Презентація на тему: "Турнір юних правознавців"

Про матеріал
Вашій увазі презентуєтся матеріал з предмету правознавство. Дана розробка у формі гри буде корисна як для вчителів з правознавства, так і для класних керівників. Під час гри учні закріплюють отримані знання з даного предмету і використовують їх на практиці під час гри.Використання на уроці правознавства даного матеріалу у формі - гри вчитель спонукає учнів до творчої роботи,а також до ініціативності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

“За щитом права” Гра – шлях дітей до пізнання світу, в якому вони живуть і який покликані змінити. О.М. Горький

Номер слайду 3

Номер слайду 4

План проведення правового турніру Жеребкування; 1 тур: Правознавча бліц – розминка «Юридичний буквар»; 2 тур: Правознавча естафета «Буква Закону»; 3 тур: «Сказка – ложь, да в ней намёк…»; 4 тур: Логічні ланцюжки; 5 тур: Правовий афоризм; 6 тур: «Слідство ведуть знавці»; 7 тур: Інтерактивна вправа «Мікрофон»; Підведення підсумків турніру.

Номер слайду 5

Правила гри: Толерантне ставлення до думок інших учасників; Чітка наукова аргументація відповіді; Успіх команди залежить від зусиль та успіхів кожного; «Ми» так само важливе, як і «Я»; Некоректна поведінка членів команди чи їх вболівальників карається штрафними балами; Учитель правознавства виступає в ролі арбітра: може накласти «вето» на несправедливе рішення або присудити додаткові бали за особливо цікаві запитання чи оригінальність та науковість відповіді; В разі неправильної відповіді інші команди можуть дати свою відповідь, зробити доповнення і отримати додаткові бали.

Номер слайду 6

Жеребкування Капітани команди розв'язують правове рівняння: (Б + Г : В + Ж - К - Д): А = … , де А - строк повноважень Президента України; Б - мінімальний вік кандидата на посаду Президента України; В - кількість строків обрання на посаду Президента України; Г - число областей України; Д - вік повної дієздатності особи; Ж - мінімальній вік кандидата в депутати Верховної Ради України; К - строк проживання в Україні кандидата в Президенти.

Номер слайду 7

Правознавча бліц-розминка «Юридичний буквар» Пояснити поняття: - громадянин; - людина; - особа; - апатрид; - підданий; - біпатрид; - правоздатність; - дієздатність; - недієздатна особа.

Номер слайду 8

Правознавча естафета “Буква Закону” (1) Підтвердіть або спростуйте наступні твердження: Громадянство України втрачається, якщо особа втратила законні джерела існування. До громадянства України не приймаються особи, які відмовилися виконувати військовий обов’язок . Набуття громадянства України за народженням залежить від волі громадян. Громадянство України втрачається, якщо особа проживає або тимчасово перебуває за межами України. Особа може втратити громадянство України, якщо вона набула його в разі подачі фальшивих документів. Необхідною умовою отримання громадянства України є безперервне проживання на території України на законних підставах протягом останніх 5 років.

Номер слайду 9

“Буква Закону “( 2) А – Вік отримання паспорта; Б – Мінімальний вік засновника дитячої громадської організації; В – Мінімальний вік виборця; Г – Загальна кількість виборчих систем; Д – Мінімальний вік кандидата на посаду судді Конституційного Суду України; Е – Кількість суддів Конституційного Суду України; Є – Мінімальний шлюбний вік для жінок; Ж – Мінімальний шлюбний вік для чоловіків; З – Нормальна тривалість робочого тижня; И – Мінімальний термін відпустки; І – Вік, з якого громадянин несе адміністративну відповідальність; К – Мінімальний вік засновника політичної партії; Л – Робочий час неповнолітніх від 16 до 18 років під час канікул; М – Вік, з якого громадянин несе кримінальну відповідальність.

Номер слайду 10

"Сказка ложь, да в ней намёк…" 1. Хто і як порушив права Колобка? Обгрунтуйте свою думку.

Номер слайду 11

Казка “Попелюшка” 2. Які права Попелюшки порушені в казці? Хто їх порушив?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Казка “Троє поросят” 3.Уявіть, що ви – суддя Лісового суду. До вас звернувся ошпарений Вовк зі скаргою на трьох поросят. Яким буде ваш вердикт?

Номер слайду 14

Чиї права порушено ? Які ?

Номер слайду 15

Запитання для вболівальників «Покликаний допомагати словом »- так його називали стародавні римляни. А як називаємо його ми ? Талант людина отримує від Бога. А що свідомо їй дають батьки ? «Чорний ящик »- В ньому річ, яка може знадобитися і працівникові охорони законності і злочинцеві. Цю річ легко придбати в торгівельній мережі: фабрика, що виробила цю річ, виробляє також предмети домашнього вжитку, взуття, іграшки і т.п. Ця річ схожа на предмет, який ви бачите щодня і неодноразово.

Номер слайду 16

«Логічні ланцюжки» Визначте, якими судами будуть вирішуватися справи: Справа про розлучення; Справа про неправомірність передачі земельної ділянки під будівництво; Справа про порушення закону «Про державний бюджет»; Справа про виконання заповіту громадянина М. Справа про несплату коштів за використану фабрикою електроенергію; Розгляд скарг громадян про порушення їхніх конституційних прав і свобод.

Номер слайду 17

«СЛІДСТВО ВЕДУТЬ ЗНАВЦІ» ЗАВДАННЯ: здійснити правовий аналіз ситуацій, описаних в байках Л. Глібова «ВОВК та ЯГНЯ», «ОСЕЛ та ХАЗЯІН», «НА ТОКУ». АЛГОРИТМ ВИКОНАННЯ: 1. Прочитати байку. 2. Визначити суб’єкт правовідносин. 3. Визначити об’єкти правовідносин. 4. Визначити права та обов’язки суб’єктів. 5. Визначити зміст юридичних фактів. 6. Оцінити дії героїв байки з точки зору закону та моралі.

Номер слайду 18

“Вовк та Ягня” “ На світі вже давно ведеться, Що нижчий перед вищим гнеться, А більший меншого кусає та ще й б'є – Затим що сила є…”

Номер слайду 19

“Осел та Хазяїн” “… Нічого Ослові дорікати, … Лучче б розуму спитати У того, хто наймав”.

Номер слайду 20

“На току” “…Краще зернятко своє одно, ніж цілі ворохи чужого. І не на свій, як кажуть, коровай очей не поривай.”

Номер слайду 21

Правовий афоризм «Закон шанувати – в біді не бувати» «Моє право розмахувати руками закінчується там, де починається чужий ніс» «Сила – добре, а право – краще» «Презумпція невинуватості не виключає вини» «Право тобі дане, але зумій захистити його» «Суть закону – людяність» «Знай чи не знай, а закону дотримуйся» «Де немає закону , там немає свободи» «Закони – якорі держави»

Номер слайду 22

Інтерактивна вправа «МІКРОФОН»: Я хотів би…; Я думаю…; Мої доповнення (зауваження); Мені сподобалось…

Номер слайду 23

“Будьте мудрі, як змії, і кроткі, як голуби”, керуйтеся розумом, але не втрачайте душевної чистоти і добросердечності. Ставайте законопослушними громадянами своєї держави.

Номер слайду 24

Підведення підсумків: А) нагородження переможців; Б) присвоєння почесного звання Магістра права кращому гравцю; В) відзнака вболівальників та членів творчої групи.

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
649
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку