*Організм людини, як й інші біологічні системи,→ є відкритою системою. *Тому неодмінною умовою існування нашого організму є→ надходження ззовні поживних речовин, що містять у собі енергію (пригадайте: організм рослин здатний вловлювати й використовувати енергію світла). Що таке обмін речовин?
*й одночасного утворення складніших сполук з простих - процеси асиміляції (від лат. assimilatio — уподібнення) *Зазвичай ці два процеси в організмі людини збалансовані. Але в організмі, що росте й розвивається, процеси асиміляції повинні переважати над процесами дисиміляції (поміркуйте чому).
Таблиця 1 ФУНКЦІОНАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ БІЛКІВ, ЖИРІВ І ВУГЛЕВОДІВ Поживні речовини. Енергетична функція в організмі людиниІнші функції органічних речовин в організмі людини. Основне джерело речовин (продукти харчування) Білки Під час окиснення 1 г білка вивільняється *17,2 к. Дж, або 72 ккал енергії *Будівельна (клітини та тканини тіла людини), *регуляторна (гормони), *транспортна (гемоглобін), *захисна (антитіла, інтерферони) *Рослинні: бобові рослини (квасоля, боби, горох, соя). *Тваринні: яйця, ікра, молоко, м’ясо, риба
ФУНКЦІОНАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ БІЛКІВ, ЖИРІВ І ВУГЛЕВОДІВПоживні речовини. Енергетична функція в організмі людиниІнші функції органічних речовин в організмі людини. Основне джерело речовин (продукти харчування)Вуглеводи. Під час розщеплення 1 г вуглеводів вивільняється 17,6 к. Дж, або 72 ккал енергії *Запасаюча (глікоген), *будівельна (наприклад, входить до складу глікокаліксу) *Рослинні: зернові (хлібо-макаронні вироби), рис, картопля, овочі, фрукти
ФУНКЦІОНАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ БІЛКІВ, ЖИРІВ І ВУГЛЕВОДІВПоживні речовини. Енергетична функція в організмі людиниІнші функції органічних речовин в організмі людини. Основне джерело речовин (продукти харчування) Жири. Під час окиснення 1 г жирів вивільняється 38,9 к. Дж, або 164 ккал енергії *Запасаюча (жирові депо), *теплоізоляційна, *захисна (захищають шкіру від висихання і набрякання), * будівельна (входять до складу клітинних мембран) *Рослинні: олії (соняшникова, оливкова, кукурудзяна тощо). *Тваринні: масло, сало
3. Визначте свій масо-ростовий індекс. Для цього показник маси тіла поділіть на показник зросту. Кожному сантиметрові зросту має відповідати 350-400 г маси у хлопчиків і 375-425 г - у дівчаток. Якщо цифри менші, то можна говорити про недостатню масу, якщо більші - про надлишкову. Проаналізуйте, чому збільшилася маса тіла: через жирові відкладення чи внаслідок розвитку м’язів.
4. Визначте свій росто-масовий показник (у кг), віднімаючи від показника зросту цифру 100, якщо зріст дорівнює 155-164 см, або цифру 110, якщо зріст дорівнює 165-185 см. Відхилення від середніх величин росто-масового показника свідчить про збільшення чи зменшення маси тіла через зміну маси м’язів або жирових відкладень.