Презентація на урок виробничого навчання з теми: "Прості форми нарізання овочів"

Про матеріал
Презентація до уроку виробничого навчання "Прості форми нарізання овочів", буде корисною як для майстрів так і для викладачів у роведені уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація. ПРОСТІ ФОРМИ НАРІЗУВАННЯ ОВОЧІВМайстер виробничого навчання Говядовська Любов Петрівна

Номер слайду 2

Мета уроку. Навчальна: формування та відпрацювання початкових вмінь та навичок по нарізці овочів простими форми та їх використання. Розвиваюча: розвиток умінь, виконувати вправи по нарізці овочів,прості форми, організувати робоче місце. Виховна: виховувати старанність,самостійність,відповідальність за якісний результат виконаної роботи,дотримуватись правил санітарії та гігієни,правил безпеки праці.

Номер слайду 3

нарізка соломкою. КАРТОПЛЯ Бульбоплоди сирої картоплі , великого розміру, нарізують на тонкі пластинки 0,2 см завтовшки, які складають одна на одну і шаткують одна на одну і шаткують упоперек на смужки 4-5см завдовжки (квадратний переріз0,2×0,2см). Використовують для смаження у фритюрі(великій кількості жиру) на гарнір для порціонних страв з м'яса і філе птиці.

Номер слайду 4

Нарізка соломкою. Капуста Біло – червоноголову і савойську капусту розрізують на 4-6 частин, з кожної частини вирізують качан, потім дрібно шаткують: квадратний переріз0,1×0,1, довжина 4-5см. Нарізану таким способом капусту використовують для тушкування,приготування борщів,крім селянського і полтавського,салатів, котлет капустяних, а червоноголову використовують для салатів.

Номер слайду 5

Нарізка соломкою. Соломкою нарізують також корінь петрушки, селери, ріпчасту цибулю, буряк,моркву. Використовують для борщів, розсольників, супів та для маринаду.

Номер слайду 6

Нарізка кільця та півкільця Вид нарізки кільцями та півкільцями ідеально підходить для ріпчастої цибулі та цибулі порей. Нарізують їх для різних салатів, додають в смажену картоплю. Півкільця: цибулю нарізують уздовж навпіл, кладуть розрізом вниз на дошку і шаткують соломкою 0,1-0,2 см завтовшки. Використовують для приготування перших страв і соусів пасерованою, холодних страв і закусок – сирою.

Номер слайду 7

Нарізка брусочком Сиру моркву нарізують упоперек на циліндри 3,5-4,0см заввишки, потім на пластинки 0,5 см завтовшки. Використовують для припускання, шпигування м'яса, приготування юшки з макаронами, бульйону з овочами. Нарізують брусочком такі овочі: картоплю, моркву Бульби сирої картоплі нарізують на пластинки 0,7-1,0см завтовшки і розрізують на брусочки 3-4см завдовжки. Кулінарне використання: для смаження (основним способом і у фритюрі) на гарнір для порціонних страв з м'яса і риби, для приготування борщів,юшок з макаронними виробами,розсольників.

Номер слайду 8

Нарізка кубиком картоплю спочатку нарізують на пластинки, на брусочки, а брусочки -на кубики. Залежно від призначення кубики нарізують великих розмірів (висота ребра 2,0 – 2,5см.),середніх (1,0 – 1,5см) і дрібних (0,3- 0,5см). Великими кубиками нарізують сиру картоплю для приготування юшок картопляних, борщів селянського і полтавського,для тушкування; середніми - для тушкування; дрібними – варену картоплю для салатів, гарнірів до холодних страв.

Номер слайду 9

Капуста квадратики (шашки)Білоголову капусту розрізують уздовж на смужки 2-2,5 см завширшки, а потім у поперек на квадратики. Придатна для борщів селянського і полтавського, юшки селянської, для припускання, тушкування і смаження.

Номер слайду 10

Нарізка кружальця. Картопля. Бульбам вареної або сирої картоплі надають форму циліндра діаметром2-3см, потім нарізують упоперек на кружальця 0,2- 0,3см,завтовшки. Кружальця сирої картоплі використовують для смаження основним способом і у фритюрі; вареної – для приготування запечених страв з риби і м'яса.

Номер слайду 11

Нарізка кружальцяморква. Моркву одного діаметра2-2,5см, нарізують упоперек на кружальця 0,1- 0,3см завтовшки. Використовують кружальця сирої моркви для юшки селянської, вареної - для холодних страв.

Номер слайду 12

Нарізка скибочки Скибочками зазвичай нарізують буряк, моркву, картоплю. Використовуємо як сирі так і відварні овочі для приготування різних страв. Картоплю і коренеплоди нарізують скибочками, розрізаючи спочатку овоч на дві або ж чотири частини вздовж (в залежності від розміру овочів), після чого кожну отриману частину, нарізують на скибочки. Скибочки можемо використовувати для приготування вінегрету та для смаження картоплі або запікання в духовці картоплі з м'ясом.

Номер слайду 13

Нарізка картоплі скибочки Бульби сирої або вареної картоплі спочатку розрізають уздовж на часточки або брусочки, потім шаткують у поперек на скибочки. Залежно від кулінарного використання нарізують скибочки великі 2,5-3,0смзавдовжки, 0,2-0,3 завтовшки або середні 1-1,5см завдовжки,0,2-0,3 завтовшки. Використовують великі скибочки сирої картоплі для смаження, вареної – для приготування запечених страв з м'яса і риби, середні скибочки вареної картоплі – для салатів.

Номер слайду 14

Нарізка часточки Часточками нарізують в основному картоплю, цибулю ріпчасту, моркву . щоб нарізати корінь часточками, слід розрізати його впоперек на частини, потім ці частини потрібно розрізати уздовж ще на кілька частин. Ріпчасту цибулю і картоплю розрізають на 4-6 і більше частин, в залежності від їх розмірів і типу страви, на яку вони нарізуються. Використовуємо для приготування перших страв, тушкування, смаження основним способом і у фритюрі.

Номер слайду 15

Використана література. Доцяк В. С. Українська кухня – Львів; «Орлана – Нова», 2005р. Анфімова Н. А., Захарова Т. И.«Кулінарія»,

pptx
Додано
29 лютого
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку