Презентація: «Нарізання різьби на поверхнях заготовок деталей»

Про матеріал
Дана презентація розроблена для супроводу вступного інструктажу уроку виробничого навчання. Матеріал презентації дає можливість візуалізації навчального матеріалу з теми: "Нарізання різьби на поверхнях заготовок деталей". Презентація вдало доповнює показ трудових прийомів. Матеріал буде корисним для майстрів виробничого навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Нарізання різьби на поверхнях заготовок деталей» Підготувала: майстер виробничого навчання ДНЗ «Полтавський центр професійно- технічної освіти» Гавриленко Валентина Петрівна 2017

Номер слайду 2

Мета уроку: ознайомлення учнів з видами різьби, інструментом для нарізання різьби, з послідовністю виконання роботи. Виховна мета уроку: формування в учнів професійної самостійності інтересу до професії.

Номер слайду 3

Достатній рівень навчальних досягнень: 1.Де застосовують свердління? 2.Які види свердл ви знаєте? 3.Назвіть інструменти для ручного та механізованого свердління. 4.Для чого використовують кондуктор? 5.Які роботи можна виконувати на радіально - свердлильному верстаті?

Номер слайду 4

Високий рівень навчальних досягнень: 1.З якою метою застосовують кутники при свердлінні? 2.Що називається швидкістю різання ? 3.Що називається глибоким свердлінням? 4.Як виконати свердління органічного свердла? 5.Як зробити отвори у гумі?

Номер слайду 5

Достатній рівень навчальних досягнень. 1.Де застосовують свердління?(щоб зробити невідповідальні отвори невеликого ступеню точності, наприклад: під кріпильні болти, заклепки шпильки; зробити отвори під нарізання різьби). 2.Які види свердл ви знаєте? (оснащенні пластинками з твердих сплавів – для розсвердлювання чавун загартованої сталі,пластмаси, скла, мармуру); (свердла з гвинтовими канавками – для свердління в`язких металів); (свердла з прямими канавками – для свердління крихких металів); (свердла з скісними канавками – для свердління не глибоких отворів) (свердла з отворами для підведення охолодної рідини несприятливих умовах. 3.Назвіть інструменти для ручного та механізованого свердління(тріскачка, ручний дриль. Ручні свердлильні електричні машини, ручні пневматичні машини); 4.Для чого використовують кондуктор?(для високої точності отвору свердління при великих партіях однакових деталей без розмічання) 5.Які роботи можна виконувати на радіально - свердлильному верстаті?(свердління в суцільному матеріалі, розсвердлювання, розвертання,розточування отворів, нарізування різьби мітчиками). Тестове завдання

Номер слайду 6

Високий рівень навчальних досягнень: 1.З якою метою застосовують кутники при свердлінні? (для закріплення заготовок, які не можна встановити для обробки отворів на столі верстата, лещатах); 2.Що називається швидкістю різання ? (це шлях, який проходить у напрямі головного руху найвіддаленіша від осі інструмента точка різальної кромки за одиницю часу); 3.Щоназивається глибоким свердлінням?(це отвір на глибину, яка перевищує діаметр свердла у п’ять разів та більше); 4.Як виконати свердління органічного свердла?(виконують гострими спіральними свердлами); 5.Як зробити отвори у гумі?(свердлом лопаткою, під гуму покласти шматок фанери).

Номер слайду 7

Перевірка знань з техніки безпеки при виконанні свердління отворів деталях Оберіть правильний варіант відповіді № з/п Питання Вірна відповідь 1 Чи можна ставити до робити учня без попереднього інструктажу? 2 Чи повинен учень перед початком робіт перевірити робоче місце, інструмент 3 Чи потрібно перевірити заземлення перед початком роботи на радіально-свердлильному верстаті? 4 Чи потрібний захисний екран на електричному свердлильному станку? 5 Чи можна металеву стружку змітати руками? 6 Чи можна братися руками за різальний інструмент та шпиндель що обертається? 7 Чи можна працювати на верстаті в рукавицях? 8 Чи обов’язково вимикати верстат навіть на короткий час? 9 Чи можна опиратися на верстат під час його роботи ?

Номер слайду 8

Нарізанням різьби називається її утворення зняттям стружки (а також пластичним деформуванням ) на зовнішніх або внутрішніх поверхнях заготовок деталей.

Номер слайду 9

Різьба буває зовнішньою та внутрішньою. Деталь (стержень)із зовнішньою різьбою називається гвинтом, а з внутрішньою - гайкою. Ці різьби виготовляють на верстатах і вручну.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Основні елементи різьби

Номер слайду 13

У будь- якої різьби розрізняють такім основні елементи: профіль; кут і висоту; крок ;зовнішній, середній і внутрішній діаметр. Профіль різьби розглядають перерізі, що проходить через вісь болта або гайки. Ниткою(витком) називається частина різьби, утворена при одному оберті профілю. Кут профілю – кут між боковими (гранями) профілю різьби, який вимірюється у прощині, що проходить через вісь болта. У метричної різьби цей кут дорівнює 60,у дюймової – 55. Висота(глибина)різьби H профілю – відстань від вершини різьби до основи профілю, що вимірюється, перпендикулярно до осі болта. Крок Р різьби – відстань між паралельними сторонами або вершинами двох, розміщених поруч, витків, яка вимірюється вздовж осі різьби. У метричної різьби крок виражається в міліметрах дюймова різьба характеризується числом ниток(витків) на одному дюймі. Зовнішній діаметр d різьби–діаметр циліндра, описано навколо різьбової поверхні. Зовнішній діаметр вимірюється у болтів за вершинами профілю різьби, а у гайок – за вершинами профілю різьби, а у гайок – за западинами. Внутрішній діаметр d різьби – діаметр збіжного з різьбою, твірні якого поділяються боковими сторонами профілю на рівні відрізки.

Номер слайду 14

Профілі різьби:

Номер слайду 15

За числом ниток різьби поділяються:

Номер слайду 16

Типи різьби: Метрична різьба Основним типом різьби, яку застосовують для різьбових з'єднань, є метрична різьба. Вона має трикутний профіль з плоско зрізаними вершинами; кут профілю дорівнює 60°;діаметр і крок вимірюють у міліметрах. Трубна різьба Трубна різьба, як і дюймова, має профіль 55 °. Її застосовують переважно в газових і водопровідних трубах, а також у муфтах , призначених для щільного з'єднання цих труб Дюймова різьба Дюймова різьба має трикутний профіль з кутом 55 °, її діаметр вимірюють у частках дюйма (1 дюйм=25,4 мм), а замість кроку зазначають кількість ниток на довжині в 1 дюйм. Дюймову різьбу застосовують тільки під час ремонту імпортних машин з відповідними різьбовими з'єднаннями.

Номер слайду 17

Інструмент для нарізання внутрішньої різьби Мітчики поділяють за призначенням: ручні; спеціальні.

Номер слайду 18

Ручний мітчик

Номер слайду 19

Нарізання внутрішньої та зовнішньої різьби:

Номер слайду 20

Правила нарізування різьби мітчиком: При нарізанні різьби у глибоких отворах, у м`яких і в’язких металах (міді, алюмінію, бронзі) мітчик треба періодично викручувати з отвору й очищати канавки від стружки; Нарізувати різьбу слід повним набором мітчиків:нарізування різьби одразу середнім мітчиком без проходження чорновим, а потім чистовим не прискорює, а навпаки, ускладнює роботу; різьба в цьому разі виходить неякісно, а мітчик може зламатися; Середній і чистовий мітчик вводять в отвір без воротка і лише після того, як мітчик піде правильно по різьбі, на головку надягають вороток і продовжують нарізувати різьбу; Глухий отвір під різьбу треба робити на глибину, дещо більшу ніж довжина нарізу вальної частини, з таким розрахунком, щоб робоча частина мітчика трохи вийшла за межі нарізу вальної частини, якщо такого запасу не буде, різьба вийде неповною. У процесі нарізання треба ретельно слідкувати за тим, щоб не було перекосу мітчика;для цього слід через кожні дві-три нарізані нитки перевіряти за допомогою кутника положенням мітчика щодо верхньої площини виробу; особливо обережно слід нарізувати різьбу у дрібних і глухих отворах. Нарізану внутрішню різьбу перевіряють калібрами-пробками

Номер слайду 21

Інструмент для нарізування різьби:

Номер слайду 22

При нарізанні різьби необхідно виконувати наступні вимоги безпеки праці: Ручки воротків мають мати гладку поверхню без задирок та забоїн. Забороняється користуватись пошкодженим та несправним інструментом. Для видалення стружки: щітки-зметки. Забороняється здувати стружку повітрям або видаляти її руками. При нарізанні різьби на деталях, які мають виступаючі гострі частини, задирки, необхідно бути уважним задля запобігання поранення рук або інших частин тіла.

Номер слайду 23

Види дефектів при нарізуванні різьби: Вид дефекту Причина виникнення Спосіб усунення Рвана різьба Тупий мітчик або плашка; Незадовільне охолодження; Перекіс мітчика або плашки відносно отвору при неправильному встановленні. Замінити мітчик або плашку; Збільшити охолодження; Правильно встановити інструмент,не допускати перекосу. Тупа різьба Великий діаметр просвердленого отвору під різьбу або малий діаметр стержня; Малі передній або задній кути свердла Правильно підібрати діаметри свердла і мітчика(плашки); Замінити інструмент, підібравши його з урахуванням оброблюваного матеріалу Неточний профіль різьби Малий передній кут мітчика або плашки; Недостатня довжина забірного конуса; Тупий або неправильно загострений інструмент. Мастильно – охолодна рідина не відповідає оброблюваному матеріалу. Надмірно висока швидкість різання Змінити інструмент; Те саме Те саме Застосувати відповідно мастильно – охолодну рідину Вибрати раціональну швидкість різання. Послаблена різьба Розбивання різьби мітчиком при неправильному його встановленні; Биття інструмента; Застосування підвищених швидкостей різання. Встановити мітчик без перекосу; Усунути биття інструмента; Застосувати нормальні швидкості різання Туга різьба Діаметр інструмента не відповідає заданому діаметру різьби. Застосувати інструмент потрібного діаметра. Конусність різьби Неправильне обертання мітчика(розбивання верхньої частини отвору) Правильно встановити мітчик, правильно працювати з ним. Поломка різьби Защемлення стружки при викручуванні мітчика; Занижений діаметр отвору під різьбу. Періодично виводити мітчик з отвору для видалення стружки; Застосувати свердла потрібного діаметра. Зрив різьби Занижений діаметр отвору під різьбу; Затупився мітчик; Стружка забивається у канавки. Застосувати свердла потрібного діаметра; Замінити мітчик; Періодично виводити мітчик з отвору для видалення стружки.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

При роботі на свердлильному верстаті треба дотримуватись таких правил безпеки: правильно встановлювати, надійно закріплювати заготовки на столі верстата і не притримувати їх руками у процесі обробки; не залишати ключ у свердлильному патроні після зміни різального інструмента; пуск верстата здійснювати лише при твердій впевненості у безпеці роботи; не братися за різальний інструмент та шпиндель, що обертається; не виймати рукою зламаний різальний інструмент з отвору при заміні патрона або мітчика підкладати дерев`яну підкладку на стіл верстата не передавати і не приймати будь - який предмет через працюючий верстат не працювати на верстаті в рукавицях не обпиратися на верстат обов`язково зупиняти верстат у випадках відходу від нього навіть на короткий час припинення роботи виявлення пошкоджень у верстата встановлення або заміни різального інструмента прибирання верстату, робочого місця та інструмента.

Номер слайду 26

Закріплення нового матеріалу: Тест для закріплення нового матеріалу 1.Які бувають різьби? а)зовнішня; б) внутрішня; в)гвинтова; 2. Як називається різьба в залежності від напряму підйому витків? а)права; б)ліва; в)циліндрична; 3. До елементів різьби відносяться… а)гайка; б)профіль; в)виток; 4.Яка різьба має профіль утворений двома дугами спряженими з невеликими прямокутними ділянками? а)кругла; в)тригранна; в)дугова; 5.Як називається різьба, яка має трикутний профіль з плоско різними вершинами, діаметр і крок якої виражають в міліметрах? а)дюймова; б)трубна; в)метрична;

Номер слайду 27

6.Який інструмент використовують для нарізування різьби? а)ножівка; б)мітчик; в)лобзик; 7. Які мітчики відносяться до машинних? а)циліндричні; б)круглі; в)тригранні; 8.Як називається мітчик, який дає змогу поєднати свердління і нарізування різьби одночасно? а)маточний; б)конічний; в)мітчик - свердло; 9.При нарізанні різьби вручну мітчик обертають за допомогою…. а)воротка; б)ключа; в)втулки; 10.Який має бути діаметр свердла при нарізанні різьби по відношенню до внутрішнього діаметра різьби? а)меншим; б)однаковим; в)більшим; 11.Як називається відстань між паралельними сторонами або вершинами двох, розміщених поруч витків , яка вимірюється вздовж різьби? а)крок; б)дільниця; в)переріз; 12.Відстань від вершини різьби до основи профілю називається… а)висота різьби; б)крок; в)кут профілю.

Номер слайду 28

Закріплення знань з охорони праці та техніки безпеки при виконанні нарізуванні різьби ( вправа «Мікрофон») 1 . Чи можна залишити ключ у свердлильному патроні після заміни інструменту? 2.Чи можна торкатися мітчиків та шпинделя що обертається? 3.Чи потрібно перед введенням у нарізувальний отвір змащувати мітчик маслом? 4.Чи потрібно складати ганчір`я в спеціальні ящики? 5.Чи потрібно при нарізуванні різьби у глибоких отворах періодично прочищати канавки мітчика від стружки? 6.Чи можна працювати в рукавичках при нарізуванні різьби на свердлильному верстаті?

ppt
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
1612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку