презентація "Не з дієсловами"

Про матеріал
Презентація "Написання частки "не" із дієсловами" до уроку з української мови для 7 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Написання не з дієсловами

Номер слайду 2

Не із дієсловами пишемо разом та окремо. Разом1. Дієслово без “не” не вживається: неволити, незчутися, ненавидіти, нестямитися, нехтувати.2. Префікс “недо” у словах, що вказують на неповну дію: недобачати, недоїдати, недочувати та ін.3. Дієслова “немає” в значенні “нема”: Справжній дружбі ціни немає. Окремо1. Дієслова із “не” пишемо окремо: не знати, не цвісти, не приходити та ін.2. Частка “не” виступає для заперечення дії, вираженої дієсловом із префіксом “до”: не дочув, не доробив та ін.3. Дієслово “не має” в третій особі однини теперішнього часу: Справжня дружба не має ціни.

Номер слайду 3

Вправа. Запиши речення, знімаючи скісну риску.1. Не/має лиця на ньому. 2.я не/досипаю ночей. 3.не/знав сіромаха, що виросли крила. 4.не/спалося, а ніч, як море. 5.тільки те не/зрадить серце, що любити поклялось. 6.печаль виховує мене, не/дорікає. 7.куди не/глянь – усюди воля. 8.не/хтувати людиною, що любить, не можна. 9.щоб не/жаліти за прийдешнім, потрібно цінувати те, що маєш. 10. Стьопка не/має ні лиж, ані ковзанів.

Номер слайду 4

Розрізняй слова за лексичним значенням!Нездужати (хворіти)Непокоїтися (хвилюватися)Неславити (ганьбити)Не здужати (не змогти)Не покоїтись (ще не вмерти)Не славити (не прославляти)

Номер слайду 5

Вправа. Знайдіть зайве слово1.не/зчутися, не/волити, не/стямитись, не/додати.2.не/приручити, не/доказати, не/дослухати, не/пригоріти.3.не/славити, не/сумувати, не/сказати, не/зрозуміти.4.не/хотіти, не/ховати, не/хтувати, не/хитрувати.

Номер слайду 6

Тестові завдання1.дієслово з “не” пишемо разом. А.не/турбувати. Б.не/скривдити. В.не/навидіти2.дієслово з “не” пишемо разом. А.не/доїдати. Б.не/додати. В.не/дописати

pptx
Додано
1 грудня 2021
Переглядів
1493
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку