Презентація НУШ 5 клас

Про матеріал
Способи упорядкування хронологічних даних: лінія часу, хронологічна таблиця, синхронізована таблиця. НУШ 5 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи упорядкування хронологічних даних: лінія часу, хронологічна таблиця, синхронізована таблиця..

Номер слайду 2

Як прийнято записувати історичні дати.

Номер слайду 3

Щоб правильно і точно записувати історичні дати, вартозапам’ятати нескладні правила.

Номер слайду 4

Ви, напевно, чули, що звичні нам цифри 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 часто називають арабськими? Ця назва пов’язана з тим, що європейці дізналися про них від арабів. Великим популяризатором цих цифр був видатний учений Аль-Хорезмі, який використав їх у вісімсот двадцять п’ятому році (____________) у книзі «Про лічбу з цифрами гінді». Але насправді ці унікальні числа винайдені в Індії протягом першого – четвертого століть (____________). Аль-Хорезмі

Номер слайду 5

ЯК ВИЗНАЧИТИ НОМЕР СТОЛІТТЯ

Номер слайду 6

Сьогодні ми будемо подорожувати різними історичними епохами. Знайомитися з історичними діячами та подіями. Що таке історичний час? Яка наука допомагає історії вивчати історичний час? Які одиниці вимірювання часу ви знаєте? Якими цифрами записують значення років? Якими цифрами записують століття? ПРИГАДАЙТЕ : Учителька Ідріс Н. О.

Номер слайду 7

Упорядкування історичного часу. Для розуміння історичного процесу важливо не лише точно встановити час окремих історичних подій, а й упорядкувати хронологічну інформацію. Річ у тім, що історичні події пов’язані між собою. Часто одні події і їхні наслідки стають причинами нових подій. Історики застосовують різні способи упорядкування хронологічної інформації. Учителька Ідріс Н. О. Розрізняють 4 способи упорядкування історичного часу: Хронологічна послідовність подій;Лінія (шкала) часу;Хронологічна таблиця;Синхронізована таблиця.

Номер слайду 8

«ХРОНОЛОГІЧНА ПОСЛІДОВНІСТЬ ПОДІЙ»Учителька Ідріс Н. О. Хронологічна послідовність подій — це послідовність історичних подій у часі від найдавніших до найбільш сучасних. СЛОВНИЧОКДля прикладу можемо взяти дату вашого народження, потім вам виповнився рік, два, три… ви пішли до дитячого садочку, потім у перший клас школи, а зараз ви вже у п’ятому класі. Тобто всі події відбуваються поступово, у так званому хронологічному порядку.1 клас5 клас

Номер слайду 9

Так, на думку вчених, найдавніший період в історії людства тривав від часу появи первісних людей на Землі (близько 2 — 2,5 млн років до н. е.) до утворення держави Давній Єгипет (близько 3 000 р. до н. е.). Учителька Ідріс Н. О. Розгляньте періодизацію давньої (первісної) історії людства. Які критерії, на вашу думку, було обрано для її створення?

Номер слайду 10

ПЕРІОДИЗАЦІЯ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ ТА ВСЕСВІТНЬОЇ ІСТОРІЇУчителька Ідріс Н. О. Поміркуйте, чому історію людства поділяють саме на такі періоди. Висловіть припущення, які події стали визначними в історії кожного з періодів.

Номер слайду 11

Упорядкувати історію України вперше спробував відомий український історик Михайло Грушевський. Схему, яку розробив М. Грушевський, згодом доповнили та змінили. Сьогодні найбільш відомою є періодизація, що поділяє всю історію України (за зразком всесвітньої історії) на чотири періоди. В основу такої періодизації покладено хронологічний принцип: Стародавня історія України (близько 1 млн років тому — до V ст.) — охоплює період від появи первісної людини на теренах України до Великого розселення слов’ян і виникнення перших слов’янських державних утворень;Середньовічна історія України (від V ст. до XV ст.) — період від утворення міста Києва і заснування Давньоруської держави до початку потрапляння українських земель до складу іноземних держав;Історія України Нового часу (XV—XIX ст.) — охоплює період існування на українських землях Козацької держави, входження українських земель до складу Російської та Австрійської імперій;Новітня історія України (XX ст. і до сьогодення) — ознайомлює з історією подій від 1900 р., з Першою та Другою світовими війнами, входженням України до складу СРСР і періодом незалежності.

Номер слайду 12

Розгляньте документи. Визначте дати їх появи. Та розташуйте їх в хронологічній послідовності — від найдавнішої до найсучаснішої. Учителька Ідріс Н. О.14 жовтня 201424 серпня 199114 kbgтня 2021

Номер слайду 13

«ЛІНІЯ (ШКАЛА) ЧАСУ»Учителька Ідріс Н. О. Лінія часу — графічне зображення плину історичного часу, за допомогою якого можна відтворити послідовність подій і процесів, а також визначити їхню тривалість. СЛОВНИЧОКВід часу появи людини понад два мільйони років тому людство пройшло у своєму розвитку кілька важливих етапів — культурних епох. 3 – Неандерталець. Розташуйте зображення на шкалі часу від появи перших людей до сучасності. 1 – Київська Русь2 – Воїн ЗСУ4 – Козак5 – Трипільці

Номер слайду 14

«ХРОНОЛОГІЧНА ТАБЛИЦЯ»Учителька Ідріс Н. О. Хронологічна таблиця — спосіб упорядкування хронологічних даних шляхом внесення до таблиці історичних дат та їхніх пояснень у хронологічній послідовності. СЛОВНИЧОКУ житті людини, народу, держави відбувається багато подій. Їх учені вивчають, аналізують, об’єднують подібні, виділяють серед них особливі та найголовніші. Особливими подіями вважають, ті, які впливають і змінюють життя. Для того щоб їх краще запам’ятати, виокремити, зрозуміти, як вони між собою зв’язані і який мають вплив на історичний розвиток, учені запропонували записувати важливі події в часовій послідовності до хронологічних таблиць.

Номер слайду 15

Завдання. Прочитайте уважно хронологічну таблицю. Про що ми дізнаємося з першої колонки таблиці? Яку інформацію отримуємо з другої колонки? Відсканувати QR-код, перейти за посиланням та ознайомитись з важливими подіями історії незалежної України. Учителька Ідріс Н. О.

Номер слайду 16

«СИНХРОНІЗОВАНА ТАБЛИЦЯ»Учителька Ідріс Н. О.

pptx
Додано
7 лютого
Переглядів
198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку