Презентація: Однорідні й неоднорідні означення

Про матеріал
  • Навчати знаходити речення з однорідними й неоднорідними означеннями; збагачувати словниковий запас;
  • Розвивати усне та писемне мовлення учнів, вміння виділяти головне, узагальнювати та систематизувати матеріал;
  • Сприяти вихованню любові до народних традицій та вірувань українців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1 Тема: Однорідні й неоднорідні означення

Номер слайду 2

2 Мета: Навчати знаходити речення з однорідними й неоднорідними означеннями; збагачувати словниковий запас;Розвивати усне та писемне мовлення учнів, вміння виділяти головне, узагальнювати та систематизувати матеріал;Сприяти вихованню любові до народних традицій та вірувань українців.

Номер слайду 3

3 Соціокультурна змістова лінія: Роль народних традицій, вірувань, релігії, християнської моралі, свят, міфології, фольклорної творчості у формуванні світогляду українців)Символіка

Номер слайду 4

4 Подаруйте посмішку собі,Один одному, мені. Я дарую посмішку і вам,Радість допоможе у роботі нам.

Номер слайду 5

5 Означення. НеоднорідніКоли вони характеризують предмет за тією самою ознакою: білі, червоні, жовті троянди. Коли вони вказують на різні споріднені ознаки предмета: світле, безхмарне небо. Коли вони стоять після означуваного слова: степ тривожний, темний. Коли друге й подальші означення підсилюють, уточнюють або пояснюють перше: Якось раз над містом стояла тиха, місячна, літня ніч. Коли вони виступають художніми означеннями (епітетами): Іде гроза дзвінка і кучерява садам замлілі руки цілувать. Неоднорідні означення характеризують предмет з різних боків: теплий літній вечір; морські прозорі хвиліЗавжди неоднорідними є означення, виражені сполученням займенника й прикметника: мій найкращий другякісного і відносного прикметників: високий дніпровський берегякісного і присвійного прикметників: (улюблена мамина пісня). ОднорідніКожне попереднє з неоднорідних означень стосується всього подальшого словосполучення, а не безпосередньо означуваного слова: дика груша (яка?) стара; стара дика груша (яка?) велика. Так. НіВимовляють з інтонацією переліку;Пишуть, ставлячи між ними коми

Номер слайду 6

6 Береза. БЕРЕЗА - символ ніжного, душевного смутку, а білий її колір пояснюється тим, що в хвилину, коли до неї підходив зрадник Ісуса - Іуда Іскаріот, налякалась і побіліла, бо він хотів на ній повіситись... Вона - гнучка і шляхетна, легка і приваблива, виражає щиру і ніжну жіночність. Береза випромінює красу, але сама по собі скромна. Вона приваблює до себе кожного, але боляче переносить грубе ставлення: в неї ніжні гілки і ламкий стовбур, хоча станом вона гнучка.

Номер слайду 7

7 Верба. ВЕРБА - універсальний символ Прадерева життя, а Великодна верба- його живий вираз. Уособлення працездатності й родючої сили. Вона - образ весни, Батьківщини, України і, разом з цим, жіночого смутку та вдівства. Дуже жадібна до Сонця і води, до тепла і вологи, які є основою життєдіяльності. А тому надзвичайно живуча: вона може вирости, як кажуть, із звичайного вербового кілка, вбитого в сиру землю. Разом з тим, верба беззахисна і вразлива, якщо опиниться не в своєму середовищі - холодному і сухому.

Номер слайду 8

8 Тополя. ТОПОЛЯ - символ дівочої краси, а також жіночого й дівочого суму, їх самотності. Тополя край дороги - це образ жінки чи дівчини, котрі чекають своєї долі чи свого судженого... Вона струнка і красива від ранньої молодості до зрілих літ. Листя на тополі тремтить, як і на осиці, але з іншої причини: легенда каже, що під тополею лихий колисав на своїх колінах Іуду-немовля, майбутнього Христового зрадника - отож листя тремтіло від присутності нечистого і непрошеного гостя і від цього ж гілля тополине потягнулося вгору, до неба, втікаючи від «чортової колискової». Вважають, що тополя здатна забирати з людей негативну енергію і очищати повітря від злих духів та всього шкідливого та нечестивого.

Номер слайду 9

9 Ліщина. ЛІЩИНА - символ вразливої корисності й непоказної краси. Сам по собі кущ ліщини тонкий і слабкий. Але вміє бути корисним саме своєю слабкістю. Його гнучкі й тонкі пагони застосовують у таких господарських справах і потребах, в яких безсиле допомогти будь-яке інше дерево, а легкодоступні плоди, звані лісовими або лісковими горіхами, не лише поживні, але й належать до розряду делікатесних і, до всього, мають неабиякі лікувальні властивості.

Номер слайду 10

10 Ясен. ЯСЕН - символ чоловічої чистоти, скромності й пісенної душі. Уособлює благородство чоловічих почуттів і поетичність внутрішнього світу справжнього чоловіка. Ясен водночас і потужний, і стрункий, і навіть елегантний. Чистота, яку він символізує, конкретна і вимоглива: в нього немає ніяких наростів, стовбур - ідеально чистий, крона - акуратна і компактна. Його чистота поєднується з корисністю і гарантує надійність: деревину ясена можна без вагань використати в ділі, а в затінку - спокійно відпочивати...

Номер слайду 11

11 Мед. МЕД - символ душевного та фізичного здоров'я, котре поєднується з духовною і тілесною насолодою, з моральним та естетичним задоволенням, що приходять тільки після високо натхненної і безкорисливої праці. Мед - це продукт бджоли, «комахи Божої», а тому в ньому закладене вічне багатство Землі, чиста сила Води і свята краса Небес. Енергетичні, лікувальні та цілющі властивості та можливості меду і споріднених йому продуктів (прополісу, маточкового молока, воску, перги) практично необмежені: від приготування чудесних кулінарних витворів до виготовлення чудодійних оздоровлюючих препаратів - в цьому та багато в чому іншому «медове сімейство» не має собі рівних. Мед є результатом жертовної і навіть трагічної праці бджоли: «Божа комаха» віддає себе без останку і дуже швидко «згоряє», здійснивши свій «медовий» подвиг і залишивши безцінне трудове надбання своїм нащадкам. Без сумніву, в цьому - джерело невмирущої духовної сили меду: його творять не для себе, а для інших.

Номер слайду 12

12 Каша. КАША - знак пошани Сонцю і жертви Богові за щедрі злакові дари, а також символ плодючості домашньої худобини та врожайності родинних земель, ознака працьовитості та майстерності господаря і господині, інших членів сім'ї, підтвердження миру і злагоди між ними. Гречана і пшоняна, пшенична і вівсяна, ячмінна, горохова і кукурудзяна - такий щедрий і неповний перелік українських каш. Простір для вияву творчої кулінарної фантазії та демонстрації багатства і краси сімейного столу!Має каша і широке ритуально-обрядове застосування: кутя і коливо-її святково-ритуальні сестри; в давнину закопували горщик каші в землю - шанування землі і прохання багатого врожаю; кашею «пригощали» домовика, щоб хату доглядав, і нею ж закликали дощ.

Номер слайду 13

13 Веретено. ВЕРЕТЕНО - магічний символ світобудови: воно, немов би дві нитки, закручує на одну небесну спіраль цей (наш) і потойбічний (чужий) світи. Вся його символіка - в його обертовості: гігантське світове веретено - стрижень, на якому обертаються Небо і Земля. В зв'язку з тим, що веретено - знаряддя праці традиційно жіноче, то його ще в давнину пов'язували з образом Богині-Матері, котра пряде на своєму веретені нитку, з якої твориться тканина Всесвіту і в'ється тонка нитка людського життя. Вміння користуватись веретеном - ознака не тільки трудової майстерності, а й здатності подолати («обкрутити»!) лиху силу...

Номер слайду 14

14 Червона. Духовна нескореність. Дівоча чистота. Український рід. Весільні обряди. Світла пам'ять. Сімейне щастя. Калиновий міст

Номер слайду 15

15 Домашнє завдання§ 23 (с.170) – вивчити; Вправа 275 (с.171);Знайти та відобразити в вигляді електронної презентації інформацію про:- квіти-символи (I група): льон, м’ята, ромашка;- птахи-символи (I група): соловейко, голуб, зозуля. Виписати в зошити речення з однорідними та неоднорідними означеннями.

pptx
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
4373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку