Презентація на тему "Загадка як вид усної народної творчості".

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури для 5 класу на тему "Загадка як вид усної народної творчості". Відображає повністю структуру уроку, складається із 22 слайдів, що дають можливість унаочнити вивчення нового матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загадка як вид усної народної творчості

Номер слайду 2

Мета уроку: навчальна – познайомитись з чарівним світом народних загадок; розвиваюча – розвивати логічне мислення, пам’ять; виховна – виховувати допитливість, інтерес до усної народної творчості; формувати компетентності: спілкування державною мовою, математична грамотність, підприємливість, загальнокультурна грамотність, комунікативна.

Номер слайду 3

Мозковий штурм Чому слово “загадка” має таку назву? Від якого слова походить? В яких казках персонажі рятуються від лиха розгадуванням загадок? Яка будова загадок?

Номер слайду 4

Побудова загадок кого ми бачимо на картинці? який півень? який гребінь? Загадка Стоїть півень на току у червонім ковпаку?

Номер слайду 5

Побудова загадок що ми бачимо на картинці? яке вікно? Загадка Що то за віконця, що допомагають бачити сонце?

Номер слайду 6

Отже, загадку створюємо на основі подібності та приховування задуманих предметів.

Номер слайду 7

Дослідження У чому полягає основна особливість загадки? Чорна корова всіх поборола, а біла корова всіх звела? Про що йдеться в загадці? Як називається художній засіб, коли слова вживаються у переносному значенні?

Номер слайду 8

Метафора – перенесення рис живої істоти на предмет чи явище. Наприклад: перешіптуються листочки, сміється сонце, стогне буря. Цей художній засіб робить нашу мову образною, поетичною.

Номер слайду 9

Форми загадок віршик; метафоричне запитання; картина-загадка; загадка-задача.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Перша група „Кмітливі″ ‟

Номер слайду 13

Друга група “Допитливі”

Номер слайду 14

Третя група „Мудреці″

Номер слайду 15

“Читання-пила” З поданих слів скласти загадку. Розгадати її. Кмітливі Можна, що, із, очима, заплющеними, побачити Допитливі На, на, на, по, по, кожній, кожній, чотири, гілки, гілці, ще, три, гілці, березі, вісім, яблук, скільки, висить, разом, яблук Мудреці Не, хоч, він, кравцем, має, голок, доволі, ніколи

Номер слайду 16

Відгадай загадку «Хто відгадає швидше і більше загадок» за 5 хвилин

Номер слайду 17

І команда «Кмітливі» 1. Весь вік по одній дорозі ходить. 2. Біле,а не цукор, м’яке а не вата, без ніг,а йде. 3. Що за гість, що темноту їсть. 4. Людей годую, сама голодна,  

Номер слайду 18

1)    Сидить баба на грядках, Вся закутана в хустках. 2)    У воді росте, та води боїться. 3)    Грамоти не знаю, а весь вік пишу. 4)    У вогні не горить, у воді не тоне. 5)    Без болю, без печалі заставляє плакати. ІІ команда «Допитливі»

Номер слайду 19

ІІI команда «Мудреці» 1. Часом гаряча, часом холодна. 2. Два кільця, два кінця, а посередині цвях. 3. Під мостом крутить хвостом 4.    Без рук, без сокири хату будує. 5.   Не золоте, а найдорожче.

Номер слайду 20

. ПІДСУМКИ УРОКУ

Номер слайду 21

ПОЯСНЕННЯ ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ Скласти кілька загадок (про олівець, м’яч, книжку, сніг, мороз, річку), поповнивши ними мовну скарбничку. Намалювати ілюстрацію.

Номер слайду 22

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

ppt
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
5595
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку