Презентація на українознавчу тему: "Українська хата"

Про матеріал
Презентація на українознавчу тему: "Українська хата" ознайомить учнів про те, що хата завжди є світом наших предків, які в ній народжувалися, робили перші кроки, вивчали перші букви, нарешті, з неї пішли різними шляхами здобувати щастя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська хата. Автор: учитель української мови та літератури Мар’їнської ЗОШ І – ІІІ ст. №2 Майорчикова Вікторія Вікторівна

Номер слайду 2

Українська хата. Батьківська хата... Вона завжди є світом наших предків, які в ній народжувалися, робили перші кроки, вивчали перші букви, нарешті, з неї пішли різними шляхами здобувати щастя. Кожна українська господиня дбайливо доглядала своє житло. "Без господаря двір, без господині хата плаче", — говорить народне прислів'я.

Номер слайду 3

Українська хата В Україні хати незвичайні. Чисті, вибілені, розмальовані кольоровою глиною, оздоблені витинанками, уквітчані пахучими травами. В інтер'єрі хати, в усій організації внутрішнього її простору відбиваються багаточисленні українські народні традиції, символи, життєві правила, звичаї й обряди. Хата дає селянинові надійний захист, оберігає від негараздів, дарує світ.

Номер слайду 4

Українська хата Українська хата — оригінальний витвір народу, самобутнє явище в історії архітектури. До житлового приміщення — власне хати — добудовують сіни з коморою або й другу хату через сіни. Фасад завжди має видовжену форму стін і високий дах. Враження низької тяготіючої до горизонталі стіни підсилюється ще й тим, що хата має великий винос даху, який приховує верхню частину стіни. При будівництві народні майстри завжди тяжіли до симетрії, до певних ритмів і пропорцій.

Номер слайду 5

Українська хата Велике значення мають світлотіньові властивості. Освітлена сонцем хата дає мальовничу палітру світлої, темної і сірої площин. Зруб хати в лісових і гірських районах відкритий. Рівні кінці зрубу без спеціальної обробки демонструють прекрасну фактуру стін, їхню вагомість, міцність. У лісостеповій та степовій смугах хата завжди побілена як зовні, так і всередині. Серед зелені садів вона виділяється білим кольором стін, а червоні й жовтогарячі плями (обводки вікон, дверей, призьби) надають їй веселого, сухого, теплого вигляду.

Номер слайду 6

Українська хата В Україні було чимало теслярів, які майстерно споруджували різні будівлі. Для будівництва дерев'яної хати, як звичайно, запрошували двох-трьох фахівців. Каркасно-глиновальковані, глинобитні хати зводили толокою, до якої запрошували сусідів, родичів. Серед них було кілька досвідчених у цій справі майстрів. У інтер'єрі української хати простежується кілька зон: побутова, робоча, обрядова, культова. Відповідно до цього розміщувались основні меблі та предмети: в робочій — піч, мисник; в обрядовій — стіл у покутті; в побутовій — піл або ліжко, скриня.

Номер слайду 7

Українська хата Певна система спостерігається в обладнанні хати. Чітко простежуються три яруси, у формуванні яких важливу роль відіграли зв'язки обжитого простору з навколишнім світом: для нижнього ярусу — зв'язок з матір'ю-землею; для верхнього — з небом; середній ярус — людський світ.

Номер слайду 8

Українська хата До нижнього ярусу входять нижня частина стіни з лавами, підпіччя. Останні були природною межею світу наземного і підземного. Верхній ярус і стеля будинку — це свого роду небо, а сволок є символічним охоронцем будинку, свого роду межею, яку не сміють переступити злі духи. Елементи середнього ярусу — стіни, двері, вікна і простінки — це проміжок між ідеалізованим світом і світом підземним. Вікнам і дверям відводилась роль з'єднувача людини зі світом.

Номер слайду 9

Українська хата Батьківська хата... Для кожного українця вона є дорогою, неповторною. Змінилися з плином часу хати на будинки. Головне, щоб не втратився зв'язок з минувшиною, де житлу, його оздобленню приділялася надзвичайна увага.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
3297
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку