Презентація на тему "Їжа та її компоненти"

Про матеріал
Презентація на тему "Їжа та її компоненти" є дидактичним матеріалом до уроків біології у восьмому класі. У презентації розкриті питання: харчові продукти, компоненти їжі: білки, жири, вуглеводи, вода, мінеральні речовини, харчові добавки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Їжа та її компоненти Презентація вчителя біології Слов’янської зош №1 Леонтьєвої В. О.

Номер слайду 2

забезпечуює організм: енергією будівельним матеріал для оновлення клітин Їжа - поживні речовини, які споживає людина

Номер слайду 3

Метаболізм (обмін речовин та енергії) – складний ланцюг перетворень речовин в організмірозщеплення речовин з виділенням енергіїутворення складних речовин з простих. Прості речовини Складні речовиниамінокислотигліцерин та жирні кислотипрості вуглеводи (глюкоза) білки жирискладні вуглеводи(глікоген)Пластичний обмін(асиміляція)Енергетичний обмін(дисиміляція)Ферменти – біологічні каталізатори - прискорюють реакції

Номер слайду 4

Харчові продукти - об’єкти, які використовують в їжу в натуральному чи переробленому вигляді. тваринного походженнярослинного походженням’ясо, риба,яйця, молоко, сметана, вершкове масло тощохліб, макаронні та круп’яні вироби, овочі, фрукти, соняшникова олія тощо

Номер слайду 5

Компоненти їжіхарчовіне харчовіХАРЧОВІ ВОЛОКНА 1. Білки 2. Жири 3. Вуглеводи 4. Мінеральні солі 5. Вітаміни 6. Вода1. Харчові волокна (пектини, целюлоза…)2. БАДи (біологічні активні добавки)3. Шкідливі та токсичні речовини

Номер слайду 6

Тваринні !→ в мясі, яйцях, в рибі, сирі, в молоцірослинні → в бобових : горох, квасоля, соя…Білкидобова доза 100-120 г1г = 17,2 к. Дж (72 ккал) енергії

Номер слайду 7

Жиридобова доза 90-110 г. Тваринні → сало, жовток яйця, рибячий жир, ікра Рослинні (олії) → в насінні (соняшник, оливки, горіхи)1г = 38,9 к. Дж (164 ккал) енергії

Номер слайду 8

. Вуглеводидобова доза 350-420 г. Рослинні ! → хліб, хлібобулочні, макаронні та круп’яні вироби, фруктитваринні → печінка ссавців, птахів, риб…1г = 17,6 к. Дж (72 ккал) енергії

Номер слайду 9

. Водадобова доза → 2-2,5 лзберігає пружність клітин, є середовищем для хімічних реакцій, виводить токсини з організму, накопичує тепло... В організмі людини ≈ 65 - 70%рекомендують - пити із чистих джерел- кип’ятити, - фільтрувати

Номер слайду 10

. Самінеральні соліРослинні → квасоля, горох, боби, соя, капуста, помідори, яблука, суницянеобхідний для: кісток, зубів,зсідання крові, скорочення мязів…тваринні → молоко, сир, яйця, риба…

Номер слайду 11

. Feмінеральні соліРослинні → гранат, виноград, суниці, яблука, капуста, горох, картопля, курагавходить до складу молекул гемоглобіну, які переносять кисеньтваринні → печінка, яйця, риба

Номер слайду 12

. Кмінеральні соліРослинні → в сушених плодах, банані, горосі, квасолі, картоплі, шпинаті, борошні, крупах.посилює виведення рідини поліпшує роботу серцятваринні → в м'ясі, рибі…

Номер слайду 13

.Імінеральні соліРослинні → у зернових та овочах (картопля), фруктах (хурма, яблоки), у морських водоростях (морська капуста)потрібен для синтезу гормонів щитоподібної залозитваринні → в яйцях, морській рибі!!!

Номер слайду 14

Харчові добавки - речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб подовжити термін їхньої придатності, надати певних смакових якостей тощо.барвникиконсерванти емульгатористабілізатори

Номер слайду 15

Харчові добавки - речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб подовжити термін їхньої придатності, надати певних смакових якостей тощо. Емульгатори додають до продуктів харчування для збереження їхньої консистенції. Найпоширенішими є коди: Е400, Е559.

Номер слайду 16

Харчові добавки - речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб подовжити термін їхньої придатності, надати певних смакових якостей тощо. Стабілізатори (пектини, камеді) - це желеподібні речовини, додають для згущення консистенції продуктів. Від Е407 до Е449.

Номер слайду 17

До заборонених належать:барвники: Е121 (цитрусовий червоний 2), Е123 (амарант), Е128 (червоний 2 G); консерванти: Е216 Е217 Е240 (формальдегід)

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
22 січня 2023
Переглядів
710
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку