Презентація на тему: "Види тіста" націлена на розвиток творчих здібностей учнів

Про матеріал
Презентація на тему: "Види тіста" призначена для розвитку здібностей учнів професійно-теоречної підготовки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Учитись важко, а учить ще важче, але не мусиш зупинятись ти, як віддаєш науці усе найкраще, то досягнеш нової висоти”

Номер слайду 2

На сьогоднішньому уроці ми розпочнемо вивчення нової теми, яка є досить цікавою та змістовною. Але перед тим, як розпочати вивчення матеріалу вам необхідно виконати завдання «Логічний ланцюжок»: визначити послідовність виготовлення хлібобулочних виробів.

Номер слайду 3

Завдання «Логічний ланцюжок»: визначити послідовність виготовлення хлібобулочних виробів:-         Випікання виробів.-         Приготування тіста.-         Зберігання або подача до столу.-         Остигання виробів.-         Оброблення тіста.

Номер слайду 4

Знати необхідно не тому, щоб тільки знати,   а для того, щоб навчитися робити.                                                                                                            М. Горький. Пісня

Номер слайду 5

Тема уроку:“Класифікація тіста, коротка характеристика. Замішування тіста, Характеристика способів замісу тіста» навчальна – формувати знання учнів про класифікацію тіста, їх коротку характеристику, а також замішування тіста, характеристика способів замісу тіста; розвиваюча – розвивати логічне мислення; виховна – виховувати інтерес до кулінарної справи, зокрема до кондитерського виробництва.

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу: 1. Класифікація тіста, їх коротка характеристика.2. Замішування та утворення тіста. Характеристика способів замісу тіста.

Номер слайду 7

Якщо народна мудрість говорить, що хліб – усьому голова, то солодощі, особливо кондитерські вироби, можна  вважати серцем кулінарного мистецтва. Знання основних вимог щодо приготування виробів з борошна дає змогу кожній господині пекти смачні пироги, торти, млинці, тістечка. Головною ж умовою успіху завжди будуть терпіння, гарний настрій, клопітка праця. Якісні й оригінальні вироби може виготовити тільки добра, уважна і акуратна господиня, яка вміє фантазувати. Винагорода: любов і подяка близьких, захоплення друзів. На сьогоднішньому уроці ми з вами ознайомимося з історією виникнення хліба, та вивчимо класифікацію тіста, а також поринемо у чудовий світ хлібобулочних виробів, а саме вивчимо технологію приготування дріжджового тіста опарним та безопарним способом.

Номер слайду 8

Презентація дослідницької роботи учнями про історію хліба. “Із історії хліба ”Перегляд презентації учнів

Номер слайду 9

1. Класифікація тіста, їх коротка характеристика. Види тіста Дріжджове Бездріжджове - прісне - пісочне - бісквітне - листкове- пряничне- заварне- шарове.

Номер слайду 10

Дріжджове тісто. Склад:- мука;- цукор;- яйця;- вода чи молоко; - масло або маргарин.

Номер слайду 11

Вироби з дріжджового тіста- хліб;- булочки; - пиріжки;- пироги;- бліни;- ватрушки;- рулети і тд.

Номер слайду 12

Бісквітне тісто. Склад: - мука;- цукор;- яйця.

Номер слайду 13

Вироби з бісквітного тіста. Торти;Тістечка. Рулети

Номер слайду 14

Листкове тісто. Склад: Мука;Масло чи маргарин;Яйця;Вода;Сіль;Сода.

Номер слайду 15

Вироби з листкового тіста. Торти;Тістечка.

Номер слайду 16

Пісочне тісто. Склад: Мука Масло Яйця. Цукор. Сода

Номер слайду 17

Вироби з пісочного тіста. Печиво. Торти Корзинки

Номер слайду 18

Прісне здобне тісто. Склад: Сметана,Кефір,Молоко чи вода,Цукор, Жир,Сода, Борошно,Яйця.

Номер слайду 19

Вироби з прісного здобного тіста. Ватрушки,Пиріжки, Коржики.

Номер слайду 20

Пряничне тісто Склад: Борошно,Цукор,Вода,Патока,Мед,Яйця,Маргарин,Амоній, Сода,Сухі парфуми.

Номер слайду 21

Вироби з пряничного тіста. Пряники,Коржики

Номер слайду 22

ЗАВАРНЕ ТІСТОСклад: Борошно,Вода,Маргарин,Сіль,Яйця.

Номер слайду 23

Вироби з заварного тіста. Профітролі,Булочки, Кільця.

Номер слайду 24

Шарове тісто. Склад: Борошно,Жир,Яйця,Сіль,Лимонна кислота,Вода.

Номер слайду 25

Вироби з шарового тіста. Пиріжки,Печиво,Пиріг.

Номер слайду 26

Вправа «Мікрофон»: опишіть професію кондитера

Номер слайду 27

2. Замішування та утворення тіста. Характеристика способів замісу тіста. Готується двома способами опарним і безопарним. Безопарним способом готується тісто з малою кількістю здоби (масло, цукор, яйця). Опарний спосіб застосовується для здобних виробів.

Номер слайду 28

Безопарне дріжджове тісто. Для приготування тіста всі продукти, які передбачені рецептурою, змішують в один прийом. У діжу тістомісильної машини вливають підігріту до 35-400 С воду або молоко, попередньо розведені у теплій воді (молоці) і проціджені дріжджі; цукор, сіль, додають яйця або меланж, всипають просіяне борошно і все добро перемішують 7-8 хв. Вкінці змішування вводять розтоплений маргарин. Готовність тіста визначають за його однорідністю, відсутністю грудочок. Добре вимішане тісто відстає від рук і стінок посуду. Діжу закривають кришкою і ставлять на 3-4 год. для бродіння у тепле місце 35-400 С. Коли тісто збільшиться в об’ємі у 1,5 рази, його обминають 1-2 рази. Закінчення бродіння визначають за зовнішніми ознаками: тісто збільшується в об’ємі у 2,5р, поверхня його опукла, воно набуває приємного спиртового запаху. Перегляд відеоролику замішування тіста безопарним способом.

Номер слайду 29

Опарне дріжджове тісто. Спочатку готують опару - рідке тісто, а потім замішують опарне тісто. Для приготування опари беруть 60% норми рідини (молоко або вода), 40% борошно 4% цукру і дріжджі. У підігріту до 35-400 С рідину додають розведені в теплій воді і проціджені дріжджі, цукор, всипають просіяне борошно і перемішують. Тісто повинно мати консистенцію густої сметани. Поверхню опари посипають борошном, діжу накривають кришкою і ставлять у тепле місце на 2 години для бродіння. У процесі бродіння опара збільшується в об’ємі у 2-3 рази, по всій поверхні з’являються бульбашки, які лопаються. В готову опару додають решту рідини з розчиненими сіллю і цукром, меланж або яйця, добре перемішують, всипають решту борошна і замішують тісто (10-15хв). Перед закінченням заміування додають розтоплений маргарин. Діжу закривають кришкою і залишають у теплім місці на 2-3 год. для бродіння. При цьому обминають його 2-3 рази. З тіста випікають здобні вироби. Перегляд відеоролику замішування тіста опарним способом.

Номер слайду 30

Завдання «Обери правильну відповідь»:1) При випіканні якого тіста не можна відкривати жарову шафу?2) Що додають при приготуванні виробів з рідкого прісного тіста, щоб вироби не приставали до сковорідки? 3) Розпушування цього виду тіста досягається шляхом розкачування на дуже тонкі пласти, відокремлені один від одного прошарком жиру4) Це тісто печуть негайно після змішування компонентів 5) Вареники, галушки, млинці, налисники, домашня локшина – вироби, приготовлені із якого тіста?

Номер слайду 31

Кросворд „Українські вироби з тіста” 1. Він буває пшеничний, житній, гречаний. 2. Їх начиняють яблуками, сливами, абрикосами, сиром і випікають у духовці. 3. Вони бувають з картоплею, капустою, сиром, вишнями. 4. Коли на розігріту сковороду, змащену салом чи олією, розливають тісто тонким шаром і підсмажують його з обох боків, то отримують цю страву.5. Коли від прісного тіста відщипують невеликі шматочки і варять в підсоленому окропі, то отримують цю страву. 6. Просте печиво, приготовлене з прісного тіста і підсмажене на олії. 7. Кругленькі млинці, приготовлені на (дріжджовому) тісті. 8. Найдавніший вид хліба, що виготовлявся з прісного тіста. 9. Святковий хліб. 10. Їх заправляють часником, сіллю і олією, подають до борщу.

Номер слайду 32

Відповіді до кросворду: „Українські вироби з тіста”1. Хліб2. Пироги3. Вареники4. Млинці5. Галушки 6. Вергуни7. Оладки8. Коржі9 Паска10. Пампушки

Номер слайду 33

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Підручник «Технологія виготовлення кондитерських виробів» стор. 125, 131-136.

pptx
Додано
9 листопада 2022
Переглядів
2468
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку