Порожнинне та пристінкове травлення{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}І варіантІІ варіант1. Де відбувається порожнинне травлення?1. Що забезпечує порожнинне травлення?2. Перелічіть тварини, яким властиве порожнинне травлення?2. Яка будова травного каналу?3. Які є травні залози?3. Де відбувається пристінкове травлення?4. Що таке ентероцити?4. Що здійснюють ферменти гідролази?5. Де містяться мікроворсинки?5. Хто відкрив пристінкове травлення?6. Яким способом відбувається всмоктування поживних речовин у тонкому кишечнику?6. Що рощчеплюють ліпази,пепсин,амілази?
Травні процеси в товстому кишечнику. Завершуються процеси травлення під дією підшлункового, кишкового соків. Часткове розщеплення харчових волокон ферментами кишкових мікроорганізмів. Відбувається всмоктування води, у невеликих кількостях — солей, глюкози, вітамінів, амінокислот, часткове всмоктування білків. Мікроорганізми, які живуть у товстій кишці, синтезують ферменти, деякі вітаміни та фізіологічно активні речовини.
Роль симбіотичних мікроорганізмів. Значна роль у процесах травлення належить мікроорганізмам — бактеріям, що живуть у товстому кишечнику. До 90 % із них становлять біфідобактерії, інші види представлені лактобактеріями, стрептококами, кишковою паличкою. Молочно – кислі бактеріїЛактобактерії
Роль мікроорганізмів. Корисні мікроорганізми пригнічують ріст і розмноження патогенних мікробів. Негативна роль мікроорганізмів кишечника полягає в тому, що вони утворюють ендотоксини, спричиняють бродіння і гнильні процеси з утворенням отруйних речовин (індол, скатол, фенол) і в певних випадках можуть стати причиною захворювань. У кишечнику людини мешкає близько 500 різноманітних видів мікроорганізмів. Загальна кількість бактерій становить близько 50 трильйонів.
Пробіотики і пребіотики. Відновити порушений баланс можна:1. Пробіотики - це види їжі або лікарські препарати, що містять живі мікроорганізми. Основними пробіотиками є лакто- й біфідобактерії, які є складовими кисломолочних продуктів. До продуктів-пробіотиків належать сметана, йогурт, кефір, айран, кумис, квашена капуста .2. Пребіотики - це речовини, що сприяють росту й розмноженню корисних бактерій. Це можуть бути низькомолекулярні вуглеводи (лактулоза, рафіноза), розчинні харчові волокна (інулін, пектин, полідекстроза), рослинні екстракти й антиоксиданти (вітаміни A, B, C). Речовини-пребіотики містяться переважно в молочних і рослинних продуктах (кукурудзяних пластівцях, крупах, хлібі, цибулі, часнику, фасолі, горосі, бананах та інших фруктах, овочах і травах.
Запитання та завдання1. Чому під час довготривалого прийому антибіотиків можуть початися мікози - грибкові захворювання? Як цьому запобігти? 2. Які лікарські препарати-пробіотики ви можете побачити в аптеках? 3. Які продукти мають входити до дієти, що сприяє життєдіяльності кишкової мікрофлори? 4. Яке харчування може пригнічувати діяльність бактерій у товстому кишечнику?