Презентація на тему "Відокремлені прикладки"

Про матеріал
Теоретичний матеріал про відокремлені прикладки. Матеріал побудований поетапно. Рубрика ПРИГАДАЙМО зосереджує увагу на попередньо вивченому матеріалі та націлює на поглиблене вивчення ПРИКЛАДОК. Полегшує пояснення матеріалу під час дистанційного навчання, використовуючи відеоконференції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відокремлені прикладки(8 клас)Вчитель української мови та літератури опорного закладу. Хрінницький ліцей. Мартиненко Тетяна

Номер слайду 2

Пригадаймо: Прикладкою називається означення, виражене іменником, яке одночасно визначає, характеризує предмет і дає йому назву. Крім іменника, прикладка також може відноситися до займенника або будь-якої іншої частини мови, ужитої в ролі іменника. Прикладка зазвичай узгоджується з означуваним словом у роді, числі й відмінку ( Проживав у нас довго собака Пірат . ( О. Довженко)). Лише прикладки, які є власними назвами гір, озер, станцій, планет, не узгоджуються з означуваним словом у непрямих відмінках ( Альпіністи підкорили вершину гори Еверест).

Номер слайду 3

Пригадаймо: Прикладки можуть бути: Поширеними - виражені кількома словами ( Я передплачую газету “Голос України” )Непоширеними - виражена одним словом (поети-шістдесятники, поети-романтики, вірш-медитація…)

Номер слайду 4

Відокремлена прикладка. Відокремлена прикладка, або апозиція, – це різновид означення, виражений одиничним іменником або іменником із залежними словами, який пояснює слово за однією або кількома характеристиками чи вводить іншу назву особи, предмета, явища, поняття, терміна тощо.

Номер слайду 5

У відокремленні прикладок є багато подібного до відокремлення звичайних узгоджених означень. Проте для виділення відокремлених прикладок частіше використовують тире. Якщо прикладка стоїть перед означуваним іменником і не має обставинного відтінку, то вона не відокремлюється: Великий український філософ Григорій Сковорода був сам патріотом і прищеплював та виховував у народу священне почуття любові до своєї батьківщини (В. Яременко).

Номер слайду 6

В інших випадках прикладки звичайно відокремлюються зокрема якщо вона:а) стосується особового займенника: Притомлений Котигорошко, я на груди землі упаду (А. Малишко);б) поширена й стоїть після означуваного слова: Дивлячись на людей, усміхався і мій батько — великий добрий чоловік (О. Довженко);в) від означуваного слова відділена іншими членами речення: Боровсь Еней з своїм, сердега, горем, слізьми, бідняжка, обливавсь (1. Котляревський);г) стоїть після означуваного іменника — власної назви: Хто винен? Овсій Колода, бригадир (В. Кучер);ґ) має обставинний відтінок: Вірний син трудової поневоленої України, Шевченко став найглибшим виразником народних дум і надій (О. Гончар). Відокремлюються прикладки зі словами на ім 'я, на ймення, родом, так званий тощо: жила в тій стороні бідна удова у земляній хатинці, і мала вона сина, на імення Івашко (С. Ва-сильченко). За шофера ми поставили тракториста Серьогу, на прізвище Півень (Ю. Яновський).

Номер слайду 7

Завжди відокремлюються прикладки, виражені сполученням слова чоловік, чолов’яга, дівчина, хлопець, дід, людина і под. з іншими словами: Немолодий чолов’яга, бригадир був неабияким майстром. (К. Лубенець)Веде хана на припоні Сірко - хлопець молоденький (Л. Забашта). Якщо прикладка, що стоїть перед пояснюваним словом, має тільки означальне значення, її не відокремлюють: Директор школи Василь Маркович Рясний був вкрай схвильований. (О. Довженко)

Номер слайду 8

Прикладка, яка вводиться за допомогою сполучника як, звичайно не відокремлюється: Максим Рильський як перекладач зробив надзвичайно багато для розвитку української літератури. Але якщо така прикладка має причинове або уточнювальне значення, вона відокремлюється: Венера, як правдива мати, для сина рада все оддати (І. Котляревський). Членом «Гарту» я був і сам, як книжковий ілюстратор (О. Довженко).

Номер слайду 9

Прикладки виділяються на письмі за допомогою як ком, так і тире. За допомогою тире відокремлена прикладка виділяється, як правило, якщо вона:а)має уточнювальне значення і перед нею можна поставити слова а саме: Винуватці тої катастрофи — два хлопчики літ семи-восьми та п'ятиліток-дівчинка — наче не чули сердитого материного поклику (М. Коцюбинський)б) стоїть у кінці речення і стосується іменника (це робиться ше й для того, щоб прикладка не сприймалась як однорідний член речення): Перед тобою світ — великий том розкритий (М. Рильський). Ти живеш у Києві — прекрасному й чарівному місті (Ю. Смолич) Якщо за умовами контексту після відокремленої прикладки має стояти кома, то друге тире не ставиться: здавалось йому, що попав він в інший світ — у чудний і невідомий храм, і в тихім, радіснім спокої спочивала душа його (М. Івченко).

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Опрацювати теоретичний матеріал;Виконати вправи:414;415;419.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 березня 2020
Переглядів
13082
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку