презентація "Ненаголошені е, и, о"

Про матеріал
Розробка конспекту уроку з української мови у 5 класі у формі презентації. Матеріал містить ігрові форми роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок української мови у 5 класіПідготувала Заліско Галина Петрівна

Номер слайду 2

Вимова наголошених і ненаголошенихголосних. Ненаголошені голосні [е], [и], [о] в коренях слів

Номер слайду 3

Збери валізу знань Найменша одиниця мовлення? Як називається наука,що вивчає звуковий склад мови? Яка наука вивчає правила літературної вимови? А правила написання слів? Що таке наголос? Що таке склад? Звуки, в основі яких лежить голос, називають… Назвати голосні звуки. Якими можуть бути голосні звуки?

Номер слайду 4

Сьогодні я: Навчуся… Дізнаюсь… Зрозумію…

Номер слайду 5

1. Робота з текстом( Робота в парах )Моє рідне село Перша згадка про наше село датується 1488 роком. Село Жуличі гніздиться в долині. Воно не скупчене, а розтягнулося із заходу на схід і нагадує журавлиний ключ, що якось зупинився на перепочинок, але залишився тут назавжди, не змігши подолати сили земного тяжіння. З висоти городилівського узгір’я, а тим більше з вершини самих жулицьких гір, сільська долина нагадує гавань в обрамленні пагорбів-берегів.

Номер слайду 6

1 пара. Виписати слова з літерами, що позначають голосні [а], [у], [і]. Поставити наголос у словах. Як вимовляємо наголошені та ненаголошені [а], [у], [і]? 2 пара. Виписати слова з літерами, що позначають наголошені голосні [е],[и],[о]. Як вимовляємо наголошені [е], [и], [о]?3 пара. Виписати слова з літерами, що позначають ненаголошені голосні [е],[и],[о]. Як вимовляємо ненаголошені [е], [и], [о]?

Номер слайду 7

Висновок: Усі наголошені голосні звуки вимовляємо чітко і виразно. Ненаголошені [а], [у], [і] також вимовляємо чітко. Ненаголошені [е],[и],[о] у вимові сплутуються.

Номер слайду 8

Вимова ненаголошених [е],[и],[о] Звук [е] ми вимовляємо з наближенням до [и] - [еи] ; Звук [и] ми вимовляємо з наближенням до [е] - [ие]; Звук [о] ми вимовляємо з наближенням до [у] - [оу].

Номер слайду 9

с[еи]ла оз[еи]ро д[ие]мок л[ие]сток г[оу]лубка з[оу]зуля Вимовляй так:′

Номер слайду 10

Крок І. А )Дослідження-передбачення на основі спостереження.   Розповісти про Хрест Свободи ( 1 група ) 1. Веселий [веиселий] - весело. 2. Стежина[стеижина] - – стежка 3. Зупинити [зупиенити] - зупинка. 4. Широкий [шиерокий] - широко. 5. Розумний [роузумний] - розум Позначте корінь у парах слів. Підкресліть ненаголошені голосні в коренях. Висуньте гіпотезу, як перевірити, який голосний (е чи и) треба писати в ненаголошених складах у корені слів. Зіставте свої міркування з матеріалом підручника.

Номер слайду 11

Крок ІІ. Б ) Розв’язання проблемної ситуації 1. Бер(е, и)гиня, пел(е, и)на, б(е, и)реза, з(е, и)лений.2. Кр(и, е)вавий, гл(и, е)тати, бр(и, е)ніти, бл(и, е)щати. Яку букву ( е чи и ) потрібно писати? Чи можна написання цих букв перевірити наголосом?Підкресліть буквосполучення р + голосний; л + голосний. З’ясуйте, у яких буквосполученнях пишемо е, коли пишемо и. Зіставте свої міркування з матеріалом підручника. Розповісти про церкву Св. Миколая (2 група)

Номер слайду 12

Крок ІІІ. В) Робота з підручником. Вправа 230. ( Підручник: О. П. Глазова. Українська мова. 5 клас. 2018рік видання ).  Розповісти про Пам’ятник тверозості ( 3 група )

Номер слайду 13

Крок ІV. Г) Творче конструювання. В..зти – в..сти - н..сти - бр..сти - л..тіти – п..кти - Позначте наголос. Змініть чи доберіть спільнокореневі слова, щоб ненаголошений голосний чергувався з[і], запишіть. Продовжте речення: якщо ненаголошений голосний чергується з [і], то потрібно писати …Зіставте свої міркування з матеріалом підручника. Розповісти про Високу гору.

Номер слайду 14

Крок V. Д ) Гроно«Правила перевірки ненаголошених голосних [е], [и], [о] у коренях слів».  Розповідь учителя про гору Сторожиху. Ненаго-лошені голоснічергування[е] - [і]явище випадного е-ере- -еле--ри, -линаголосом

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Фізкультхвилинка     Виконайте вправу, уголос читаючи вірш із дотриманням норм вимови. Назвіть слова з ненаголошеними [е], [и].  Трава низенька-низенька,    (присісти)Дерева високі-високі.       (підняти руки вгору)Вітер дерева колише-гойдає  (обернутися ліворуч, праворуч)То вліво, то вправо нахиляє   (нахил вправо, вліво)То вгору, то назад,        (потягнутися вгору)То вниз нагинає.                   (нагнутися вперед)Птахи летять-відлітають,        (помахати руками)А учні тихенько за парти сідають.   (сісти)

Номер слайду 17

1. Гра«Лінгвістичний волейбол». Назвіть перевірні слова до кожного з поданих, аби сумнівний ненаголошений [е] чи [и] став наголошеним. Вечеря, дешевий, серпневий, широкий, щебече, квартирант, дзеркальний, стежина, тернистий, низенький, тижневий, шептати, плече, заметіль, занепадати, гребінець, плече, дев’ятий, тепло, скрипіти, колесо. 

Номер слайду 18

2. Гра «Чарівна яблуня» На магнітній дошці — силует дерева з плодами, на яких написані літери е, о, и. Поруч — слова з пропущеними буквами, що позначають ненаголошені голосні. В..рба, к..лимок, б..рсук, с..стра, р..балка, з..зуля, черв..нь, кл..новий, м..чі, гр..би, л..сти, с..юз, с..рпи, з..мля, дер..во, к..жух, з..рно, тер..н, бр..ніти, р..зумний. Діти читають слова, «зривають» яблуко з буквою, що позначає потрібний голосний, вставляють у слово і доводять, чому саме цю літеру обрали. 

Номер слайду 19

3. Метод «Прес» Запишіть слова у дві колонки: – з буквою е, – з літерою и. Поясніть написання. Бер..жливий, кр..тичний, шел..стіти, джер..ло, в..сло, н..беса, пол…вати, пос..пати, ст..лити, кр..латий, кр..чати, ш..поче, ст..бло, гр…чаний, бл..зенько.

Номер слайду 20

«Незакінчене речення»Мої очікування від уроку здійснилися, бо я навчився дізнався зрозумів

Номер слайду 21

V. Домашнє завдання. Параграф 21. Вправа 232. Написати міні-твір «Рідне село».  

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Kiryan Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Зведенюк Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Заліско Галина
Додано
21 лютого 2019
Переглядів
12710
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку