Презентація Нормативно-методичне забезпечення викладання математики у 2021/2022 навчальному році

Про матеріал
Методичні рекомендації для вчителів математики у 2021-2022 навчальному році
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нормативно-методичне забезпечення викладання математики у 2021/2022 навчальному році

Номер слайду 2

Програми: Вивчення математики у 2021/2022 н.р. у 5-11 класах має забезпечувати реалізацію Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. № 1392 (окрім пілотних класів НУШ). Навчання математики у закладах загальної середньої освіти буде реалізовуватись за тими ж самими програмами, що й минулого навчального року:5-9 класи – «Математика. Навчальна програма для учнів 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів»;8-9 клас (з поглибленим вивченям математики) - «Навчальна програмама для поглибленого вивчення математики у 8–9 класах загальноосвітніх навчальних закладів»,10-11 класи – Навчальні програми для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Математика.

Номер слайду 3

Програми школи ІІІ ступеня: Рівень стандарту. Навчальна програма з математики (Алгебра та початки аналізу та геометрія) для учнів 10-11 класів закладів загальної середньої освіти (https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/programy-10-11-klas/2018-2019/matematika.-riven-standartu.docx) розрахована на 3 години на тиждень. Вивчаються 2 окремих предмета: «Алгебра і початки аналізу» та «Геометрія». У І семестрі 10 класу виділяється 2 години на геометрію та 1 година на алгебру і початки аналізу, у ІІ семестрі навпаки – 1 година на геометрію та 2 години на алгебру і початки аналізу. Разом на вивчення алгебри і початків аналізу відводиться 54 години протягом року, а на геометрію 51 година.

Номер слайду 4

Програми: Профільний рівень. Для учнів, які вивчатимуть математику на профільному рівні, укладено 2 навчальні програми: перша, призначена для учнів, які до 10 класу навчалися в закладах загальної середньої освіти і вирішили обрати математичний профіль лише в 10 класі (https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/programy-10-11-klas/2018-2019/matematika-profilnij-rivenfinal.docx). Друга програма, розрахована на учнів, які вивчали математику поглиблено з 8 класу (https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/programy-10-11-klas/2018-2019/matematika-poglibl-rivenfinal.docx) Ці навчальні програми розраховані на 9 годин на тиждень (6 годин алгебри та початків аналізу і 3 години геометрії).

Номер слайду 5

Кількість та призначення зошитів Кількість робочих зошитів з математики:-5–6 класи — два зошити (з математики);-7–9 класи — два зошити з алгебри і один з геометрії.-10-11 класи – по одному зошиту з алгебри та початків аналізу і геометрії. Для контрольних робіт з математики, алгебри та геометрії в усіх класах використовують по одному зошиту.

Номер слайду 6

Основними видами класних і домашніх письмових робіт з природничо-математичних дисциплін є: -розв'язування задач і вправ; -складання таблиць, схем, тощо; -виконання проектів;-самостійні та контрольні роботи. 

Номер слайду 7

Зразок підпису зошита Зошит для контрольних робіт з алгебри та початків аналізу учня (учениці) 11-А класу Одеської ЗОШ №60 Іванової Ганни

Номер слайду 8

Зразок підпису зошита Зошит для робіт з математики учня (учениці) 5 класу Одеської ЗОШ№60 Мельника Льва

Номер слайду 9

Перевірка зошитів1. Оцінку за ведення зошитів з математики виставляють один раз на місяць окремою колонкою в журналі та не враховують як поточну до найближчої тематичної. 2. Виставляючи оцінку за ведення зошита, враховують лише правильність записів. Почерк, охайність та форма запису не є предметом оцінювання.

Номер слайду 10

Порядок перевірки письмових робіт Порядок перевірки зошитів висвітлений у методичному листі Міністерства освіти і науки України від 27.12.2000 № 1/9–529 «Орієнтовні вимоги до виконання письмових робіт і перевірки зошитів з природничо-математичних дисциплін у 5–11 класах» , але деякі зміни передбачені у Методичних рекомендаціях щодо викладання математики у 2018-2019 н.р. Робочі зошити з математики перевіряють:у 5—6-х класах— не рідше ніж один раз на два тижні; у 7—11-х класах— не рідше один раз на місяць.  У робочому зошиті учитель робить запис: Ведення зошита і виставляє оцінку (наприклад: Ведення зошита – 9б , або В/з — 9б)Ведення зошитів з математики оцінюється оцінкою від 1 до 12 балів.

Номер слайду 11

Орфографічний режим1. Записи в зошиті виконують кульковою ручкою з синім чорнилом чи його відтінками.2. Для оформлення таблиць, схем, графіків використовують простий олівець.3. Між класною й домашньою роботою пропускають чотири клітинки.4. Між завданнями, що входять до складу класної чи домашньої роботи, пропускають одну клітинку.

Номер слайду 12

Орфографічний режим5. Після заголовків, назв видів робіт, підпису зошита крапку не ставлять.6. Дату класної, домашньої роботи з математики у 5-9 класах записують так: у першому рядку дату записують словами, а в другому – вид роботи (класна, домашня). Наприклад: П’яте вересня Класна робота

Номер слайду 13

Орфографічний режим У 10-11 класах у робочих зошитах – інше оформлення: на березі зазначають дату цифрами: Класна робота 05.09.217. У зошитах для контрольних робіт в усіх класах записується дата й лише назва роботи (у зошитах для контрольних робіт тема, у межах якої виконується контрольна робота): Сьоме жовтня Квадратні рівняння

Номер слайду 14

Орфографічний режим8. Обов’язково слід зазначати номери вправ, письмових завдань, вказаних у підручнику.9. Дотримуватись абзаців.10. Неправильний запис охайно перекреслюють (а не беруть у дужки чи витирають гумкою або замальовують коректором).

Номер слайду 15

Оцінювання навчальних досягнень учнів, які навчаються в 10-11 класах Семестрове оцінювання здійснюється на підставі тематичного окремо з алгебри і початків аналізу і окремо з геометрії. Типовою освітньою програмою закладів загальної середньої освіти ІІІ ступеню передбачене оцінювання учнів 10-11-х класів з математики. Семестрова оцінка з математики виводиться як середнє арифметичне семестрових оцінок з двох математичних курсів (алгебри і початків аналізу та геометрії) та здійснюється округлення до цілого числа. (Наприклад, учень/учениця має семестрові оцінки 8 з алгебри і початків аналізу і 9 з геометрії. Тоді середнє значення становитиме (8+9):2=8,5≈9. Отже, семестрова оцінка з математики – 9). Семестрова оцінка з математики виставляється без дати до класного журналу на сторінку з алгебри і початків аналізу в колонку з надписом «І семестр. Математика», «ІІ семестр. Математика» та на сторінку зведеного обліку.

Номер слайду 16

Семестрова оцінка може підлягати коригуванню відповідно до «Інструкції з ведення класного журналу учнів 5-11(12)-х класів загальноосвітніх навчальних закладів», затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 03 червня 2008 року № 496. Коригована семестрова оцінка з математики виводиться як середнє арифметичне скоригованих семестрових оцінок з двох математичних курсів (алгебри і початків аналізу та геометрії) та здійснюється округлення до цілого числа за наведеним прикладом. Виставляється коригована семестрова оцінка з математики на сторінку з алгебри і початків аналізу. Річне оцінювання здійснюється на основі семестрових або скоригованих семестрових оцінок з математики. Річна оцінка з математики виставляється на сторінку з алгебри і початків аналізу в стовпчик з надписом «Річна. Математика». На сторінку зведеного обліку навчальних досягнень учнів річна оцінка з математики виставляється у стовпчик «Математика».

Номер слайду 17

Використані джерела: Інструктивно-методичні рекомендації щодо вивчення математики у 2017-2018 навчальному році у загальноосвітніх навчальних закладах Методичний лист Міністерства освіти і науки України від 27.12.2000 № 1/9–529 «Орієнтовні вимоги до виконання письмових робіт і перевірки зошитів з природничо-математичних дисциплін у 5–11 класах» Інструктивно-методичні рекомендації щодо вивчення в закладах загальної середньої освіти навчальних предметів та організації освітнього процесу у 2018/2019 навчальному році «Інструкції з ведення класного журналу учнів 5-11(12)-х класів загальноосвітніх навчальних закладів», затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 03 червня 2008 року № 496. Навчальні програми для 5-9 класів (наказ МОН від 07.06.2017 №804)Навчальні програми для 10-11 класів "Рівень стандарту", "Профільний рівень" (наказ МОН від 23.10.2017 №1407)

pptx
Додано
9 вересня 2021
Переглядів
4222
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку