Презентація "Образ Гренуя та його літературні прототипи"(за повістю Патріка Зюскінда "Запахи, або Історія одного вбивці")

Про матеріал

Як подати цю тему так, аби учні сприйняли цей твір не як зразок масової літератури чи детективного чтива, а як елітарну книгу, яка буде цікава, зокрема, психологам та медикам, аби дослідити порухи душі вбивці? Цікава вона й парфумерам, які знайдуть там чимало деталей мистецтва ароматів. Цікава вона й кожній людині, яка замислюється над життям. Як осягнути природу генія? Де межа між дозволеним і злочинним? Гренуй: хто він (Геній чи геній)? Геній чи злочинець? Маргінальна особистість? Нещасна людина? Як створено цей образ в контексті постмодерністських традицій? Замислитися над цими та іншими запитаннями та розставити власні акценти допоможе на уроці ця презентація.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

(за повістю Патріка Зюскінда “Запахи, або Історія одного вбивці”)Образ Гренуя та його літературні прототипи

Номер слайду 2

ПСИХОЛОГІЯ ЗАПАХІВ Нюховий імпульс досягає мозку набагато швидше, ніж больовий. Ділянки мозку, що відповідають за сприйняття запаху, тісно пов’язані із зонами, що відповідають за виникнення емоцій.   ймовірність маніпуляцій

Номер слайду 3

КЛОД ВЕРЛІНД(1927р.) – французький художник і скульптор бельгійського походження.«Роботи затягують своєю глибиною, неординарністю. Вони змушують вдивитися в оточуючих людей. Хто ти? А хто поруч?» (із блогу дівчини Світлани в Інтернеті) ЗАПАХ

Номер слайду 4

Патрік Зюскін(нар. 26.03.1949)

Номер слайду 5

Після виходу роману "Парфумер. Історія одного вбивці", що був перекладений 33 мовами й більше восьми років тримався в списку бестселерів, ім'я Патріка Зюскінда стало культовим.

Номер слайду 6

СЛОВНИЧОК УРОКУ Культ - поклоніння кому-, чому-небудь; шанування когось, чогось. Бестселер (від англ. best seller  «добре продається») - популярна книга чи інше видання, що потрапила до списку тих, що найкраще продаються.

Номер слайду 7

об'їхав місця дії роману, опрацював величезну кількість книг з культурології, вивчав мистецтво парфумерії на фірмі «Фрагонард». 

Номер слайду 8

Образ Гренуя та його літературні прототипи

Номер слайду 9

Цитата«ЗВАЛИ ТОГО ЧОЛОВІКА ЖАН-БАТІСТ ГРЕНУЙ, І КОЛИ ЙОГО ІМ’Я НА ПРОТИВАГУ ІМЕНАМІНШИХ, ГЕНІАЛЬНИХ ПОТВОР, ТАКИХ ЯК ДЕ САД, СЕН-ЖЮСТ, ФУШЕ, БОНАПАРТ ТА ІНШИХ, ТЕПЕРЗАБУТО, ТО, ПЕВНА РІЧ, НЕ ТОМУ, ЩО ГРЕНУЙПОРІВНЯНО З ЦИМИ ЗНАМЕНИТИМИ МОНСТРАМИБУВ НЕ ТАКИЙ ЗАРОЗУМІЛИЙ, ЗНЕВАЖЛИВИЙ,АМОРАЛЬНИЙ, ОДНЕ СЛОВО, БЕЗБОЖНИЙ, А ТОМУ,ЩО ЙОГО ГЕНІЙ І ЄДИНЕ ЙОГО ШАНОЛЮБСТВОБУЛО ОБМЕЖЕНЕ СФЕРОЮ, ЯКА В ІСТОРІЇ НЕЗАЛИШАЄ ЖОДНИХ СЛІДІВ: НЕТРИВКИМ ЦАРСТВОМЗАПАХІВ». (Патрік Зюскінд «Запахи. Історія одного вбивці»)

Номер слайду 10

Маркіз де Сад — французький письменник, філософ і учасник Французької Революції. Відстоював ідеї абсолютної свободи, без обмежень моралі, релігії чи закону. За свої погляди та твори провів у в'язниці та психіатричних лікарнях близько 32 років свого життя : з них близько 10 років відсидів у сумнозвісній паризькій тюрмі Бастилії і 13 років у психіатричній лікарні. На основі його ідей отримання сексуальної насолоди від приниження та завдання болю іншій людині був запроваджений термін “садизм".

Номер слайду 11

Луї Антуан Сен –Жюст –військовий і політичний діяч Великої Французької РеволюціїБрав участь в організації безжалісного і кривавого терору, покликаного допомогти Великій Французькій Революції. Отримав прізвисько «Архангел Смерті».1767-1794

Номер слайду 12

Жозеф Фуше – французький політичний і державний діяч, учасник Французької революції Був міністром поліції в декількох урядах Франції. Проявив крайню жорстокість при придушенні контрреволюційних заколотів, страчував часом навіть невинних.1759-1820

Номер слайду 13

Наполео́н Бонапа́рт І —французький імператор  у 1804–1814 і 1815 рр.

Номер слайду 14

…геній і злодійство – дві речі несумісні… О. С. Пушкін “Моцарт і Сальєрі” ДЕ САД, СЕН-ЖЮСТ, ФУШЕ, БОНАПАРТ ЖАН-БАТІСТ ГРЕНУЙ ???

Номер слайду 15

”МЕТА УРОКУ: ОСЯГНУТИ ПРИРОДУ “ЗЛОГО ГЕНІЯ”

Номер слайду 16

”СТАНЦІЇ ЖИТТЯ” ГРЕНУЯ

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

“Він був монстр від самого початку…”“Самотній кліщ, зосереджений у собі…”“Вони (діти) гидували ним, як гладким павуком…”“Діти не хотіли до нього доторкатись…”“Вони не відчували його запаху. Вони його боялися. “ (глава 4) ЦИТАТИ

Номер слайду 20

Гренуй у перекладі з французької означає “жаба” схожий на відразливу істоту в людській подобі; жорстокий, “холоднокровний”; спритний, володіє неймовірним для людини нюхом.

Номер слайду 21

Прототипи Гренуя та інтертекстуальні відсилання

Номер слайду 22

Прототипи Гренуя та інтертекстуальні відсилання

Номер слайду 23

Т. Манн : «Публіка на сеансах Чіполли явно підкорена волі сильної особистості, але внутрішньо опиралася цьому приниженню.” Зюскінд : «Людський натовп на майдані не чинить опору волі Гренуя, підкорюється йому, а потім відчуває огиду за власну слабкість.»

Номер слайду 24

Кодування - тлумачення тексту із різним ступенем глибини

Номер слайду 25

Повторення

Номер слайду 26

Постмодерністський підхід до створення образу Гренуя(оберіть доречні характеристики)

Номер слайду 27

Гренуй: хто він? Геній чи геній? Геній чи злочинець? Маргінальна особистість? Нещасна людина?

Номер слайду 28

Розставляємо акценти«Запахи. Історія одного вбивці» - роман-пересторога Ніякий винахід не вартий людського життя. Брак уваги , вакуум любові призводять до деградації особистості. Продовжіть список власних думок.

Номер слайду 29

Скласти анотацію до роману П. Зюскінда «Запахи. Історія одного вбивці» АНОТА́ЦІЯ - бібліографічна довідка, характеристика змісту книги, статті і т. ін. Додаткове завдання: написати поезію за мотивами роману П. Зюскінда «Запахи. Історія одного вбивці» Домашнє завдання

Номер слайду 30

Презентацію підготувала вчитель зарубіжної літератури. НВК: Гайсинської СЗШ- інтернату I-III ст. – гіиназіїБЄЛОВА ОЛЕНА МИКОЛАЇВНА2018

pptx
Додано
25 липня 2018
Переглядів
4702
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку