Презентація на українознавчу тему: Українська хустка"

Про матеріал
Презентація на українознавчу тему: Українська хустка" ознайомить учнів про те, що Хустки відомі в українському народному одязі із другої половини XIX ст. У побуті заможного селянства і міщан особливо цінились шовкові і вовняні хустки. Їх дбайливо зберігали у скринях як родинну цінність і передавали з покоління в покоління. Вони були предметом подарунка, невід'ємним атрибутом народного весільного обряду. На сватанні на знак згоди молода подавала рушники старостам, мамі - хустку, а батькові - сорочку. За звичай таж сама хустка використовувалася під час обряду покривання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про хустки. Автор: учитель української мови та літератури Мар’їнської ЗОШ І – ІІІ ст. №2 Майорчикова Вікторія Вікторівна

Номер слайду 2

Про хустки. Хустки відомі в українському народному одязі із другої половини XIX ст. У побуті заможного селянства і міщан особливо цінились шовкові і вовняні хустки. Їх дбайливо зберігали у скринях як родинну цінність і передавали з покоління в покоління. Вони були предметом подарунка, невід'ємним атрибутом народного весільного обряду. На сватанні на знак згоди молода подавала рушники старостам, мамі - хустку, а батькові - сорочку. За звичай таж сама хустка використовувалася під час обряду покривання.

Номер слайду 3

Про хустки. За допомогою хустини молоду випроводжали на село, запрошувати рід близьких на весілля. Після церковного шлюбу молодих заводили у хату за допомогою хустини. Ще досить поширеною є традиція зв'язувати руки молодим, або під час сватання чи вінчання червоною хусткою "щоб були до пари не на рік, а на вік". Таким чином, на початку XXст. хустка у весільній обрядовості перебрала на себе цілий ряд функцій: знакову, магічну, оберегову, які у попередні роки виконували інші головні убори. Тому хустка посіла поважне місце у повсякденному побуті.

Номер слайду 4

Про хустки. Як елемент народного вбрання хустка використовувалась замість намітки у якості обов'язкового головного убору заміжньої жінки. Вбиралися у неї також незаміжні дівчата взимку, під палючим сонцем та у деяких регіонах пов'язували її як начільну пов'язку. Хустку носили по всій території України. Влітку — полотняну або куповану ситцеву (вибійчану, мережану, вишиту), взимку — домоткану або фабричну вовняну.

Номер слайду 5

Про хустки. Хустка була маркером соціального стану жінки. Молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки — темні, вдови — чорні. Незаміжні дівчата часто вив'язувались вінкоподібно.

Номер слайду 6

Про хустки. Хустки свідчили про рівень достатку родини. Заможні жінки зазвичай купували дорогі шовкові та вовняні хустки. Про коштовність хусток свідчить той факт, що за польської влади на Західній Україні чоловік повинен був десять днів працювати аби купити своїй дружині хустку.

Номер слайду 7

Про хустки

pptx
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
1689
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку