Презентація на тему:"ЗПР у дітей"

Про матеріал
Затримка психічного розвитку у дітей. Інформативна презентація. Додатковий матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Затримка психічного розвитку у дітей

Номер слайду 2

Затримка психічного розвитку (ЗПР) – це психолого-педагогічне визначення для найрозповсюдженого серед усіх відхилень, які бувають у дітей. Затримка психічного розвитку насамперед належить до «пограничної» форми дизонтогенезу (порушення індивідуального розвитку особистості) й виражається в уповільненому темпі дозрівання різних психічних функцій. Ці особливості можуть бути спричинені як біологічними, так і соціальними факторами, а також різними варіантами їх поєднання.

Номер слайду 3

Причини ЗПР: В якості причини затримки психічного розвитку можуть виступати: Порушення конституційного розвитку дитини, через які він починає по своєму фізичному і психічному розвитку відставати від однолітків - так званий, гармонійний інфантилізм. Різні соматичні захворювання (фізично ослаблені діти). Ураження центральної нервової системи (діти з мінімальною мозковою дисфункцією). У таких дітей відбувається значне зниження працездатності, пам'яті й уваги, виникають проблеми із засвоєнням навичок читання, письма, рахунку й мови, розвиваються емоційні і особистісні порушення.

Номер слайду 4

Відставання в когнітивному розвитку в порівнянні з однолітками;- Трудності з оволодінням навичок читання, письма, арифметики;Часто спостерігаються прояви гіперактивності, проблемної поведінки;Незначні порушення в дрібній моториці;Переважання ігрових мотивів над навчальними;Складнощі з дотриманням норм і правил (наприклад, шкільних);- Незрілість емоційно-вольової сфери;- Емоційна лабільність. Симптоми ЗПР:

Номер слайду 5

Основні прояви затримки психічного розвитку:

Номер слайду 6

Класифікація ЗПР К. С. ЛебединськоїЗ урахуванням етіології розрізняють 4 основні варіанти затримки психічного розвитку:конституційного походження(відносять психічний і психофізичний інфантилізм)соматогенного походження(велика фізична і психічна виснаженість)психогенного походження(стійкі відхилення нервово - психічної сфери, що обумовлює патологічний розвиток особистості)церебрально - органічного генезу(мінімальна мозкова дисфункція)

Номер слайду 7

Лікування ЗПР: У випадку з затримкою психічного розвитку мова йде швидше за все не про лікування, а про корекцію, метою якої є допомога дитині оптимізувати роботу когнітивних процесів, розвинути емоційно-вольову сферу і як наслідок бути в рамках вікових показників психічного розвитку. Діти можу відвідувати дошкільні навчальні заклади та загальноосвітні (до 4 класу), в яких заняття будуть організовані за програмою ЗПР, також діти можуть навчатися і в інклюзивних класах. Також рекомендовані додаткові заняття з логопедом, корекційним педагогом, дитячим психологом. Не менш важливим є забезпечення дитини необхідною кількістю рухових активностей, спорту, рухливих ігор. Ефективними напрямками в роботі з дітьми з ЗПР можуть бути: нейропсихологическая корекція, методика Марії Монтессорі, терапія сенсорної інтеграції, Томатіс терапія, Бос-терапія та інші. Перед початком будь-якої терапії і корекції важливо переконатися, що у фахівця належні підготовка і освіту.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
3402
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку