ПРезентація "Народне уявлення про добро і зло в казці «Ох»."

Про матеріал
Опрацювати ідейно-художній зміст казки «Ох», з’ясувати її тему та ідею, проаналізувати казку, на прикладі головних героїв зрозуміти, хто з них втілює добро, а хто — зло; заохочувати учнів до творчості, навчити отримувати задоволення від роботи, що виконується, оцінювати вчинки казкових героїв з позицій гуманізму, розрізняти добро і зло як у казках, так і в сучасному житті, формувати навички знаходити описи зовнішності фантастичних істот, аналізувати їх, допомогти зрозуміти повчальність казок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народне уявлення про добро і зло в казці «Ох».

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань.-  Які існують різновиди казок?-  Хто є головним героєм казок про тварин? - Соціально-побутових казок?-  Про що розповідається у чарівних казках?

Номер слайду 3

Праця — це перша потреба людини, бо вона зробила людину з мавпи. Тому усім, що є в нас, ми зобов’язані саме їй. Природа дарує людині воду, землю, каміння, залізну руду, але тільки праця здатна перетворити їх на корисні для життя речі. Без праці ми б не змогли пересуватися за допомогою літаків, пароплавів, машин, а ходили би пішки та навіть голі — бо не могли би пошити собі одягу. Якщо людина нероба та ледащо — люди її не люблять і не поважають. Ніхто не хоче мати поруч друга-ледаря або родича- нахлібника. Існує багато прислів’їв та приказок, які розповідають про важливість праці: «Без труда нема плода», «Хочеш їсти калачі — не сиди на печі» та інші. Усі вони дають нам зрозуміти, що якщо ви хочете чогось досягти або зробити, без праці вам не обійтись. Сьогодні на уроці ми познайомимося ще з однією казкою та побачимо, чого вона зможе нас навчити.

Номер слайду 4

Колись-то давно, не за нашої пам’яті, мабуть, ще й батьків і дідів наших не було на світі, жив собі убогий чоловік з жінкою, а в них був одним один син, та й таке ледащо той одинчик, що Господи! Нічого не робить – і за холодну воду не візьметься, а все тільки на печі сидить та просом пересипається. Ніколи й не злазить; як подадуть їсти, то й їсть, а не подадуть, то й так обходиться... Батько й мати журяться: – Що нам з тобою, сину, робити? Чужі діти своїм батькам у поміч стають, а ти тільки дурно хліб переводиш! Журились-журились батько з матір’ю, а далі мати й каже: – Що ти таки, старий, думаєш з ним, що вже він така недотепа – нічого робити не вміє? Ти б його куди оддав, куди найняв, може б, його чужі люди розуму навчили. Порадились, батько і оддав його у кравці вчитись. От він там побув днів зо три та й утік. Батько його вибив добре, вилаяв, оддав до шевця шевства вчитися. Так він і звідтіля втік. Батько знов його вибив і оддав ковальства вчитися. Так і там не побув довго – утік. Батько бідкається – Поведу, – каже, – це ледащо в інше царство: де найму, то найму, може, він відтіля не втече. Узяв його й повів. Ідуть та йдуть, чи довго, чи недовго, аж увійшли в такий темний ліс, що тільки небо та земля. Притомилися трохи; а там коло стежки стоїть обгорілий пеньок. От сідає батько на нього та й каже: – Ох! Як же я втомився! Тільки це сказав, аж з того пенька – де не взявся – вилазить такий маленький дідок, сам зморщений, а борода зелена аж по коліна. – Що тобі, – питає, – чоловіче, треба од мене?

Номер слайду 5

Чоловік здивувався: де воно таке диво взялося? – Хіба я тебе кликав? Відчепись! – Як же не кликав, – каже дідок, – коли кликав! Я – лісовий цар Ох. Куди ж ти йдеш? – Світ за очі! – каже чоловік. – Веду оцю дитину наймати, може, його чужі люди навчать розуму, бо у себе дома що найму, то й утече. – Найми, – каже Ох, – у мене, я його навчу. Тільки з такою умовою: як вибуде рік та прийдеш за ним, то коли пізнаєш його – бери, а не впізнаєш – іще рік служитиме у мене! – Добре, – каже чоловік. Ударили по руках, запили могорич гарненько – чоловік і пішов собі додому, а сина повів Ох до себе. Та й повів аж на той світ, під землею, та привів до зеленої хатки, очеретом обтиканої, а в тій хатці усе зелене: і стіни, і лавки зелені, й Охова жінка зелена, і діти, сказано – все, все... А за наймичок в Оха мавки – такі зелені, як рута!.. – Ну, сідай же, – каже Ох, – наймитку, та попоїси трохи! Мавки подають йому страву – і страва зелена; він поїв. – Ну, – каже Ох, – піди ж, наймитку, дровець урубай та наноси. Наймиток пішов. Чи рубав, чи не рубав, а ліг на дрівця й заснув. Приходить Ох – парубок спить. Він звелів наносить дров, положив на дрова зв’язаного наймита, підпалив дрова... Згорів наймит! Ох тоді взяв попілець, по вітру розвіяв, а одна вуглина й випала з того попелу. Ох тоді її сприснув живущою водою, наймит знов став живий, тільки вже моторніший трохи.

Номер слайду 6

Ох знову звелів дрова рубати – той знову заснув. Ох підпалив дрова, наймита спалив, попілець по вітру розвіяв, вуглину сприснув живущою водою – наймит знов ожив і став такий гарний, що нема кращого! Але Ох спалив його і втретє та знову живущою водою сприснув вуглину – і з того ледачого парубка став такий моторний та гарний козак, що ні подумати, ні згадати, хіба в казці сказати. Як вийшов рік, батько прийшов у той ліс до того пенька обгорілого, сів та: – Ох! Ох і виліз з того пенька та й каже: – Здорове був, чоловіче! А чого тобі треба? – Прийшов, – каже, – за сином. – Ну, як упізнаєш – бери його з собою, а не впізнаєш – іще рік служитиме. Ох виніс мірку проса, висипав – назбігалося до біса півнів! – Ну, пізнавай, – каже Ох, – де твій син? Чоловік дивився-дивився – всі півні однакові: не впізнав. – Ну, – каже Ох, – іще рік твій син служитиме в мене. От минає другий рік; чоловік знову йде до Оха. Прийшов до пенька. – Ох! – каже. Ох до його виліз. – Йди, – каже, – пізнавай! – Увів його у кошару – аж там самі барани, один в один. Чоловік пізнавав-пізнавав – і не пізнав. – Йди собі, коли так, додому, твій син іще рік житиме в мене. Минає третій рік. Чоловік іде до Оха. Йде та йде – аж йому назустріч – дід, увесь, як молоко, білий, і одежа на йому біла. – Доброго здоров’я, діду! – Здоров, чоловіче! Куди тебе Бог несе? – Йду, – каже, – до Оха виручати сина. І розказав тому білому дідові, як він Охові віддав у найми свого сина і з якою умовою.

Номер слайду 7

– Е! – каже дід. – Погано, чоловіче, довго він тебе водитиме! – Та я вже, – каже чоловік, – і сам бачу, що погано. Чи ви, дідусю, не знаєте, як мені мого сина вгадати? – Знаю! – каже дід. – Слухай же. Як прийдеш до Оха, він тобі випустить голубів, то ти не бери ніякого голуба, тільки бери того, що не їстиме, а сам собі під грушею сидітиме та оскубуватиметься: то твій син! Подякував чоловік дідові і пішов. Приходить до пенька. – Ох! – каже. Ох і виліз до його, і повів його у своє лісове царство. От висипав Ох мірку пшениці, наскликав голубів. Назліталось їх така сила, що господи, і всі один в один. – Пізнавай, – каже Ох, – де твій син! От усі голуби їдять пшеницю, а один сидить під грушею, сам собі надувся та оскубується. Чоловік і каже: – Ось мій син! – Ну, вгадав! Коли так, то бери. Перекинув того голуба – став з його такий гарний парубок, що кращого й на світі немає. Батько зрадів дуже, обнімає його, цілує... Раді обидва! – Ходім же, сину, додому. Йдуть дорогою та й розмовляють: батько розпитує, як там в Оха було; син розказує; то знову батько розказує, як він бідує, а син слухає. А далі батько й каже: – Що ж ми тепер, сину, робитимемо? Я бідний і ти бідний... Служив ти три роки, та нічого не заробив! - Не журіться, тату, все гаразд буде. Глядіть, – каже, – тут полюватимуть за лисицями паничі, то я перекинусь хортом та піймаю лисицю, а паничі мене купуватимуть у вас. То ви мене продайте за триста рублів, але продавайте без пут, от у нас і гроші будуть, розживемося!

Номер слайду 8

Йдуть та йдуть, аж там на узліссі собаки ганяють лисицю, так ганяють, так ганяють, лисиця не втече, хорт не дожене. Син зараз перекидається хортом, догнав ту лисицю, піймав. Паничі вискочили з лісу. – Се твій хорт? – Мій! – Добрий хорт! Продай його нам. – Купіть. Триста рублів без пут. – Нащо нам твої пута – ми йому позолочені зробимо. На сто! – Ні. – Ну, бери всі гроші, давай хорта. Відрахували гроші, взяли хорта – нумо полювати. Випустили того хорта знову на лисицю. Він як погнав лисицю, то погнав аж у ліс та перекинувся парубком і знову прийшов до батька. Йдуть та йдуть, батько й каже: – Мало нам, сину, цих грошей – треба хазяйство завести... – Не журіться, тату, буде ще. Тут, – каже, – паничі їхатимуть полювати на перепелиці з соколом. Я перекинусь соколом, вони мене купуватимуть, а ви мене продайте знов за триста рублів без шапочки. От ідуть полем, паничі випустили сокола на перепела; так сокіл женеться, а перепел тікає: сокіл не дожене, перепел не втече. Син перекинувся соколом, так зразу і насів на того перепела. Паничі побачили. – Це твій сокіл? Продай його нам. – Купіть. Як дасте триста рублів, то беріть собі сокола, тільки без шапочки. – Ми йому з дорогої тканини зробимо... Поторгувались, продав за триста рублів. От паничі пустили того сокола за перепелицею, а він як полетів, так полетів, а тоді перекинувся парубком і знову прийшов до батька. – Ну, тепер ми розжилися трохи, – каже батько. – Почекайте, тату, ще буде. Як переходитимемо через ярмарок, то я перекинусь конем, а ви мене продавайте: дадуть вам за мене тисячу рублів; тільки продавайте без недоуздка.

Номер слайду 9

От підходять до містечка – аж ярмарок. Син перекинувся конем – і такий кінь, як змій, і приступить страшно! Батько веде того коня за недоуздок, а він так гарцює, копитом землю вибиває! Тут понаходилось купців – торгують. – Тисячу, – каже, – без недоуздка, то й беріть! – Та навіщо нам цей недоуздок, ми йому срібну позолочену уздечку зробимо! Дають п’ятсот. А це підходить циган сліпий на одне око та: – Ге! Дорого, батю: візьми п’ятсот з недоуздком! Ну шістсот... бери! Ну, бери, батю, тільки з недоуздком. – Е, ні, цигане, недоуздок мій! – Чоловіче добрий! Де ти видав, щоб коня продавали без уздечки? І передати ніяк... Ну, батю, я тобі п’ять рублів накину, – тільки з недоуздком. Чоловік подумав: циган дає аж п’ять карбованців! Узяв і віддав. А то не циган, то Ох перекинувся циганом. Той кінь несе та й несе Оха – вище дерева, нижче хмари... От спустились у ліс, приїхали до Оха; він того коня поставив на степу, а сам пішов у хату. – Не втік-таки від моїх рук, вражий син! – каже жінці. От в обідню пору бере Ох того коня за повід, веде до водопою, до річки. Тільки що привів до річки, а той кінь нахилився пить – та й перекинувся окунем і поплив. Ох, недовго думавши, перекинувся і собі щукою та нумо ганятися за тим окунем. Так оце що нажене, то окунь одстовбурчить плавники та хвостом повернеться, то щука й не візьме... От оце вона дожене та: – Окунець, окунець, повернись до мене головою, побалакаємо з тобою! – Коли ти, кумонько, хочеш балакати, – каже окунець щуці, – то я і так чую! Та це що нажене щука окуня та: – Окунець, окунець, повернись до мене головою, побалакаєм з тобою! А окунець одстовбурчить пірця та: – Кажи, кумонько, я й так чую! Довго ганялись щука за окунем – та ні! А це випливає той окунь під берег – аж там цариця шмаття пере.

Номер слайду 10

Окунь перекинувся гранатовим перстнем у золотій оправі. Царівна й побачила, та й вихопила той перстень з води. Приносить додому, хвалиться: – Який я, таточку, гарний перстень найшла! – Батько любується, а царівна не знає, на який його й палець надіти: такий гарний! Коли це через якийсь там час сповіщають царя, що прийшов купець. (А то Ох купцем перекинувся.) Цар вийшов: – Що тобі треба, купче? – Так і так: їхав я, – каже Ох, – кораблем по морю, віз у свою землю своєму цареві перстень гранатовий та й упустив той перстень у воду... Чи ніхто з ваших не знайшов? – Моя дочка знайшла. Покликали її. Ох як узявсь її просить, щоб віддала, бо мені, каже, і на світі не жить, як не привезу того перстня! Так вона не оддає, та й годі! Тут уже цар уступився: – Оддай, – каже, – дочко, а то через нас буде нещастя чоловікові, віддай! А Ох так просить:– Що хочете, та й беріть у мене, тільки оддайте мені перстень! – Ну, коли так, – каже царівна, – то ані тобі, ні мені! – та й кинула той перстень на землю... А перстень і розсипався пшоном: порозкочувалося по всій хаті. А Ох, недовго думавши, перекинувся півнем та нумо дзьобати оте пшоно. Усе з’їв... А одна пшонина закотилася під ноги царівні, він тієї пшонини й не помітив. Як усе видзьобав, то вискочив у вікно та й полетів собі... А з тієї пшонини перекинувся парубок – і такий гарний, що царівна, як побачила, так і закохалася одразу, та так щиро просить царя й царицю, щоб її віддали за нього: – Ні за ким, – каже, – я щаслива не буду, а за ним моє щастя! Цар довго морщився, що за простого парубка оддає свою дочку, а далі порадився з царицею, взяли їх поблагословили та одружили. І таке весілля справили, що ввесь білий світ запросили. І я там був, мед-вино пив, хоч у роті не було, а по бороді текло – тим вона в мене й побіліла!

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Тема: зображення праці як шляху самовдосконалення людини.Ідея: уславлення працьовитості та кмітливості, засудження та покарання хитрості та підступності.

Номер слайду 13

Головні герої: Батько – убогий чоловік, старий. Син - був ледащо, як подадуть їсти, то й їсть, а не подадуть, то й так обходиться, недотепа, нічого робить не вміє, потім став гарним та розумним. Ох - маленький дідок, сам зморщений, а борода зелена аж по коліна, лісовий цар

Номер слайду 14

▼ Чому батьки скаржилися на сина?▼ Що робив син на кожній новій роботі?▼ Знайдіть описи Оха, його оселі та жінки.3а яких обставин герої познайомились з ним?▼ Яку умову найму запропонував Ох батьку? Чи погодився на це батько?▼ Який ритуал проводив Ох, щоб зробити з ледачого парубка моторного козака?▼ Хто навчив батька, як визволити сина від Оха? Чи вдалося це батьку?▼ Як син запропонував батьку заробляти гроші? У яких тварин він перекидався?▼ Що зробив Ох, щоб повернути собі наймита? Які пригоди чекали на нього, щоб утримати хлопця при собі?▼ Як хлопцю вдалося здобути волю?▼ Чи можна стверджувати, що в цій казці Добро перемогло Зло? Обґрунтуйте свою думку.

Номер слайду 15

«Хто найуважніший?»1. 1-й рік праці  2. 2-й рік праці 3. 3-й рік праці    А голуб Б півень В вовк Г баран

Номер слайду 16

Казка «Ох» вчить нас того, що праця навіть з самого ледащого парубка може зробити гарного моторного хлопця. Але не треба зловживати своїми вміннями та навичками, бо це може скінчитися погано. Лише ті, хто живе по правді і використовує свої знання та досвід заради добрих справ, отримають гідну винагороду.

pptx
Додано
6 березня 2023
Переглядів
1365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку