Презентація "Обирай професію свідомо"

Про матеріал
Презентація до практичного заняття з професійної орієнтації учнів. Інформація стосовно класифікації професій. Стратегії та алгоритм вибору професії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обирай професію свідомо. Маріупольська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №66 Практичний психолог. Терпан В. В.

Номер слайду 2

Вибір професії є дуже важливим моментом у біографії людини. Він впливає на всі сфери життя. Самовизначаючись, Ви обираєте друзів, захоплення, улюблені предмети, теми самостійних творчих робіт, спецкурси. Тому дуже важливо навчитися обирати свідомо, мотивуючи свій вибір.

Номер слайду 3

Цікаво, що ще в XVІІІ сторіччі відомий історик та державний діяч В. Н. Татищев запропонував свою класифікацію видів професійної діяльності: - потрібні науки (освіта, охорона здоров'я, економіка, право), - корисні науки (сільське господарство, фізика, біологія, математика), - франтівські або розважальні науки (література й мистецтво), - марні науки (алхімія, астрологія), - шкідливі науки (чаклунство).

Номер слайду 4

Класифікація професій за Є. Клімовим Вибираючи професію людина звертає свою увагу перш за все на те, з чим вона буде працювати, тобто на предмет праці, потім на те, що вона буде робити з ним, тобто на мету праці. Важливо також знати, чим вона буде впливати на предмет, тобто знаряддя праці, і де вона буде працювати, тобто умови праці.

Номер слайду 5

Класифікація професій. Класифікаційна ознака. Види та характер праціТипи професій (предмет праці)Людина – техніка Людина – природа Людина – людина Людина – знакова система Людина –художній образ Класи професій (мета праці)Гностичнірозпізнати, розрізнити, оцінити, перевірити. Перетворюючі обробити, перемістити, організувати, перетворити. Дослідницьківинайти, придумати, знайти новий варіант, сконструювати. Відділи професій(знаряддя праці) Ручні (безпосереднєвиконання функцій)Механізовані (управління машинами та механізмами) Автоматизовані (застосування автоматизованих і автома­тичних систем)Використанняфункціональних (психологічних) засобів праціГрупи професій (умови праці)Робота в умовах підвищеної моральної відповідальностіРобота у незвичайних умовах. Робота в умовах звичайного (побутового) мікроклімату Робота пов'язана з перебуванням на відкритому повітрі

Номер слайду 6

Усі професії, в залежності від особливостей основного предмету праці, поділяють на п’ять типів Професії «людина-природа». Представники цього типу мають справу з рослинними і тваринними організмами, мікроорганізмами та вивченням умов їх існування. До цих професій відносяться: агроном, зоотехнік, вете­ринар, мікробіолог, лісничий, технік лісового господарства, агроном, садівник, плодоовочівник, виноградар, бджоляр, квітникар, тваринник, біо­лог, біохімік, генетик та ін. Професії «людина-техніка». До технічних відносяться професії, що пов'язані з добуванням та обробкою ґрунтів та гірських порід (наприклад, шахтар, бурильник, бульдозерист та ін.), професії з обробки та використання неметалевих промислових матеріалів і напівфабрикатів (тесляр, столяр, швець, хутровик), професії з оброки металів. Також сюди відносять професії, пов'язані з меха­нічною збіркою і монтажем машин, електроприладів, ремонтом та об­слуговуванням автомобілів, автоматів, апаратів. Це також професії, що пов'язані з ремонтом, монтажем та будівництвом споруд (всі будівельні професії), транспортом та виробництвом сільськогосподарських продуктів.

Номер слайду 7

Професії типу «людина-людина» мають відношення до навчання, роз­витку, виховання, лікування, обслуговування. Предметом пізнання, обслуговування, пере­творення є соціальні системи, товари­ства, групи населення, люди різного віку. Людина, яка обирає професію сфери «людина-людина», повинна мати добре розвинені комунікативні та організаторські здібності. Сюди відносяться такі професії: вчитель, вихователь, психолог, лікар, юрист, менеджер, керівник, а також будь-який представник професій з сфери обслуговування: перукар, продавець, бібліотекар та ін. Для професій типу «людина-знакова система» важливими є точність сприйняття, оперативна та довготривала пам'ять, стійкість і концентрація уваги, терпіння, посидючість, емоційна стійкість, здатність до монотонної одноманітної праці, вміння аналізувати й узагальнювати інформацію. Представник цієї сфери діяльності повинен любити роботу з цифрами, формулами, хімічними символами, схемами, графіками тощо. До цієї групи відносять професії, які пов'язані зі створенням і оформ­ленням документів, (секретар, діловод, економіст, бухгалтер, касир, про­граміст, комп'ютерник, кресляр тощо).

Номер слайду 8

Професії типу «людина-художній образ» - це професії, які пов'язані з творчою діяльністю, музикою, літературно-художньою та акторсь­ко-сценічною діяльністю. Цей тип професій вимагає розвитку образної пам'яті, уяви, образного мислення, естетичного відчуття тощо. До цих професій відносять не лише професії художника, музиканта, композитора, філолога, літератора, письменника, актора, режисера, але й ті, які або безпосередньо пов'язані з названими вище професіями, або обслуговують їх: художник-декоратор, реставратор, дизайнер, концертмейстер, перукар та ін.

Номер слайду 9

Правильний вибір професії дозволяє реалізувати свій творчий потенціал, уникнути розчарування, відгородити себе й свою родину від убогості й непевності в завтрашньому дні. Який вибір можна вважати правильним? По-перше, майбутня робота повинна бути в радість, а не бути тягарем (ХОЧУ). По-друге, ви повинні мати набір професійно важливих для цієї роботи якостей: інтелектуальних, фізичних, психологічних (МОЖУ). По-третє, ця професія повинна користуватися попитом на ринку праці (ТРЕБА).

Номер слайду 10

Для успішного вибору професії необхідно враховувати власні індивідуально-психологічні особливості

Номер слайду 11

Американський психолог Дж. Холланд (Holland) встановив зв'язок між психологічним типом людини та його професією. РЕАЛІСТИЧНИЙ ТИП (Р). Люди цього типу, воліють виконувати роботу, що вимагає сили, спритності, рухливості, відмінної координації рухів, навичок практичної роботи. Результати праці професіоналів цього типу відчутні й реальні – їх руками створений увесь навколишній предметний світ. Люди реалістичного типу охочіше роблять, ніж говорять, вони наполегливі й впевнені у собі, у роботі віддають перевагу чітким і конкретним вказівкам. Дотримуються традиційних цінностей, тому критично ставляться до нових ідей. Близькі типи: інтелектуальний і офісний.ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ (І). Людей, цього типу, відрізняють аналітичні здібності, раціоналізм, незалежність і оригінальність мислення, уміння точно формулювати й викладати свої думки, вирішувати логічні завдання, генерувати нові ідеї. Вони часто вибирають наукову й дослідницьку роботу. Їм потрібна свобода для творчості. Робота здатна захопити їх настільки, що стирається грань між робочим часом і дозвіллям. Світ ідей для них може бути важливішим, ніж спілкування з людьми. Матеріальне благополуччя для них зазвичай не на першому місці. Близькі типи: реалістичний і артистичний.

Номер слайду 12

Професійні типи особистостіСОЦІАЛЬНИЙ (С). Люди, цього типу, віддають перевагу професійній діяльності, пов'язаній з навчанням, вихованням, лікуванням, консультуванням, обслуговуванням. Люди цього типу гуманні, чутливі, активні, орієнтовані на соціальні норми, здатні зрозуміти емоційний стан іншої людини. Для них характерний хороший мовний розвиток, жвава міміка, інтерес до людей, готовність прийти на допомогу. Матеріальне благополуччя для них зазвичай не на першому місці. Близькі типи: артистичний і підприємницький. ОФІСНИЙ (О). Люди цього типу зазвичай проявляють схильність до роботи, пов'язаної з обробкою й систематизацією інформації, наданої у вигляді умовних знаків, цифр, формул, текстів (ведення документації, установлення кількісних співвідношень між числами й умовними знаками). Вони відрізняються акуратністю, пунктуальністю, практичністю, орієнтовані на соціальні норми, віддають перевагу чітко регламентованій роботі. Матеріальне благополуччя для них більш значиме, ніж для інших типів. Схильні до роботи, не пов'язаної із широкими контактами й прийняттям відповідальних рішень. Близькі типи: реалістичний і підприємницький.

Номер слайду 13

Професійні типи особистостіПІДПРИЄМНИЦЬКИЙ (П). Люди цього типу спритні, практичні, швидко орієнтуються в складних обставинах, схильні до самостійного прийняття рішень, соціально активні, готові ризикувати, шукають гострі відчуття. Люблять і вміють спілкуватися. Мають високий рівень домагань. Уникають занять, що вимагають посидючості, великої й тривалої концентрації уваги. Для них значиме матеріальне благополуччя. Віддають перевагу діяльності, що вимагає енергії, організаторських здібностей, пов'язану з керівництвом, керуванням і впливом на людей. Близькі типи: офісний і соціальний. АРТИСТИЧНИЙ (А). Люди цього типу оригінальні, незалежні в прийнятті рішень, рідко орієнтуються на соціальні норми й схвалення, відрізняються незвичайним поглядом на життя, гнучкістю мислення, емоційною чутливістю. Відносини з людьми будують, спираючись на свої відчуття, емоції, уяву, інтуїцію. Вони не виносять твердої регламентації, обираючи вільний графік роботи. Часто обирають професії, пов'язані з літературою, театром, кіно, музикою, образотворчим мистецтвом. Близькі типи: інтелектуальний і соціальний. У чистому вигляді ці професійні типи зустрічаються рідко – зазвичай можна говорити тільки про переважаючий тип особистості. Обираючи професію, необхідно враховувати свій професійний тип. Якщо професія не відповідає вашому типу особистості, робота буде даватися вам ціною значної нервово-психічної напруги.

Номер слайду 14

Алгоритм професійного самовизначення1. Визначити кілька професій, які подобаються, до яких є потяг, існують принципові можливості успішного їх освоєння й працевлаштування.2. Шукати якнайбільше інформації про ці професії, знайомитися з людьми, які їх представляють.3. Вислухати думки батьків, тренерів, учителів, друзів, проаналізувати їх.4. Скласти список суттєвих можливостей професій та проаналізувати його відносно своєї мети, очікувань, мрій. 5. Визначити фізичні та психологічні якості, необхідні для кожної з професій.6. Звернутися до психолога з проханням визначити (дослідити) інтереси, здібності, темперамент, особливості пам`яті, уяви тощо.7. Прислухатись до своїх відчуттів, інтуїції.8. «Приміряти» кожну з професій. Порівняти, зважити всі «плюси» та «мінуси».9. Зробити вибір.10. Упевнено йти до мети.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
22 грудня 2021
Переглядів
1321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку