Презентація"Значення збалансованого харчування для збереження здоровя"

Про матеріал
Збалансоване (раціональне) харчування та його значення для здоров’я людини. Харчовий раціон людини. Вітаміни та їхнє значення для організму людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 кл біо Матяш Значення збалансованого харчування для збереження здоровя 6 11 2024 З давніх-давен люди надавали великого значення харчуванню як засобу збереження здоров’я. Збалансоване (раціональне) харчування та його значення для здоров’я людини. 

Номер слайду 2

* Авіценна (Ібн Сіна) → відомий арабський лікар, один із засновників гігієни харчування, → який перший розробив правила раціонального харчування. Мал. 57. Авіценна (980-1037)

Номер слайду 3

* Збалансоване, або раціональне, харчування — це таке харчування, → коли якість і кількість їжі відповідають потребам організму.* Насамперед ці потреби визначаються тим, → яку кількість енергії витрачає організм у процесі власної життєдіяльності.

Номер слайду 4

* Енергетичні витрати організму визначають → за основним обміном - тією найменшою кількістю енергії, → яка потрібна для забезпечення нормальної життєдіяльності організму → за умов максимального фізичного, інтелектуального та емоційного спокою, а саме: → у стані бадьорості, вранці після сну, лежачи, натщесерце, → за відсутності сторонніх подразників і за температурного комфорту (+18...+23 °С).

Номер слайду 5

* За цих умов енергія витрачається лише → на забезпечення роботи внутрішніх органів (біохімічні процеси, що відбуваються у клітинах, роботу серця, дихальні рухи тощо).

Номер слайду 6

* Основний обмін залежить від різних чинників: → статі, віку, функціонального стану організму, виконуваної роботи. * Для людини середньої маси, середнього зросту та середнього віку → добове значення основного обміну становитиме приблизно 7000 к. Дж.

Номер слайду 7

Таблиця 3 СЕРЕДНІ ВИТРАТИ ЕНЕРГІЇ ЗА ДОБУ (КДЖ) ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РІЗНИХ ВИДІВ ДІЯЛЬНОСТІВид діяльностіСередні витрати енергії за добу (к. Дж)загальніу перерахунку на 1 кг маси тіла. Переважно розумова праця13 470167 Легка фізична праця15 100180 Фізична праця середньої важкості17 300193 Важка фізична праця19 950222 Особливо важка фізична праця22 940255 Звичайно, для здійснення фізичної роботи організм витрачатиме ще певну кількість енергії (див. таблицю 3).

Номер слайду 8

* Отже, знаючи, яка кількість енергії звільняється під час розщеплення 1 г різних органічних сполук (білків, жирів і вуглеводів), → а також те, скільки енергії витрачає людина впродовж доби, → можна розрахувати її добовий раціон - ту кількість їжі, яку людині треба спожити, щоб відновити енергетичні витрати.

Номер слайду 9

* Під нормою харчування розуміють → забезпечення фізіологічних потреб організму людини в основних поживних речовинах.

Номер слайду 10

* Під час розрахунку норм харчування враховують такі показники: → енергетичні витрати організму, → кількісний і якісний склад їжі, → енергетичну цінність їжі, → оптимальне збалансування поживних речовин.

Номер слайду 11

* Норму харчування розраховують → не лише відповідно до затрат енергії, → а й біологічної повноцінності їжі. * Жоден продукт → не може повністю задовольнити потреби організму в усіх поживних речовинах.

Номер слайду 12

* Наприклад, у м’ясі є необхідні білки, → але в ньому недостатньо вітамінів, мінеральних речовин. білки

Номер слайду 13

* У хлібі багато вуглеводів,→ але мало інших, потрібних організму, речовин, зокрема білків. * Тому слід вводити в раціон як білкові та вуглеводні продукти, тваринні й рослинні жири, → так і овочі, фрукти та ягоди, багаті на вітаміни і мінеральні солі.

Номер слайду 14

* Важливим принципом раціонального харчування є → дотримання енергетичного балансу організму. * Це означає, що кількість енергії, яка надходить до організму з їжею, → має відповідати енергетичним витратам організму.

Номер слайду 15

* Нестача енергії в організмі призводить до його виснаження. * Тому організм потрібно постійно поповнювати поживними речовинами.

Номер слайду 16

* Як його складають? Складаючи харчовий раціон, → слід враховувати засвоюваність харчових продуктів. * Так, їжа тваринного походження засвоюється в середньому на 90 %, → рослинного - на 80 %, → а змішана їжа - на 85 %. Яким має бути харчовий раціон людини? 

Номер слайду 17

* Їжа має бути смачно приготована, → повинна мати приємний вигляд та запах, що збуджує апетит і стимулює діяльність травних залоз.

Номер слайду 18

* Певні натуральні харчові добавки, наприклад прянощі (перець, гірчиця тощо) чи пряні овочі (цибуля, часник, хрін тощо), → збуджують апетит. прянощі

Номер слайду 19

* Потрібно їсти кілька разів на день (найкраще - чотири), → невеликими порціями і без поспіху (мал. 58). * Інтервал між споживанням їжі → не повинен перевищувати шість годин. Мал. 58. Співвідношення добового раціону

Номер слайду 20

* Важливо, щоб у добовому раціоні було досить овочів. * Вони містять клітковину, → що хоч і не перетравлюється, → але сприяє руховій активності шлунково-кишкового тракту.

Номер слайду 21

* М’ясні й рибні страви рекомендують споживати → в першій половині дня. * Вони містять речовини, → які збуджують нервову систему.

Номер слайду 22

* Для вечері кращі страви молочні та овочеві.

Номер слайду 23

* Харчування має бути повноцінним і достатнім. * Надмірне споживання їжі, особливо багатої на вуглеводи та жири, → може призвести до ожиріння.

Номер слайду 24

* Унаслідок цього розвиваються хвороби серця, травної і видільної систем, → прискорюється старіння організму та скорочується тривалість життя людини.

Номер слайду 25

* Недостатнє харчування (особливо нестача білків) призводить → до зменшення м’язової маси, → затримує ріст і розвиток, → знижує імунітет, що сприяє збільшенню частоти інфекційних хвороб.

Номер слайду 26

* Вітаміни - біологічно активні речовини різної хімічної природи, → неодмінні учасники обміну речовин. * За відсутності в харчовому раціоні вітамінів→ порушуються процеси нормального обміну речовин. Що таке вітаміни і яке їхнє значення для організму людини? Вітамі́ни (лат. vita — життя і амін — речовина, що містить аміногрупу)В9 (фолієва кислота)

Номер слайду 27

* Ще в V ст. до н. е. давньогрецький лікар Гіппократ своїм пацієнтам з порушенням зору → рекомендував їсти пташину і коров’ячу печінку. Гіппокра́т з Ко́су (грец. Ιπποκράτης; близько 460 до н. е. — бл. 370 до н. е.) — грецький лікар золотої доби Афін (Класична Греція), який вважається однією з найвизначніших осіб в історії медицини.

Номер слайду 28

* Нині ми знаємо, що печінка - це джерело вітамінів А (а також В2, В12), К і Е, → які потрібні для нормального функціонування організму.вітаміни А В2, В12), К і Е

Номер слайду 29

* Існування вітамінів → як біологічно активні сполуки, → потрібні забезпечення нормального функціонування організму людини і тварин, → відкрив видатний учений і лікар Лунін Микола Іванович (1854-1937). Лунін Микола Іванович (1854-1937).

Номер слайду 30

* Його дослідження підтвердив нідерландський лікар Христіан Ейкман (1858-1930). * Він помітив, що кури, які споживали очищений рис → хворіли на захворювання, що нагадувало бері-бері. * Натомість кури, які споживали неочищений рис на це захворювання не страждали. Христіан Ейкман (1858-1930).

Номер слайду 31

* Назву «вітаміни» (від лат. віта - життя та аміни - речовини, що містять аміногрупу) → запропонував 1911 р. польський учений Казимир Функ (1884-1967). польський учений Казимир Функ (1884-1967).

Номер слайду 32

* Він розробив препарат, → незначна кількість якого виліковувала хворобу бері-бері (хвороба людини, спричинена нестачею вітаміну В1. Супроводжується зниженням апетиту, погіршенням травлення, болем у м’язах ніг, підвищеною подразливістю та зниженою працездатністю).

Номер слайду 33

* К. Функ висловив припущення, → що й інші хвороби, такі як цинга, рахіт, також можуть спричинюватися нестачею певних речовин у харчовому раціоні людини. цинга

Номер слайду 34

* Американський біохімік Елмер Вернер Макколлум (1879-1967) * 1913 р. запропонував позначати вітаміни літерами латинського алфавіту: А, В, С, D тощо. * У 1922 р. він відкрив вітаміни D і Е. Елмер Вернер Макколлум (1879-1967)

Номер слайду 35

* Добова потреба у вітамінах - лише кілька міліграмів. * Незважаючи на невеликий уміст в організмі, → вітаміни відіграють надзвичайно важливу роль в обміні речовин та енергії. * Багато вітамінів входить до складу ферментів, деякі потрібні для утворення гормонів.

Номер слайду 36

* За відсутності вітамінів в організмі виникають захворювання - авітамінози, → за їхньої нестачі - гіповітамінози. * Негативно на організм людини впливає і надлишок умісту вітамінів в організмі.

Номер слайду 37

* Нині відомо близько 50 вітамінів, → які поділяють на дві групи:→ водорозчинні та жиророзчинні.

Номер слайду 38

* До водорозчинних відносять → вітаміни групи В (відомо 15 вітамінів), → вітаміни Р, С та ін;

Номер слайду 39

* Жиророзчинні вітаміни засвоюються організмом → лише в поєднанні із жирами (олією, сметаною, вершковим маслом тощо).до жиророзчинних - А, D, Е, К тощо.

Номер слайду 40

* Вітаміни швидко розкладаються.* Більшість з них → не відкладається про запас → і не синтезується в організмі. * Тому необхідно постійно вживати продукти, що містять вітаміни.

Номер слайду 41

* Головне джерело вітамінів - свіжі фрукти, овочі, а також вершкове масло, молоко та м’ясо.

Номер слайду 42

* Неправильне зберігання → або кулінарна обробка продуктів харчування→ призводить до руйнування більшості вітамінів.

Номер слайду 43

Наприклад, вітамін С легко руйнується під дією світла, кисню повітря, тепла, контакту з посудом.

Номер слайду 44

Вітамін В1 чутливий до нагрівання.

Номер слайду 45

* Вітаміни А, Е, К, В2, В6 і β-каротин (провітамін А) → дуже чутливі до світла і кисню, але витримують дію високої температури.

Номер слайду 46

* Провітаміни - це речовини - попередники вітамінів.β-каротин — провітамін вітаміну А У природі бета-каротин присутній у грибах, зелених рослинах (листі та плодах), морських водоростях. 

Номер слайду 47

Масло зберігайте в посудині із закритою кришкою.

Номер слайду 48

Овочі та зелень зберігайте в темному прохолодному місці. Що швидше ви їх використаєте, то більше вітамінів отримає організм.

Номер слайду 49

Моркву, буряки, редиску мийте нечищеними перед самим приготуванням.

Номер слайду 50

Нарізати овочі слід ножем з нержавіючої сталі, краще великими шматками, а невеликі бульби - готувати цілими.

Номер слайду 51

Овочі для варіння потрібно класти в киплячу воду.

Номер слайду 52

Надавайте перевагу нетривалій кулінарній обробці продуктів (готування на парі, запікання у фользі тощо).готування на парі

Номер слайду 53

Смаження - вид кулінарної обробки харчових продуктів, під час якого найбільше руйнується вітамінів.

Номер слайду 54

* Важливий внесок у розвиток учення про вітаміни належить → видатному вченому, засновнику української школи біохіміків, Олександру Володимировичу Палладіну (1885-1972). Олександр Володимирович Палладін

Номер слайду 55

* Він вивчав зв’язок між нестачею вітамінів і розвитком у людини таких захворювань, → як скорбут (або цинга, спричиняє нестача вітаміну С)→ та поліневритом (проявляється як множинне запалення периферичних нервів; причина - нестача вітамінів групи В). * Завдання: підготуйте презентацію про цього вченого.* Ключові терміни і поняття: збалансоване харчування, надмірне харчування, недостатнє харчування, енергетичний баланс організму, вітаміни.

Номер слайду 56

Що таке енергетичний баланс організму? 2. Чим характеризуються харчові продукти рослинного та тваринного походження? 3. Чому відсутність білків у їжі порушує нормальне функціонування організму людини? 4. Чому як надмірне, так і недостатнє харчування призводять до розвитку захворювань?ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯДайте відповідь на запитання

Номер слайду 57

1. Укажіть захворювання, яке спричинене відсутністю в організмі певного вітаміну: а) авітаміноз; б) гіповітаміноз; в) гіпервітаміноз.2. Укажіть співвідношення білків, жирів і вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування: а) 2 : 2 : 1; б ) 1 : 1 : 2; в) 1 : 1 : 4; г) 1 : 1 : 6. Виберіть одну правильну відповідь

Номер слайду 58

* Визначте енергетичну цінність 50 г пшеничного хліба, якщо→ білків у ньому 2,85 г, → жирів 0,2 г т→ а вуглеводів 28 г. Виберіть правильну відповідь: а) 53,8 к. Дж; б) 538,4 к. Дж; в) 481,6 к. Дж; г) 48,1 к. Дж.* Творче завдання. Разом із членами своєї сім’ї підготуйте проект «Збалансоване харчування». Розв’яжіть задачу.

pptx
Додав(-ла)
Томляк Ірина
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
17 листопада
Переглядів
138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку