Ресторан — підприємство комунального харчування із широкою асортиментом страв складного приготування, включаючи замовлені і фірмові; вино-горілчані, тютюнові і макарони, підвищеним рівнем обслуговування разом із відпочинком. Ресторани представлені широким видовим розмаїттям: європейська, східна, кавказька кухня.
Власник ресторанного бізнесу називається ресторатором; обидва слова походять від французького дієслова restaurer (відновлювати, зміцнювати, годувати). Слід зазначити, що restaurant в американському англійському - будь-яке підприємство громадського харчування взагалі, а не тільки ресторан у звичному сенсі. РОЗДІЛ 1. Поняття про ресторанне господарство
Ресторани уже були в період правління династії Тан (618-906 рр..) Сьогодні найстаріший ресторан у світі "БАКIТО Чікен Хаус" відкритий в 1153 році в місті Кайфин. Окремі ресторани в Ханчжоу, культурному, політичному та економічному центрі Китаю під час династії Сун спеціалізувалися на якійсь одній конкретній їжі.
Найстарішим з існуючих сьогодні ресторанів є Собріно-де-Ботін (Sobrino de Botin) в Мадриді (Іспанія). Він відкрився в 1725. Вперше слово ресторан було застосовано відносно підприємства харчування близько 1765, заклад заснував парижанин, продавець супів по імені Буланже (Boulanger). Він розмістив над входом у свій заклад таку вивіску на латині: "Venite ad me omnes, qui stomacho laboratis et ego restaurabo vos" - буквально означає: "Прийдіть до мене всі стражденні шлунком і я вас відновлю".