Презентація "О. Уайльд. “Зоряний хлопчик”. Казкові персонажі казки, їхня характеристика"

Про матеріал
Вчити школярів аналізувати прочитаний твір, розкрити поняття внутрішньої і зовнішньої краси, показати в чому полягає справжня краса людини, розвивати асоціативне мислення, навички переказу тексту ; виховувати доброту, милосердя, прищеплювати учням поняття про справжню красу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

О. Уайльд. “Зоряний хлопчик”. Казкові персонажі казки, їхня характеристика

Номер слайду 2

Гляди не забудь: людиною будь. Прислів’я

Номер слайду 3

Асоціативна робота Що краще: сніжинка чи жаба? Давайте простягнемо руку і уявимо, що сніжинка впала нам на руку. Яка она? Схарактеризуйте сніжинку.(А що ви відчуваєте, коли промовляєте слово "сніжинка?" З якими словами вона асоціюється? Що ви можете сказати, дивлячись на жабу? Чи можемо ми ось так простягнути руку, щоб вона стрибнула нам на руку, роздивитися її і схарактеризувати А що корисніше: сніжинка чи жаба? Чому?

Номер слайду 4

Бліц-опитування Де відбувається дія казки? Який художній час охоплюють події твору? Коли, де і за яких обставин було знайдено Хлопчика-зірку? Як кожен із Лісорубів поставився до цієї знахідки? Як відреагувала дружина Лісоруба на те, що він приніс додому дитя? Якого подарунка вона чекала від чоловіка? Як можна назвати вчинок Лісоруба? Як ви гадаєте, є якийсь смисл у тому, що саме зірка вказала місце, де знаходилося немовля? Звідки зірка, з якого світу? Коли саме вона впала і де? Що ви можете сказати про зірку. Чи випадково хлопчик носить ім'я "зірка"? Та чи виправдовує головний герой звання людини? Чого в ньому більше — від людини, чи від зірки?

Номер слайду 5

Характеристика казкових персонажів. Яка риса об’єднує обох Лісорубів? Визначити риси характеру того, кого стосуються такі деталі тексту: « обережно взяв дитинча», «вкутав» «…побажавши йому доброго здоров’я, підійшов до своєї хатини..» «Покиньмо…ходімо своєю дорогою». «…дивувався з його дурості та м’якосердості» «…було б лихе діло-залишити дитину…» Що автор протиставляє в образах Лісорубів?

Номер слайду 6

Давайте прослідкуємо за змістом, як змінюється зовнішність хлопчика і якого значення цьому надає автор. Знайдіть у тексті портрет Хлопчика-зірки. Зачитайте. Чи викликає у вас захоплення, замилування ця блискуча краса героя? Якими були вчинки Хлопчика-зірки і чому? Яка головна риса його характеру? Чи любив Хлопчик-зірка когось, крім себе? А його хоч хтось любив? Діти? Лісоруб? Селяни? Що довелося витерпіти матері Хлопчика-зірки, поки вона його шукала? І от вони зустрілись! Зачитайте цей уривок. Чому Хлопчик-зірка так себе повів? Оцініть його вчинок. Як ви гадаєте, чому Хлопчика-зірку було перетворено на бридку жабу-ропуху? Чи зміг би він задуматись над своїми вчинками, якби з ним самим не сталося біди? Отже, Хлопчик-зірка отримав заслужене чи незаслужене покарання? Обгрунтуйте свою точку зору. Проте це ще тільки половина казки. Як ви думаєте, чому Оскар Уайльд не залишив героя казки потворою назавжди? Який шлях пройшов Хлопчик- зірка до свого виправлення?

Номер слайду 7

«Терези» На шальки терезів віртуально розмістити яскраві зірки-символи та камінці. Яскраві – позитивні якості, камінці - негативні. Що переважить: краса зовнішня чи внутрішня? Хлопчик – зірка – ваш ровесник. Уявіть, що він прибув до нас у клас. Хто з ним сяде з вас? Яку рису власного характеру виявили ви?

Номер слайду 8

Домашнє завдання Написати листа-пораду Хлопчику-зірці або проілюструвати епізод казки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лісутіна Валентина Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 липня 2019
Переглядів
3072
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку