Презентація "Написання дієприкметників "

Про матеріал
презентація виконана для використання під час дистанційного навчання . Підручник для 7 класу Українська мова .Видавничий дім "Освіта",2016
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Написання -н- у дієприкметниках та -нн- у прикметниках дієприкметникового походження. Виконала вчитель української мови Курочка В. М.

Номер слайду 2

Проблемне завдання.— Прочитайте словосполучення правого та лівого стовпчиків. З’ясуйте, якими частинами мови є повторювані слова. Смажене на вогні м’ясо — смажене м’ясо. Вихована у школі дівчинка — вихована дівчинка. Колотий голкою — колотий цукор.

Номер слайду 3

Смажене ( дієприкметник) на вогні м’ясо — смажене(прикметник) м’ясо. Вихована (дієприкметник) у школі дівчинка — вихована (прикметник) дівчинка. Колотий (дієприкметник) голкою — колотий(прикметник) цукор.

Номер слайду 4

— Як, на вашу думку, слід грамотно написати:нездійснений чи нездійсненний;нездоланий чи нездоланний;несказаний чи несказанний?

Номер слайду 5

ЗАПАМ”ЯТАЙТЕ !!!1. Дві літери н (ен) пишуться в наголошених прикметникових су­фіксах – енн(ий), -анн(ий) (-янн(ий)), що вказують на біль­шу, ніж звичайна, чи найбільшу міру якості, а також на мож­ливість або неможливість дії:силенний, численний, нужденний, здоровенний, широченний, страшенний, височенний. Написання -нн- чи -н- зберігається в похідних іменниках та прислівниках: незрівнянність - незрівнянно, бо незрівнянний; непри­миренність - непримиренно, бо непримиренний; проте: вихованість - виховано, бо вихований; шаленість - шалено, бо шалений.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

2. Подвоюється – нн- у прикметниках на -енн( ий), -анн(ий) (-янн(ий)) старослов’янського походження: благословенний, блаженний, огненний (вогненний), священний, преосвященний, мерзенний, окаянний, спасенний, богоспасенний, а також: божественний, старанний, притаманний, непритаманний, захланний, прощенний, непрощенний, нужденний, дерзновенний, сокровенний, стражденний, оглашенний, покаянний, осіянний, спонтанний, благоуханний, первозданний, жертвенний. Увага! Можливе паралельне вживання прикметника явлений і явленний (церковне слово із значенням «чудодійний»: явлена (явленна) ікона, не плутати із дієприкметником явлений (який з’явився), наголос на першому складі).

Номер слайду 8

1. Не подвоюється буква н (ен) у прикметниках, які не вказують на більшу, ніж звичайна, міру якості, та в дієприкметниках : буквений, казармений, пореформений, дерев’яний, олов’яний, конопляний, пшоняний, вогняний, по- томствений, царствений, клятвений, скажений, навіжений, шалений, червлений, сирокопчений, довгожданий, свячений, склений, тороплений, кип’ячений, збуджений, зважений, жаданий, даний, студений, введений, накладений, поораний, забезпечений, хрещений, закоханий, підданий, учений, військовозобов’язаний, наречений, полонений. Проте — натхнений (дієприкметник) і натхненний (прикметник).

Номер слайду 9

Несказаний (дієприкметник)-не висловлений; не виявлений певним чином,не виражений словами. У хаті несказанна біднота

Номер слайду 10

2. Потрібно розрізняти однозвучні прикметники та дієприк­метники. У прикметниках найчастіше наголошений суфікс і пишуться дві літери -нн-, а в дієприкметниках часто цей суфікс ненаголошений і завжди пишеться одна буква н (ен): здійсненний (який може здійснюватися — прикметник) і здійснений (який здійснився — дієприкметник), нездоланний (непереможний — прикметник) і нездоланий (якого не подолали — дієприкметник), незліченний (представлений у дуже великій кількості) і незлічений (не порахований — дієприкметник) та інші.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Проте увага! З однією літерою н (ен) завжди пишуться: печений, варений, завчений, бережений, товчений, точений, копчений - (при­кметники з наголошеним суфіксом) ;печений, варений, завчений, бережений, товчений, точений, копчений –(дієприкметники з на­голосом на корені чи префіксі).

Номер слайду 14

Складіть алгоритм написання -н- у дієприкметниках та -нн- у прикметниках дієприкметникового походження.

Номер слайду 15

Алгоритм можна записати словами:1. Визнач твірну основу.2. Якщо твірна основа закінчується на н і словотворчим суфіксом є н, пиши дві букви н.3. Якщо прикметник (дієприкметник) утворений за допомогою словотворчих суфіксів –ан- (-ян), -ен-, встанови у слові наголос.4. Ненаголошені прикметникові суфікси пиши з однією буквою н.5. Наголошені прикметникові суфікси пиши з двома буквами н.6. Якщо слово утворено за допомогою словотворчих суфіксів –ин-, -ін- (-їн -), що вживаються у присвійних і відносних прикметниках, пиши одну букву н.

Номер слайду 16

Схематично. Виконай словотвірний розбір. Якщо твірна основ Якщо прикметник Якщо словозакінчується на н утворений за утворене заі словотворчим допомогою допомогою суфіксом є н, словотворчих суфіксів словотворчих суфіксів пиши нн -ан- (-ян-), -ен-, -ин-, -ін- (-їн -), встанови у слові що вживаються у наголос присвійних і відносних прикметниках, пиши одну букву н  ненаголошені наголошеніприкметникові прикметникові суфікси пиши з суфікси пиши з однією буквою н двома буквами н

Номер слайду 17

З а в д а н н я І: вставляючи пропущені літери, записати слова у дві колонки: у першу — з -н-, у другу — з -нн-. Обгрунтуйте вибір написання одної чи двох літер н. Завершен..ий, безви..ий, зметен..ий, нежда..ий, притама..ий, неподала..ий, неподола..ий, несказа..ий, несказа..ий, скоше..ий, відда..ий, проведе..ий, благослове..ий.

Номер слайду 18

З а в д а н н я ІІ: списати, розставляючи, де потрібно, пропущені букви. Пояснити правопис. 1) Порвалася нескінчен..а розмова. Тремтить вона, мов порван..а струна…2) Коли б могли вони тим людям нагадати Про поневолен..их, замучен..их братів, Посажен..их поза залізні ґрати, Віддан..их в руки навісних катів. (З тв. Лесі Українки)

Номер слайду 19

Перекладіть українською мовою. (усно)Порівняйте написання дієприкметників в українській та російській мовах. Несказанное слово, позолоченный купол, проданный товар,созванное совещание, радиофицированный район, обветренные губы, выглаженные брюки, сдержанный юноша, настороженный взгляд.

Номер слайду 20

Вправа ІІІ. Гра «Одним словом»1) Який не можна збагнути, зрозуміти.2) Який не може здійснитися.3) Який не можна полічити.4) Якого не можна знищити.5) Якого не можна оцінити, дуже цінний.6) Який не примирюється, не погоджується з чим-небудь.

Номер слайду 21

Гра «Одним словом»7) Який ніяк не скінчиться, дуже довго триває.8) Якого не можна вблагати.9) Якого важко або неможливо впізнати.10) Який охороняється законом від посягань з боку кого-небудь.11) Якого не можна здолати.12) Якого не можна виразити, передати словами.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Домашнє завдання : Виконати вправи з презентації (І-ІІІ письмово );Зі слайдів 5,7,8,10,13-виписати правила і виготовити табличку або таблички ;За підручником – опрацювати параграф 24;Вправа 296.

Номер слайду 24

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
6434
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку