Презентація "Розділові знаки в реченнях з дієприкметниковим зворотом"

Про матеріал

Презентація з української мови для учнів 7 класу з теми "Розділові знаки в реченнях з дієприкметниковим зворотом." Матеріал презентації допоможе дітям краще засвоїти навчальний матеріал, правильно відокремлювати ДПК звороти в реченні.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієприкметниковий зворот. Розділові знаки в реченнях з дієприкметниковими зворотами.

Номер слайду 2

Дієприкметник разом із залежним чи залежними від нього словами ста­новить дієприкметниковий зворот.

Номер слайду 3

Дієприкметниковий зворот відокремлюємо

Номер слайду 4

1. Якщо стоїть після означуваного слова. ОС які?Квіти, сріблені росою, дивляться на шлях. які? ОС, Дпк. З, … .

Номер слайду 5

2. Якщо стосується особового займенника. який? ОС займ. Надзвичайно виснажений, він навіть не міг відкрити очей. який? Дпк. З, ОСособ.займ..

Номер слайду 6

3. Якщо стоїть перед означуваним словом і відділений від нього іншими членами речення (особливо присудком). У світлиці на столі, обставлений свічками який? ОС з чистісінького воску, красувався коровай. який? …, Дпк. З, … ОС.

Номер слайду 7

4. Якщо стоїть перед означуваним словом і має додатковий обставинний відтінок причини (до нього можна поставити питання чому? за якої умови? незважаючи на що?). чому? з якої причини? причина яка? ОС Заглиблена в спогади, Ніна не почула, як розчинилися двері й мати переступила через хатній поріг. причина яка? Дпк. З, ОС

Номер слайду 8

Дієприкметниковий зворот не відокремлюємо

Номер слайду 9

Якщо стоїть перед означуваним словом (не має обставинного відтінку й означуване слово – іменник). який? ОСЗамурзаний медом онучок вигойдувався на міцних дідових руках. який? Дпк. З ОС.

Номер слайду 10

Якщо два чи більше дієприкметникові звороти стоять поряд, то розділові знаки ставимо між ними так само, як між однорідними членами речення: ОС який? У саду стояв чималий будинок, покритий шифером і оздоблений орнаментом. який? ОС, Дпк. З і Дпк. З.

Номер слайду 11

1. Сміялось небо всіяне зорями. 2. Кожне дерево зрубане на землі показує, що щось природне підтято вже і в людській душі.3. Збудований робітниками житловий комплекс чекав на своїх власників. 4. Гарно одягнена вона справляла враження вихованої людини. 5. Нагрітий за літо дихав Сашкові в обличчя перецвілими будяками яр. 6. Наляканий поганим учинком друга Назар вирішив у всьому зізнатися. 7. Ходить хмара над березами блискавками підперезана.8. Обізнаний з багатьма європейськими літературами М. Рильський збагатив українську культуру майстерними перекладами класичних творів.

Номер слайду 12

Домашнє завдання.1. Вивчити правила (презентація)2. Записати речення, розставити розділові знаки, накреслити схеми: Поля засніжені ще з осені лежали довкола. Захоплені роботою хлопці на помітили підводи з водою. Виснажений тяжкою працею він навіть не міг відкрити очей. Замурзаний медом онучок вигойдувався на міцних дідових руках. Не лякані ніким у цій напівдикій лісовій річечці в'юни допливали мало не до ніг Марка. Налита сонцем і вітрами хлюпоче веслами весна. Наляканий громовицею кінь тихенько заіржав. Він не чув, як зрушений пострілами сиплеться з гілля дерев пушистий сніг.

Номер слайду 13

Удачі!

pptx
Додано
2 грудня 2021
Переглядів
2061
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку