Презентація на тему: "Зовнішні процеси Землі".

Про матеріал

поглибитисистему знань учнів про літосферу шляхом вивчення зовнішніх сил Землі; ознайомити учнів з процесами, що впливають на формування рельєфу, сформувати поняття «вивітрювання», формування вмінь встановлювати взаємозв'язки між дією зовнішніх сил та формами рельєфу, подальший розвиток умінь учнівпрацювати з підручником, картами та схемами, прийомам роботи з комп'ютером; виховувати навички колективного спілкування, взаємодопомоги, виховувати бережливе ставлення до природи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок №6

Номер слайду 2

Тема уроку: Зовнішні процеси Землі

Номер слайду 3

Мета: поглибити систему знань про літосферу шляхом вивчення зовнішніх сил Землі; ознайомитися з процесами, що впливають на формування рельєфу, сформувати поняття «вивітрювання», формування вмінь встановлювати взаємозв’язки між дією зовнішніх сил та формами рельєфу, подальший розвиток умінь працювати з підручником, картами та схемами, прийомам роботи з комп’ютером; виховувати навички колективного спілкування, взаємодопомоги, виховувати бережливе ставлення до природи.

Номер слайду 4

Проектна діяльність: Очікувані результати діяльності на уроці – розуміння того, що макроформи рельєфу утворюються під впливом внутрішніх сил, а мікроформи – під впливом зовнішніх сил.

Номер слайду 5

Основні питання теми: Вивітрювання А) фізичне Б) хімічне В) органічне. 2. Вплив на рельєф текучих вод, вітру, льодовиків, морського прибою

Номер слайду 6

«Географічна розминка» Який із сучасних діючих вулканів найвищий? Який вулкан найвищий в Африці? Назвіть вулкан, якому поклоняються жителі Японії? Який вулкан знаходиться в Антарктиді? Назвіть вулкан, що « не відбувся» у Кримських горах

Номер слайду 7

ГРА «Не розірви ланцюжок» Що розуміють під внутрішніми силами Землі? Як називають блоки, з яких складається літосфера? З якою швидкістю рухаються літосферні плити? Як називається рух літосферних плит відносно одна одної? Що відбувається, коли плити рухаються назустріч одна одній? Що становить повільний вертикальний рух літосфери? Які види руху літосфери належать до розривних? Що є причиною землетрусів? Що таке гіпоцентр? 10.Що таке епіцентр? 11. У чому вимірюється сила землетрусів? 12. В яких районах бувають землетруси? 13. Як виникають цунамі? 14. Які прилади фіксують землетруси? 15. Де утворюється магма?

Номер слайду 8

16. Що таке магма? 17. Що таке магматизм? 18. Які види магматизму ви знаєте? 19. Що відбувається під час внутрішнього магматизму? 20. що таке лава? 21. Що таке вулканічний конус? 22. Що таке жерло вулкана? 23. Як називається зовнішній вулканізм? 24. Які вулкани називаються згаслими? 25. Який діючий вулкан Євразії найвищий? 26. Якою є висота Ключевської Сопки? 27. Де утворюються гарячі джерела? 28. Де утворюються гейзери? 29. Чим відрізняються гарячі джерела від гейзерів? 30. За яким принципом діє гейзер?

Номер слайду 9

Природа, як скульптор невтомно створює образ поверхні нашої Землі.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Вивітрювання

Номер слайду 12

Номер слайду 13

вивітрювання; робота води; робота вітру; робота криги; Рух літосферних плит; магматизм Зовнішні сили Діяльність людини Внутрішні сили Формування поверхні ( рельєфу)

Номер слайду 14

Використовуючи текст підручника і додаткову літературу: охарактеризуйте зовнішні сили Землі: 1-а група – вивітрювання, його види; 2-а група – робота вод, що течуть; 3-я група – робота вітру. Час для підготовки – до 10-и хвилин, після чого від кожної групи виступає один учень з характеристикою вивченого процесу. Після виступів зробити висновок про характер зовнішніх сил.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Вивітрювання-це руйнування та зміна гірських порід під дією коливань температури повітря, вологи та живих організмів

Номер слайду 17

Фізичне Хімічне Органічне Руйнування Перенос Відкладення Зміни поверхні Землі Результат вивітрювання Вивітрювання

Номер слайду 18

Н і ч Д е н ь

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Х і м і ч н е в и в і т р ю в а н н я

Номер слайду 21

Номер слайду 22

О р г а н і ч н е в и в і т р ю в а н н я

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Р о б о т а т е к у ч и х в о д

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Робота води

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Робота води

Номер слайду 29

Р о б о т а в і т р у

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Наслідки вивітрювання

Номер слайду 32

Географічний диктант 1. Назвіть основні види вивітрювання. 2. Як називається руйнівна робота води? 3. Як називається руйнівна робота вітру? 4. Які форми рельєфу створені руками людини? 5. Як називаються піщані гори, створенні вітром у пустелі? 6. Що створюють морські хвилі?

Номер слайду 33

. Домашнє завдання Опрацювати текст параграфа. Продовження роботи над практичною роботою № 7 (завдання 5) Скласти розповідь на основі спостережень «Зміна рельєфу нашої місцевості.

ppt
Додано
30 жовтня 2018
Переглядів
4981
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку