстому кишечнику. Завершуються процеси травлення під дією підшлункового, кишкового соків. Часткове розщеплення харчових волокон ферментами кишкових мікроорганізмів. Відбувається всмоктування води, у невеликих кількостях — солей, глюкози, вітамінів, амінокислот, часткове всмоктування білків. Мікроорганізми, які живуть у товстій кишці, синтезують ферменти, деякі вітаміни та фізіологічно активні речовини.

Номер слайду 6

Роль симбіотичних мікроорганізмів. Значна роль у процесах травлення належить мікроорганізмам — бактеріям, що живуть у товстому кишечнику. До 90 % із них становлять біфідобактерії, інші види представлені лактобактеріями, стрептококами, кишковою паличкою. Молочно – кислі бактеріїЛактобактерії

Номер слайду 7

Роль ферментів бактерійрозщеплюють волокна клітковини (целюлозу) до оцтової кислоти, глюкози та інших продуктів

Номер слайду 8

Мікроогрганізми товстого кишечника. Мікроорганізми зброджують вуглеводи до кислих продуктів (молочної та оцтової кислоти). Кислоти пригнічують розмноження хвороботворних і гнильних бактерій.

Номер слайду 9

Травна система нежуйних, жуйних, хижих

Номер слайду 10

Синтез вітамінів у товстому кишечнику. Мікроорганізми товстого кишечника синтезують вітаміни 1. Вітамін – K 2. Вітаміни групи B (B1 — тіамін, B2 — рибофлавін, B5 — пантотенову кислоту, B3 — нікотинову кислоту, B6 — піридоксин, B9 — фолієву кислоту3. Амінокислоти 4. Білки

Номер слайду 11

Роль мікроорганізмів. Корисні мікроорганізми пригнічують ріст і розмноження патогенних мікробів. Негативна роль мікроорганізмів кишечника полягає в тому, що вони утворюють ендотоксини, спричиняють бродіння і гнильні процеси з утворенням отруйних речовин (індол, скатол, фенол) і в певних випадках можуть стати причиною захворювань. У кишечнику людини мешкає близько 500 різноманітних видів мікроорганізмів. Загальна кількість бактерій становить близько 50 трильйонів.

Номер слайду 12

Пробіотики і пребіотики. Відновити порушений баланс можна:1. Пробіотики - це види їжі або лікарські препарати, що містять живі мікроорганізми. Основними пробіотиками є лакто- й біфідобактерії, які є складовими кисломолочних продуктів. До продуктів-пробіотиків належать сметана, йогурт, кефір, айран, кумис, квашена капуста .2. Пребіотики - це речовини, що сприяють росту й розмноженню корисних бактерій. Це можуть бути низькомолекулярні вуглеводи (лактулоза, рафіноза), розчинні харчові волокна (інулін, пектин, полідекстроза), рослинні екстракти й антиоксиданти (вітаміни A, B, C). Речовини-пребіотики містяться переважно в молочних і рослинних продуктах (кукурудзяних пластівцях, крупах, хлібі, цибулі, часнику, фасолі, горосі, бананах та інших фруктах, овочах і травах.

Номер слайду 13

Пребіотики

Номер слайду 14

Пребіотики

Номер слайду 15

Пробіотики

Номер слайду 16

Пробіотики

Номер слайду 17

Запитання та завдання1. Чому під час довготривалого прийому антибіотиків можуть початися мікози - грибкові захворювання? Як цьому запобігти? 2. Які лікарські препарати-пробіотики ви можете побачити в аптеках? 3. Які продукти мають входити до дієти, що сприяє життєдіяльності кишкової мікрофлори? 4. Яке харчування може пригнічувати діяльність бактерій у товстому кишечнику?

Номер слайду 18

Домашнє завдання1. Опрацювати § 37. Травлення в товстому кишечнику.2. Виписати визначення нових понять. 3. Виконати тести. Код доступу 5678207відкривши посиланняjoin.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. коверко ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 листопада 2020
Переглядів
1545
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку