Презентація "Незвичайні гостини у пана Дієслова"

Про матеріал

Матеріал презентації у цікавій формі допоможе учням глибше опанувати відомостями про дієслово. Вони більше дізнаються про історію виникнення частини мови, познайомляться з її основними категоріями, довідаються про особливості творення теперішнього часу. А ще викладена інформація збагатить знання школярів правописними вміннями щодо вживання відмінкових закінчень у дієсловах І та ІІ дієвідмін.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Незвичайні гостини у пана Дієслова 1.Коротка довідка про господаря. 2. Знайомство з редактором Теперішнім та колективом газети «Сьогодні»

Номер слайду 2

Де взялося моє прізвище? Колись давно як тільки мене не називали: Реченіє, Часівник, Часослово, Глагол!!! Та офіційну назву Дієслово дав мені у 1862 році мовознавець П.Дячан Завдання: Назвати всі частини мови!

Номер слайду 3

Моя вдача Допитливий Ініціативний Єдиновладний Самостійний Людинолюбний Організований Відповідальний Оптимістичний Улюблене заняття – праця; найуживаніші слова: хотіти, могти, говорити, робити, жити; найкращий друг – Іменник, з яким я утворюю граматичну основу речення,але поступаюся за поширенням у мовленні. Завдання: Назвати якнайбільше видів різноманітної праці!

Номер слайду 4

А у нашого Дієслова невеличка сімейка… Увесь свій рід пан Дієслово поділив на категорії і заснував такі поселення: Завдання: Дібрати приклади до кожної категорії!

Номер слайду 5

Подорож у поселення Часове Тут жили три брати, яких мешканці величали так: пан Теперішній, Пан Минулий і пан Майбутній Девіз: “Пиши про те, що бачиш! Цінуй те, що є! Кредо: “Без минулого немає сучасного”. Улюблена фраза: “Мрії здійснюються!” Завдання: Допоможіть братам зібрати дієслівний матеріал!

Номер слайду 6

Знайомство з редакцією газети “Сьогодні” Я думаю… Я готуюся… Я планую… Я хочу… Головний редактор Взявся за гуж – не кажи, що не дуж! . Завдання: Відредагувати замітку “ Дружний клас”. Заступник редактора Недоконаний вид Тільки у нас найсвіжіші новини! кінець

Номер слайду 7

Сестри Дієвідміни - найкращі кореспонденти Завдання: Утворені за малюнками дієслова поставити у 2 ос. мн.

Номер слайду 8

Скарбничка орфографічних правил Дієвідмін Ле(т)іти – ле(ч)у Моро(з)ити – моро(ж)у Си(д)іти – си(дж)у Виняток: бі(г)ти – бі(ж)у, бі(ж)иш, бі(ж)имо, бі(ж)ите,бі(ж)ать Мо(г)ти – мо(ж)у Ка(з)ати – ка(ж)у Хо(т)іти – хо(ч)у Сви(ст)ати – сви(щ)у Чергування приголосних Завдання: Дієслова пекти, котити, текти, вертіти поставити у формі І ос. одн.

Номер слайду 9

Поради пана Дієслова 1.Постійно збагачуй лексичний запас новими дієсловами! 2. Підтримуй дружбу із сестрами Дієвідмінами! 3.Частіше заглядай до моєї орфографічної скарбнички! До зустрічі в усному та писемному мовленні!

ppt
Додано
2 липня 2018
Переглядів
1495
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку