* Існування організму, нормальний перебіг процесів життєдіяльності → можливий лише за умови витрат органічних речовин і енергії → та постійного відновлення їх. * Речовини їжі, які надходять в організм, могли замінити витрачені, → вони мають зазнати певних фізичних і хімічних перетворень в органах травної системи. Що таке травлення?
* Стінка травного каналу складається → із чотирьох оболонок: → слизової, → підслизової, → м’язової → та серозної (мал. 60). * Кожна з них побудована певним типом тканин і виконує свої функції в процесах травлення. Мал. 60. Оболонки травного каналу: 1 - слизова; 2 - підслизова; 3 - м’язова; 4 - серозна
* Активність ферментів залежить від умов, у яких вони перебувають, насамперед від: → температури та кислотності середовища (лужне, кисле, нейтральне). * Наприклад, у разі підвищення температури тіла до +38 °С активність ферментів зростає. * Подальше підвищення температури тіла, навпаки, знижує їхню активність.
* Ферменти, які перетравлюють їжу, → здатні перетравлювати і тканини власного тіла. * Запобігає цьому те, → що більшість синтезованих ферментів виділяється в неактивному стані → й активними стають лише в порожнині травного каналу. * Слиз також захищає стінку травного каналу від дії травних ферментів.
* Підвалини сучасної фізіології травлення заклали дослідження → видатного російського фізіолога І. П. Павлова (мал. 61). * Він встановив закономірності → виділення слини, шлункового соку, соків підшлункової залози й жовчі, визначив склад травних соків, → вивчив регуляцію травлення. Як досліджують функції органів травлення? Мал. 61. І. П. Павлов (1849-1936)
З яких органів складається травна система людини? 2. Яку роль відіграє травна система в обміні речовин? 3. Що таке травлення? Яка функція ферментів у процесах травлення? 4. Які методи дослідження органів травлення ви знаєте?ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯДайте відповідь на запитання. Ключові терміни і поняття: порожнинне травлення, пристінкове травлення, травний канал, травні залози.
1. Позначте функцію травної системи, яка полягає в механічному обробленні їжі: а) рухова; б) секреторна; в) видільна; г) всмоктувальна.2. Позначте функцію травної системи, що полягає в утворенні й виділенні слини: а) рухова; б) секреторна; в) розщеплення; г) всмоктувальна.3. Виберіть ознаку, характерну для видільної функції травної системи: а) утворення травних соків; б) виведення з організму деяких продуктів обміну речовин; в) всмоктування білків, жирів, вуглеводів. Виберіть одну правильну відповідь
Установіть правильну послідовність органів, які утворюють травний канал, починаючи з ротової порожнини: а) пряма кишка з анальним отвором; б) глотка; в) ротова порожнина; г) тонкий кишківник; д) стравохід; е) шлунок; є) товстий кишківник. Поміркуйте. Чи можуть відбуватися процеси травлення за відсутності ферментів?