Презентація "Написання префіксів пре-, при-, прі-"

Про матеріал
Презентація до уроку "Написання префіксів пре-, при-, прі-" Мета: • навчальна: сприяти формуванню знань про правопис префіксів пре-, при-, прі-; • розвиваюча: сприяти формуванню вміння та навички творення нових слів за допомогою префіксів; домогтися засвоєння правил правопису префіксів пре-, при-, прі- ; розвивати вміння працювати з лексичним матеріалом;правильно й доречно використовувати префікси в усному та писемному мовленні, сприяти формуванню на репродуктивному рівні вмінь і навичок на основі засвоєної теорії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Написання префіксів пре-, при-, прі-

Номер слайду 2

Проблемне питання. Як визначити, який префікс писати: пре- чи при-?

Номер слайду 3

Питання 1. Правопис префікса пре-.2. Правопис префікса при-.3. Правопис префікса прі-.

Номер слайду 4

Очікувані результати: На уроці я хочу дізнатися про …Хочу навчитися правильно …Хочу поглибити свої знання…

Номер слайду 5

ЛИСТ САМООЦІНЮВАННЯ2 – без помилок;1 – є помилки; додаткові бали за фішки. Бажаю успіхів!

Номер слайду 6

Завдання 1. Словотворчий практикум 1) Додайте до поданих слів префікс пре-. Якого значення він надає словам? Добрий, мудрий, спокійний, милий, чудовий.2) Додайте до поданих слів префікс при-. Якого значення він надає словам? Їхати, міський, бути, бережний, нести, шити, бігти, будувати.

Номер слайду 7

Словотворчий практикум 1) Додайте до поданих слів префікс пре-. Якого значення він надає словам? Предобрий, премудрий, преспокійний, премилий, пречудовий.2) Додайте до поданих слів префікс при-. Якого значення він надає словам? Приїхати, приміський, прибути, прибережний, принести, пришити, прибігти, прибудувати.

Номер слайду 8

Завдання 2. Вибірковий диктант. Випишіть слова з префіксами пре-, при- та прі-. Згадайте прекрасну славу дідів наших, що рознеслася по всьому світі. Розцвітай же, слово, і в родині, і у школі, й на заводі, і у полі, пречудесно, пречудово — розцвітай же, слово! Кожне слово — це ніби діамантова намистинка на величезному разку нашої пребагатої мови. Прибулі на Січ одразу змінювали свої справжні прізвища на прізвиська. Прийшов липень до хати — нема коли спочивати.

Номер слайду 9

Завдання 2. Вибірковий диктант. Випишіть слова з префіксами пре-, при- та прі-. Прекрасну, пречудесно, пречудово, пребагатої, прибулі, прізвища, прізвиська, прийшов.

Номер слайду 10

Завдання 3. Робота з прислів’ям Уставте пропущені слова. Що літом …, те зимою маєш. Що влітку вродиться, те зимою … … баба з міста, … вістей триста. Не говори про страшне, а то … У чужому домі будь привітливим, а не … Довідка: придбаєш, пригодиться, приїхала, привезла, присниться, примітливим.

Номер слайду 11

Завдання 3. Робота з прислів’ям Уставте пропущені слова. Що літом придбаєш, те зимою маєш. Що влітку вродиться, те зимою пригодиться. Приїхала баба з міста, привезла вістей триста. Не говори про страшне, а то присниться. У чужому домі будь привітливим, а не примітливим.

Номер слайду 12

Завдання 4. Замініть словосполучення одним словом з префіксом пре- або при-. Складіть із ними три речення. Повернення птахів (…), дуже великий (…), розташований біля моря (…), дуже глибокий (…), лягти на кілька хвилин (…), розташований перед містом (…), дуже милий (…). 

Номер слайду 13

Завдання 4. Замініть словосполучення одним словом з префіксом пре- або при-. Складіть із ними три речення. Повернення птахів (приліт), дуже великий (превеликий), розташований біля моря (приморський), дуже глибокий (преглибокий), лягти на кілька хвилин (прилягти), розташований перед містом (приміський), дуже милий (премилий). 

Номер слайду 14

До поданих слів додайте префікси пре- або при-. Підкресліть у словах з префіксом при- четверту з кінця букву і прочитайте закінчення вислову В. Шекспіра: «Жарт іноді буває …».

Номер слайду 15

В. Шекспір: «Жарт іноді буває передбаченням».

Номер слайду 16

Закінчити речення На уроці я:повторив…дізнався…навчився…зрозумів…

Номер слайду 17

Домашнє завдання Інтерактивні ігри в Classroom

Номер слайду 18

Дякую за співпрацю!

pptx
Додано
27 травня 2020
Переглядів
2779
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку