Презентація Написання префіксів роз-, без-, з-, с-

Про матеріал
Презентація "Написання префіксів роз-, без-, з-, с-"є додатком до уроку з української мови в п'ятому класі, який розроблено відповідно до чинної програми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку Вимова та написання префіксів роз-, без-, з-, с-.

Номер слайду 2

Містечко “Пригадайте” Що вивчає орфографія? Поясніть значення слова орфо, грама. Що вивчає будова слова? Які значущі частини слова ви знаєте? Що входить в основу слова? Які слова називаються спільнокорене-вими? Що таке префікс?

Номер слайду 3

Придорожні гасла Пам’ятай правила! Грамотно пиши! Висловлюйся зв’язно! Будь привітним!

Номер слайду 4

Любіть красу своєї мови, Звучання слів, правопис слів. Ця квітка ніжна і чудова Коханих батьківських степів Т. Мосенко

Номер слайду 5

Мета уроку: поглибити знання про вимову й написання префіксів роз-,без-, з-, с-; формувати вміння утворювати слова за допомогою префіксів, правильно їх писати.

Номер слайду 6

Розхитати, безкраїй, розповісти, безпорадний У префіксах pоз-, без- кінцевий -з-ніколи не переходить в -с- сказати, спитати, ствердити, схил, сформулювати Префікс з- перед к, п, т, х, ф переходить в с- Приклади Правило

Номер слайду 7

„Розділяй і володарюй“

Номер слайду 8

“Підручник”

Номер слайду 9

Редактор Зпускатися, зпиляти, сцідити, сшити, зрвати, ссипати, счинити, зтворити, зхилитися, зформувати, сливати.

Номер слайду 10

Робота в групах

Номер слайду 11

Перекладач Сверять, смолоть, сделать, сгребать, спускать, списать, сорвать, сгореть, стереть, сложить.

Номер слайду 12

Сховане правило 1.Зробити копію з чогось; точно відтворити щось. 2. Надати певного напрямку чомусь. 3.Викликати почуття стурбованості. 4.Надати певної форми чомусь; створити щось. 5.Викликати почуття хвилювання, занепокоєння.

Номер слайду 13

Префікс С- завжди пиши перед К, П, Т, Ф, Х. Легко букви вивчи ці у словах “кафе” і “птах”. Перед іншими пиши - префікс З-.

Номер слайду 14

Найкмітливіший

Номер слайду 15

Творча робота І група – антоніми з префіксами роз-, без-. ІІ група – синоніми з префіксами роз-, без-. ІІІ група – антоніми з префіксами роз-, без-.

Номер слайду 16

Квітка-загадка "Якнайшвидше"

Номер слайду 17

Робота в групах 1. Теоретики (розповідають правила про написання префіксів) 2. Практики (наводять приклади на дані орфограми) 3. Письменники (пишуть вірш або казку про написання префіксів)

Номер слайду 18

Тестові завдання

Номер слайду 19

Відповіді на тестові завдання 1) а; 2) б; 3) а; 4) б; 5) в; 6) г; 7) А-4, Б-2, В-4, Г-1, Д-3; 8) А-4, Б-3, В-1, Г-3, Д-4; 9) А-4, Б-3, В-1, Г-2, Д-1.

Номер слайду 20

Любіть красу своєї мови, Звучання слів, правопис слів. Ця квітка ніжна і чудова Коханих батьківських степів Т.Мосенко

Номер слайду 21

Продовжіть речення На сьогоднішньому уроці я дізналася (дізнавсь)... Префікс с- пишеться перед ... . Префікси роз- та без- пишуться з ...

Номер слайду 22

Містечко Пригадайте Робота в групах Розділяй і володарюй Підручник Редактор Перекладач Сховане правило Найкміт- ливіший Квітка- загадка Тестові завдання Країна Орфографія Карта подорожі до країни Орфографії

Номер слайду 23

Домашнє завдання Підручник, § 63, вправа 546 або написати твір "Наша подорож до країни Орфографії" (використати слова з вивченими орфограмами в префіксах, підкреслити їх у тексті)

ppt
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
2022
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку