Презентація на тему: "Узагальнювальні слова при однорідних членах речення".

Про матеріал
Презентація на тему: "Узагальнювальні слова при однорідних членах речення". Узагальнювальне слово об’єднує в одну групу предмети, ознаки, дії, названі однорідними членами; виражає широке, родове поняття, однорідні члени – вужчі, видові поняття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Узагальнювальне слово об’єднує в одну групу предмети, ознаки, дії, названі однорідними членами. Узагальнювальне слово виражає широке, родове поняття, однорідні члени – вужчі, видові поняття.

Номер слайду 3

Найчастіше у ролі узагальнювальних слів вживаються: означальні та заперечні займенники: все, всі, кожен, всякий, ніхто, ніщо, нічого: Все минає горе відчай.(П.Перебийніс). В лісі не було нічого ані грибів ані ягід.(Ю.Яновський). прислівники місця і часу: усюди,завжди, скрізь, кругом, ніде,ніколи: Скрізь червоно і на небі і на згір’ях і на воді.(Марко Вовчок). : , : , : , ,

Номер слайду 4

Можуть виступати узагальнювальними словами: іменники: Аж у двір з картузиками в руках поспішають наші хлопчики : Сергійко, Іванко й Петрусь.(М.Стельмах). прикметники: Слова в собі всі різні : тривожні й тихі, радісні й сумні.(М.Ткач). дієслова: Помордувався, помарудився дідусь біля машини, і вона ожила : запчихала, загула, затремтіла і поїхала.(М.Стельмах). словосполучення: Були виставлені на показ всякі дива : мистецькі вироби з дерева та каменю, золоті та срібні дзигарі, персні й намиста блискучі, дорогі сукна та шовкові тканини. фразеологічні звороти: Хлопець був на всі руки майстер : слюсар, токар, маляр і тесляр. сполучення слів: Під полом лежали усякі трави і коріння : м’ята, любисток, терлич, папороть, собаче мило, дурман, усякі реп’яхи, куряча сліпота. (Г.Квітка-Основ’яненко).

Номер слайду 5

Узагальнювальне слово,виражене відмінюваною частиною мови, і однорідні члени обов’язково узгоджуються у відмінку: І проліски, і травка, й зелена муравка, і кульбаба рясна, й фіалочка ясна – всі квіти весняні, веселі, кохані з-під листя виходять, голівки підводять од сну зимового до сонця ясного.(О.Пчілка). Має Україна дуже різних дітей: і Лесю Українку, і Кармелюка, і яничар, і характерників.(П.Гірник). Н. Н. Н. Н. Н. Н. З. З. З. З. З.

Номер слайду 6

Узагальнювальне слово є тим самим членом речення, що й однорідні члени: У.с. : , , . , , - у.с. При узагальнювальних словах інколи стоять як-от, а саме, наприклад: У лісів, садів і полів є багато крилатих друзів, як-от: дятел і шпак, синичка і грак, ластівка і мухоловка, сова і дрімлюга.(З підручника).

Номер слайду 7

Інколи узагальнювальних слів немає, але перед однорідними членами значна попереджувальна пауза, яка на письмі позначається двокрапкою: До складу Кабінету Міністрів України входять: Прем’єр-міністр України, Перший віце-прем’єр-міністр, три віце-прем’єр-міністри, міністри.(Конституція України). У житті часто-густо моральні якості людини: порядність, принциповість, доброта, ретельність, працьовитість – стають найпершим прохідним балом. (З газети). У.с.: , , - ........

ppt
Додано
18 січня 2022
Переглядів
1027
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку