Презентація на тему "Життя і творчість В.Стефаника.Новела "Камінний хрест".

Про матеріал
Матеріал допомагає набути знання основних віх життєвого і творчого шляху Василя Стефаника, пояснювати сюжетно-композиційні особливості новели "Камінний хрест".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя і творчість Василя Стефаника. Новаторство письменника. Психологічне розкриття теми еміграції у новелі «Камінний хрест». Історична основа твору. Сюжетно-композиційні особливості.

Номер слайду 2

Василь Стефаник 1871-1936 Велич особистості

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Покуття-край дитинства Дитячі роки пройшли в атмосфері прадавніх звичаїв Покуття, тоді ж пізнав таємничий світ народних пісень, казок, легенд, переказів.

Номер слайду 5

Покуття стосується південно-східної частини теперішньої Івано-Франківської області. Його північною межею вважається Дністер, східною — кордон із Буковиною.

Номер слайду 6

Мамина біла сорочка і новий чорний світ Батько прагнув, щоб Василь здобув гарну освіту, вивчився на «дохторя». Мати плакала, й не хотіла віддавати сина у науку. «Ліпше був би не знав науки», – скаже згодом Стефаник, наче підтверджуючи біблійні слова про те, що «велике знання примножує скорботу». Малим його віддали до Снятинської міської школи, а потім до Коломийської гімназії.

Номер слайду 7

Навчання в Коломийській польській гімназії Там його ніжне вразливе дитяче серце зазнало першої великої кривди. Як із боку дорослих, так і однолітків. З нього – «мужицького сина» – сміялися, всіляко принижували, били, а він «рвався, і падав у болото із знесилля, і не уступав…»

Номер слайду 8

Покутська трійця-умовне об’єднання українських письменників

Номер слайду 9

Навчання в Ягеллонському (Краківському) університеті Попри батькову волю, лікарем не став, але знайшов багатьох добрих друзів і відкрив світ красного письменства.

Номер слайду 10

Перша збірка новел —"Синя книжечка" Перша збірка новел — "Синя книжечка", яка вийшла у світ 1899р. у Чернівцях, принесла Стефаникові загальне визнання, була зустрінута захопленими відгуками найбільших літературних авторитетів, серед яких, крім І. Франка, були Леся Українка, М. Коцюбинський, О. Кобилянська, стала помітною віхою в розвитку української прози. Автор "Синьої книжечки" звернув на себе увагу насамперед показом трагедії селянства.

Номер слайду 11

Друга збірка-”Камінний хрест” «Камінний хрест» — друга збірка новел Василя Стефаника вийшла з друку 1900 року. Книжка має присвяту: „Старшому моєму другови Кирилови Гаморакови присвячую. Автор ". Зміст: “Камінний хрест” “Засідання” “З міста йдучи” “Святий вечір” “Діти” “Підпис” “Лан” “Лист” “Вечірна година”

Номер слайду 12

Громадське життя та політика У “Літературно-науковому віснику”з’являється ряд статей, у яких В.Стефаник порушує болючі насущні питання. Бере активну участь у мітингах, розкриваючи антинародну суть політики влади, агітує за І.Франка. Упродовж декількох років, з 1908 по 1918, Василь Стефаник був депутатом Австрійського сейму від Українсько-руської радикальної партії. Був присутній у складі делегації ЗУНР на вікопомному підписанні Акта Злуки 22 січня 1919 року.

Номер слайду 13

“Іван Франко поставив мене малим наслідником своїм” До Франка, який одним із перших привітав новий талант, ставився з величезним пієтетом і боявся спочатку навіть підійти до нього. Хіба ж знав, що Франко буде старостою в нього на весіллі? А ще казав, що «Іван Франко поставив мене малим наслідником своїм». Товаришував з Франком усе життя. Зауважував, «що такої великої голови в цілій Австрії нема, що він міг би вже давно бути міністром, якби не соціалізм, якому він пішов на службу».

Номер слайду 14

На відкритті пам’ятника Івану Котляревському в Полтаві, 1903 рік. Зліва направо: Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник, Олена Пчілка, Леся Українка, Михайло Старицький, Гнат Хоткевич, Володимир Самійленко

Номер слайду 15

«Моя жінка Ольга – найбільший мій приятель і мати моїх трьох синів» 1904 р.-одружуєтьсяз Ольгою Гаморак , оселяється поблизу Русова.У цей період активізується його політична діяльність. Ольга Стефаник померла в лютому 1914 року, залишивши Василя з трьома малими дітьми. Він описує, як стояв, закляклий, безслізний, над могилою дружини, тримав на руках найменшого сина, а двоє інших міцно ухопилися за його штанини. Про Ольгу Стефаник скаже: «Моя жінка Ольга – найбільший мій приятель і мати моїх трьох синів».

Номер слайду 16

Він сказав те, що хотів, і сказав так, як хотів В останні роки життя Стефаник пише також автобіографічні новели, белетризовані спогади. До них належать такі твори, як "Нитка", "Браття", "Серце", "Вовчиця", "Слава йсу", "Людмила", "Каменярі". У роки перебування Західної України під владою Польщі Стефаник жив майже безвиїзно в с. Русів, де й писав останні твори у вільну від хліборобської праці хвилину. До самої смерті не полишало Стефаника бажання "сказати людям щось таке сильне і гарне, що такого їм ніхто не сказав ще". І на його долю випало найбільше для художника щастя — він сказав те, що хотів, і сказав так, як хотів.

Номер слайду 17

Мова Стефаникової прози Мова Стефаникових новел – «запечена покутська говірка». Вже його перша «Синя книжечка», яка вийшла в світ у 1899 році в Чернівцях, викликали неймовірний ефект. Усім, зокрема Іванові Франку і Лесі Українці, стало зрозуміло, що так українською мовою ще ніхто не писав… Він трохи картався з того, що його мова не надто зрозуміла на Лівобережній – Великій Україні. Стефаник навіть звертався до відомого мовознавця Василя Сімовича (між іншим, брат відомого українського композитора Романа Сімовича і вчитель Юрія Шевельова), щоби той «переписав» його новели, «зробив їх більш зрозумілими», адаптував до «великоукраїнської» мови. Василь Сімович категорично відмовився. «Переписані» Стефаникові новели втратили б свій дух і свою красу.

Номер слайду 18

Коли ж хтось колись відкриє для себе його естетично довершену «мужицьку» прозу з шекспірівською напругою переживань – ніколи не пошкодує про це. Недарма Стефаник – майстер «різьбленого як камінь» слова, був одним із улюблених прозаїків іншого великого Василя – Стуса

Номер слайду 19

Новаторство Стефаника Творець психологічної новели; побудова сюжетів не на розвитку зовнішніх подій, а на змінах почувань та переживань; відсутність авторських роз’яснень та тлумачень, говорять, роздумують самі персонажі; побудова творів на монологах та діалогах; твори стислі, глибоко ліричні (хоча ліричність прихована), що порівнює їх із народною піснею. 

Номер слайду 20

Його новели належить до вершин красного письменства і найкращих зразків європейського експресіонізму Він не любив порожніх слів, порожніх сюжетів і порожніх людей. Його лаконічна проза – наче запечена кров. Кожне Стефаникове слово вагоме, живе, сповнене буття, великого болю і великої ніжности. Слово «біль» дуже часто трапляється і в його творах, і в його листах. Все життя – не надто довге – 65 років – боліло його серце і за народ, і за рідний край. Його новели належить до вершин красного письменства і найкращих зразків європейського експресіонізму. Вони перекладені 20 мовами світу. Він вважав писання «самогубною справою, як сільська робота або любов»: «Люди під гнітом своєї роботи скалічіють, а ще – кожна дрібниця, яку я пишу – граничить із божевіллям. Я нічого в світі не боюся, як самого себе». А ще казав, що «Немає більшої драми в житті, якщо нікого не любити. Тоді ти мертвий».

Номер слайду 21

Історична основа новели “Камінний хрест” Твір написано під враженнями письменника від масової еміграції галицького селянства за океан. Стефаник, навчаючись у Кракові, був свідком поневірянь земляків при пересадках з одного поїзда на інший. Причини, що призвели до масового переселення, — це пошуки кращої долі доведених до відчаю селян, які, незважаючи на важку працю, втратили у своїй країні будь-яку надію на гідне життя. Протягом 1890-1910 років з Галичини виїхало понад 300 тисяч українців, лише з рідного письменникові  Русова на чужину  подалося до 500 душ. Прототипом головного героя був односелець письменника Штефан Дідух (у творі – Іван), який емігрував з родиною до Канади.

Номер слайду 22

“Камінний хрест” Модернізм (експресіонізм) Автор називав твір студією-дослідженням внутрішнього світу Психологічна новела Образи-символи: хрест, горб,поріг, танець Івана, прізвище Дідух, прізвисько Переломаний Іван Дідух, дружина Катерина,їхні сини, кум Михайло, односельці Тема - еміграція за океан галицького селянства на межі XІX –XXст. Ідея-єдність селянина з рідною землею Місце подій- гуцульське село Русів Загальна характеристика новели “Камінний хрест”

Номер слайду 23

Експозиція Зав’язка Розвиток дії Кульмінація Розв’язка Тяжка праця Івана Дідуха на горбі, екскурси в його біографію. Гості в хаті Івана. Прощання з односельцями. Гості пригощаються, ведуть розмови. Іван з Михайлом співають. Син нагадує, що пора виходити.Іван з дружиною пускаються в танок.Сини силоміць виносять обох із хати. Односельці проводжають Івана. Сюжетно-композиційний ланцюжок

Номер слайду 24

Психологічне розкриття теми еміграції В. Стефаник показує події не через зовнішній їх опис, а через розкриття психології та переживання персонажів. Саме тому сьогодні новела „Камінний херст” сприймається як поданий у художній формі психологічний аналіз актуальної для українського суспільства проблеми еміграції. Новела «Камінний хрест» - це своєрідне художнє дослідження душі головного героя Івана Дідуха, котрий прощається із сусідами у зв’язку з виїздом до Америки. Для геpоя pозставання з pідною землею − тpагедія. Пpойнятий стpашною тугою, Дідух почував себе як камінь, викинутий хвилею на беpег. Та й весь він наче закам'янів. Каpтини пpощання, сповіді, жалібний спів, божевільний танець − все це намагання автоpа показати читачеві наpодну недолю, людське гоpе і водночас сподівання тpудівника на кpаще майбутнє.

Номер слайду 25

Перегляньте кінострічку “Камінний хрест” режисера Л.Осики, охарактеризуйте зоровий і звуковий ряд фільму.

Номер слайду 26

Думки про твір “Камінний хрест” Борис Грінченко: “Читав я Вашого “Кам’яного хреста”. Прочитав я це все і поздоровив українську літературу з новим талантом із Галичини”. Ольга Кобилянська:”Страшно сильно пишете Ви. Так, якбисти витесували потужною рукою пам’ятник для свого народу”.

Номер слайду 27

ppt
Додано
30 січня 2022
Переглядів
3583
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку