Презентація " Наш прапор - дух єдиний Великого народу"

Про матеріал
Матеріал до Дня Державного Прапора України: український національно-державний прапор прийшов до серця нашого народу тернистими шляхами. У ньому втілені віковічні прагнення українців до миру, волі та незалежності рідної землі. Державний Прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наш прапор - дух єдиний Великого народу. До Дня Державного Прапору України. ЗДВР Ірпінського ліцею № 3 Данюк Лариса Костянтинівна

Номер слайду 2

Наш прапор- дух єдиний Великого народу

Номер слайду 3

Україна-це моя Батьківщина

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Указом Президента України Леоніда Кучми “Про День Державного Прапора України” від 23 серпня 2004 року № 987/2004 в Україні встановлено Свято Державного Прапора “…на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України .

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Президент України Віктор Ющенко заснував щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні (указ № 602/2009 “Про внесення змін до Указу Президента України від 23 серпня 2004 року N 987”).

Номер слайду 9

Кольори ж прапора було визначено ще постановою Верховної Ради України від 28 січня 1992 року “Про затвердження державним прапором України Національного прапора”: в ній зазначено, що Державний Прапор України “являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3”; ст. 20 Конституції України 1996 р. остаточно затверджено вигляд Державного Прапора України.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ЕВОЛЮЦІЯ УКРАЇНСЬКОГО ПРАПОРА Історія нашого прапора починається ще з часів Київської Русі.

Номер слайду 13

Тоді прапори були здебільшого червоного кольору – найбільш зручного для передачі сигналу під час бою. Ці стяги булитрикутно-клинової форми, на яких зображувалися князівськізнаки.

Номер слайду 14

Відомостей про них мало, але відомо: князь Володимир Великий мав власний герб – золотий тризуб на синьому фоні. Чи могло це слугувати концепцією майбутнього національного прапора? На це питання намагались знайти відповідь безліч істориків. Можливо, саме так воно і є, адже поєднання синього та жовтого кольорів в історії України ми зустрічаємо доволі часто.

Номер слайду 15

“Галицькі хоругви Грюнвальдскій битві 15 липня 1410 року”, картина Артура Орльонова.

Номер слайду 16

Герб Галицько-Волинського князівства (золотий лев в синьому полі), з’явився в другій половині ХІІІ століття. На картині напис – Дивізія Галичина

Номер слайду 17

Згідно з ордером гетьмана Кирила Розумовського від 8 березня 1755 р. на сотенних знаменах козацьких полків було усталено певні зображення і кольори: з одного боку – національний герб, з іншого – сотенний .

Номер слайду 18

Лицьова сторона полкових і сотенних хоругв сталанаціональною емблемою з зображенням козака у золотому чи жовтому щитовому полі на блакитному полотнищі, а зворотна – полковою чи сотенною емблемою відповідногокольору з встановленим зображенням.

Номер слайду 19

У часи Запорозької Січі прапори козаків були різного кольору: білі, яскраво-малинові та червоні. Наприклад, у Богдана. Хмельницько го був малиновий прапор з хрестом, місяцем і зірками.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Різноманіттямвражали прапори козацькоїдержави XVII ст. : різні форми (прямокутні,трапецієподібні, з клинцями чи косицями), кольори (білі,червоні, малинові, блакитні)та емблеми (зображенняс вятих, хрести, зірки тощо). Певну одностайністьпрапори ГетьманськоїУкраїни отримали лише зсередини XVIIІ ст.

Номер слайду 23

У часи Гетьманщини  знову з’являються прапори синьо-жовтого кольору.

Номер слайду 24

Звичний для нас двоколор з’явився в 1848 році на Галичині. Тоді ж з’явився й національний герб – золотий лев на синьому фоні. 

Номер слайду 25

Прийом цісаря Франца Йосифа I на Львівському вокзалі з прапорами в 1880 р.

Номер слайду 26

Листівка кінця 19 ст.

Номер слайду 27

1917 рік

Номер слайду 28

Протягом 1918-1920 р. в УНР (Українська Народна Республіка) було кольори національного прапора двічі перевернуто. Голова Центральної Ради М. Гру шевський, будучи істориком, вивчив матеріал стосовно прапорів, які існували в Україні, і прийшов до висновку, що в традиціях наших предків прапор повинен бути з блакитним фоном і золотим малюнком на ньому

Номер слайду 29

Таким і був перший варіант державного прапора,запропонований Грушевським – блакитне полотнище зжовто-золотими зірками на ньому. Кількість зірок малавідповідати числу українських земель, що об'єдналися в одну державу. Грушевський наполіг на тому, щоб жовтий колір, відповідно до канонів геральдики, розташовувався зверху. За гетьмана Скоропадського український прапор виглядав наступним чином: блакитна смуга вгорі, а жовта – внизу. За однією з версій, Скоропадський був членом масонської ложі «Молода Україна», а згідно символіки «вільних каменярів» над світом панує «знак води». .

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Прапор 3-ї Залізної дивізії Армії УНР, 1919 р. У радянській Україні синьо-жовті кольори прапора булизамінені яскраво червоним кольором.

Номер слайду 32

Прапор флоту УНР, затверджений 27 (14 ст. ст.) січня 1918 р. Перший законодавчий акт, який врегулював нарешті порядок кольорів на прапорі як блакитно-жовтий Тоді Центральна Рада на засіданні під головуванням академіка Грушевського затвердила тимчасовий закон про флот УНР , у якому визначалося:"...2. Прапором української військової фльоти є полотнище о двох – блакитному і жовтому кольорах. В кряжі блакитного кольору історичний золотий тризубець з білим внутрішнім полем в ньому. Новий прапор військового флоту, затверджений П. Скоропадським 16 липня 1918 р.

Номер слайду 33

Прапор, установлений Г. Москаленком і В. Куксою в ніч проти 1 травня 1966 року над будівлею КІНГ. Напис на полотнищі: «Ще не вмерла Україна, ще її не вбито! ДПУ 

Номер слайду 34

А потім у. Тернополі, Львові, Івано -Франківську,Житомирі, Києвітакож булопіднято нашпрапор14 березня 1990 року, через довгий проміжок часу,вперше український прапор знову замайорів у містечку Стрий.-

Номер слайду 35

23 серпня 1991 року група народних депутатів внесласиньо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради. Цього дня – 23 серпня в 2004 році підписано Указ Президента України №987/2004 «Про День Державного Прапора України».

Номер слайду 36

Український прапор, унесений у сесійний зал Верховної Ради 24.08.1991р. Прапор,як реліквія,зберігається у музеї Верховної Ради України

Номер слайду 37

Українська революція 2013 - 2014 років перетворила український прапор на символ боротьби українського народу за незалежність.

Номер слайду 38

23-25 серпня 2015 року на Софійській площі у Києві відбулася виставка «Прапорів-реліквій». На ній представили понад 60 прапорів:бойових, волонтерських, з Національного музею історії .

Номер слайду 39

Стяги з зони Антитерористичної операції, які наші захисники виносили з запеклих боїв, волонтерські прапори, що зберегли емоційні та щирі написи побажань нашим українським воїнам

Номер слайду 40

Державний прапор України з «Іловайського котла»

Номер слайду 41

Цей прапор був подарованийсолдату 93 ОМБр Олександру Куренку його другом перед від правкою в зону АТО. Під час виходу з «Іловайського котла» 29 серпня 2014 року прапор був у військовій машині,яку обстрі ляли. Двоє бійців загинуло, а інші пересіли на вцілілий авто- транспорт 93-ї бригади. Поніве чений прапор виявлено у згорі- лій машині ЗІЛ-131 пошуковою групою Місії «Евакуація 200» («Чорний тюльпан») під час роз шуку загиблих українських вояків у вересні 2014 року

Номер слайду 42

Прапор 5-го дивізіону артилерійської розвідки 55-ї окремої артилерійської бригади. Під цим стягом з липня 2014 року артилеристи виконували бойовізавдання. Дивізіон неодноразово вступав в артилерійські дуелі зросійськими військами, зокрема під Амвросіївкою та Іловайськом в серпні 2014, біля Авдіївки, Донецького аеропорту, Маріуполя,Волновахи. За мужність то героїзм 2 офіцери дивізіону нагороджені орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Номер слайду 43

Прапор, з яким у 2014 р. обороняли Донецький аеропорт, зберігають у музеї 3-го полку спецпризначення імені Святослава Хороброго у Кропивницькому. Це символ незламності і незалежності України

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Українці пишаються своїм прапором. Тому нашсиньо-жовтий стяг побував у майже всіх куточках планети:в Антарктиді, на Евересті, на найвищому вулкані світу інавіть у косм Українці пишаються своїм прапором. Тому наш синьо-жовтий стяг побував у майже всіх куточках планети:в Антарктиді, на Евересті, на найвищому вулкані світу і навіть у космосі.

Номер слайду 46

Український національно-державний прапор прийшов до серця нашого народу тернистими шляхами. У ньому втілені віковічні прагнення українців до миру, волі та незалежності рідної землі. Державний прапор, як символ країни, є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Український національний прапор має здатність кликати не тільки на урочисті мітинги і свята, а й на боротьбу за свободу і честьнації. Це наш історичний дух, наша совість і наша незламність, це вічно жива пам’ять і вічна мрія нашого народу

Номер слайду 47

Церемонія підняття прапора

Номер слайду 48

Національний прапор став в останні роки неодмінним і навіть модним атрибутом державних, політичних і громадських заходів.

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

pptx
Додано
17 серпня 2021
Переглядів
1661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку