Презентація "Не з дієприслівниками"

Про матеріал
Дану презентацію можна використати при вивченні теми "Не з дієприслівниками", пояснивши семикласникам правила написання не з дієприсілвниками, розвивати пам ять, логічне мислення, уяву,виховувати товариські відносини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок у 7 класі Учитель Кравченко Н. В. НЕ з дієприслівниками

Номер слайду 2

Проблемне питання— Як пишеться частка не з різними частинами мови?

Номер слайду 3

Гра «Скринька народної мудрості»Допишіть прислів’я, додавши закінчення. Порівняйте написання не з дієсловами та дієприслівниками, зробіть висновки. Не нагнувшись, гриба не ... (зірвати). На віку, як на довгій ниві: не пройдеш, ніг не ... (натрудивши). Не знаючи броду, не ... (лізь у воду). Не посіявши, не ... (пожнеш). Не розбивши яйця, не ... (посмажиш яєчні). Не працюючи, ситий не ... (будеш). Не знаючи, мовчи, а знаючи не ... (кричи). Не поберігши тіла, не ... (збережеш душу). Не взявшись до сокири, хати не ... (збудуєш).

Номер слайду 4

Прочитати пари слів. Пригадати правила написання не з дієсловом. Зробити висновок про написання не з дієприслівниками.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Не бачити – не бачачи Не знати – не знаючи Ненавидіти – ненавидячи Нехтувати – нехтуючи.

Номер слайду 5

Написання дієприслівників1)Не з дієприслівниками, як правило, пишеться окремо: не розуміючи, не зустрівши, не чуючи, не дослухавши.

Номер слайду 6

2) Написання не з дієприслівниками разом. Не з дієприслівниками пишеться разом тоді, коли дієприслівник не вживається без не: неволячи, нехтуючи, непокоячи.

Номер слайду 7

3) Буква и в дієприслівникових суфіксах. У дієприслівникових суфіксах після ч, ш завжди пишеться і вимовляється и: стелячи, дивлячись, зібравши, скосивши.

Номер слайду 8

4)Правопис сполучника підрядності дієприслівникового походження незважаючи на те що. Сполучник підрядності дієприслівникового походження незважаючи на те що... з часткою не пишеться разом, бо слово незважаючи — частина сполучника підрядності. Порівняйте: Хлопець пішов гуляти, не зважаючи на заборону батьків. У цьому реченні зважаючи — дієприслівник, який з часткою не пишеться окремо.)

Номер слайду 9

Фразеологічний тренінг. Спишіть, доберіть до кожного фразеологічного сполучення синонім. Із фразеологізмами складіть речення. Не зібравшись з думками — ... Не змикаючи очей — ... Не передихаючи — ... Не змигнувши — ... Не розгинаючись — ...

Номер слайду 10

Практична робота. Запишіть речення, розкриваючи дужки. Поясніть написання не з дієприслівниками. Більш за все на світі дід любив сонце. Він прожив під (сонце) більше ста років, ніколи (не)ховаючись у холодок. (О. Довженко) Берези вміють сумувати, (не)похиливши (голова). (Л. Дмитерко) (Не)кинувши у глиб надійний якір, пливу й пливу повз береги (краса). (Є. Маланюк) З хати повиходили (гість) і, (не)змовляючись, попрямували на вулицю. (М. Стельмах) (Не)озираючись, хлопець побрів до (гуртожиток). Упав на ліжко (не)роздягаючись. (І. Цюпа) (Не)визначаючи (кордон), циклони ходять по всій планеті. (О. Гончар)

Номер слайду 11

Розподільний диктант. Запишіть словосполучення у два стовпчики: І — ті, що мають у своєму складі дієприслівник; ІІ — ті, що мають у складі дієприкметник, що перейшов у прикметник. Миючи вікна, миючі засоби, плаваючі водорості, ішли співаючи, сплячі кури, плаваючи в морі, читаючи книжку, перевіряючі інстанції, пульсуючи вгорі, сплячи в постелі, перевіряючи зошити, читаючі діти, палаючи душею, співаючі піски, пульсуючі зорі, палаючі серця.

Номер слайду 12

Домашнє завдання1) Вивчити теоретичний матеріал2) Виконати вправи3) Виписати 10 прислів’їв з орфограмою «Не з дієприслівни­ками».

pptx
Додано
30 січня 2019
Переглядів
4448
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку