Презентація " Олександр Олесь "Княжа Україна" "Заспів"

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомити учнів з історією створення поеми «Княжа Україна», змістом твору «Заспів», формувати вміння виразно й осмислено читати поетичні твори, встановлювати міжпредметні зв’язки, давати відповіді на питання, визначати тему й головну думку вірша, виховувати в учнів розуміння, що тільки в єдності й згуртованості сила і розквіт держави.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сімнадцяте лютого. Класна робота. Олександр Олесь (Кандиба) Збірка “Княжа Україна” “Заспів”

Номер слайду 2

Олександр Олесь (Кандиба)

Номер слайду 3

Олександр Олесь (справжнє ім’я Олександр Іванович Кандиба) відомий у літературі передусім як лірик. Він належить до тих людей, яким довго чекати слави не довелося, адже на другий день після виходу у світ його першої збірки віршів «З журбою радість обнялась» він прокинувся знаменитим. Оповіді «Заспів», «Україна встаровину», «Похід на Царгород» та «Ярослав Мудрий» із книжки «Княжа Україна». Її сюжет постав на основі літописних даних, тож, читаючи, ви поринете в сиву давнину.

Номер слайду 4

Збірка “Княжа Україна”Написана в еміграціїСкладається з 43 віршів. Збірка написана менше ніж за місяць. Тема: розповідь про історичне минуле нашого народу, вірування наших пращурів, утворення Києва та Київської Русі, княже правління, війни та військові походи.Ідея: уславлення пращурів-героїв, їхнього патріотизму та відданості рідній землі.

Номер слайду 5

Який період історії України зображено в книжці Олександра. Олеся «Княжа Україна»? Часи правління князя Ярослава Мудрого, коли був заснований Київ. Великий князь Київський, князь Ростовський та Новгородський, під час правління якого Русь досягла найвищого розквіту. Він був сином Володимира. Період правління князя Ярослава Мудрого вважається епохою величі Русі. Саме в цей час Русь досягла своєї могутності і стала в один ряд з найбільш потужними європейськими державами. При ньому побудовані Золоті ворота, Храм Святої Софії. Так само, як і його батько, князь Ярослав розбудовував столицю. Князь також засновував і нові міста у віддалених куточках Русі, наприклад, Ярославль. Він зміцнював міжнародний авторитет держави, видав збірник законів «Руська Правда», створив першу школу при Софії Київській і першу бібліотеку в Києві.

Номер слайду 6

Хто такі язичники? Це люди які покланялися богам природи. Слов'яни до X ст. були язичниками . Понад тисячу років тому Володимир Великий став християнином та охрестив усю Київську Русь. Більшість істориків вважають, що це відбулось у 988 році на річці Почайна, притоці Дніпра. На це вказує і "Повість временних літ". Річницю відзначають 28 липня, адже саме в цей день церква вшановує пам’ять князя Володимира. Як ви розумієте рядки поезії вже мохом поросло (минуле), за водою поплило (забуте)?Це було дуже давно, майже забуте багатьма людьми.

Номер слайду 7

“Заспів”Дажбог. Бог Сонця. Бог Волос (Велес)Бог плодючості, скотарства. Стрибог. Бог Вітру. Перун. Бог Блискавки

Номер слайду 8

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}По зелених пишних луках. Волос пас овець гладких,Грів їх вовною м’якою,Одганяв вовків від них Рано вдосвіта на сходіПрокидавсь ясний ДажбогІ ходив­блукав до ночіСинім степом без дорог. Над дрімучими лісами,По пустелі степовій. Бог Стрибог літав на крилах,Грав на кобзі золотій. Бог Перун на чорних хмарах. Вічно землю об’їздив,Часом плакав, як дитина,Часом сурмами будив.

Номер слайду 9

Якою постає природа України у вірші Олександра Олеся «Заспів»? Автор описує первозданну природу, дикі ліси, квітки папороті. Як ви розумієте рядки поезії чому так довго в хмарах сонце рідної землі? Ці слова говорять нам, що народ України постійно веде боротьбу за вільну Україну. Прокоментуйте назву першої поезії «Заспів», з якої починається книжка. Заспів це повторюваний початок фольклорного твору, тому перша поезія має назву «Заспів». Початок. Вступ.

Номер слайду 10

МІФОЛОГІЯ У ТВОРІА в річках жили русалки,Хапуни­водяники,Лісовик свистав у лісі,І сміялися мавки.

Номер слайду 11

“Заспів”Русалка. Водяник. Лісовик. Мавка

Номер слайду 12

Що ви знаєте пре мавку, водяника й лісовика? Чому водяників названо хапунами?Мавка — персонаж слов'янської міфології, злий дух, русалка. Водяник є володарем води і володіє всією водою у світі: річками, озерами, болотами, океанами тощо. Душа річок і озер. Водяники названі хапунами, тому що вони можуть схопити людину у воді й затягнути її під воду. Якщо людина тонула, то вважалося, що її зловив водяник. Лісовик — дух лісу, його господар. Живуть Лісовики в дуплах густих дерев або сухостійних дерев.

Номер слайду 13

Розкажу вам, як на горах. Славний Київ наш постав,Як він жив і розвивався,Як столицею він став.

Номер слайду 14

Хто й коли у ньому княживІ в який ходив поход,Хто боровсь за Україну,За державність, за народ. Розкажу вам, як боролись. Наші прадіди колись,Як за щастя України. Ріки крові розлились.

Номер слайду 15

Оповідач наголошує на тому, що він заспіває (розкаже)А пісню. Б казку. В легенду. Г бувальщину2. Прочитайте рядки. Розкажу вам, як боролись. Наші прадіди колись,Як за щастя України. Ріки крові розлились. В уривку використано. А епітет. Б метафору. В гіперболу. Г порівняння

Номер слайду 16

Уривок із твору Язичницький бог1 «…пас овець гладких,Грів їх вовною м’якою,Одганяв вовків від них».2 «…на чорних хмарах. Вічно землю об’їздив,Часом плакав, як дитина,Часом сурмами будив».3 «Над дрімучими лісами,По пустелі степовій…літав на крилах,Грав на кобзі золотій». А Волос. Б Перун. В Дажбог. Г Стрибог3. Установіть відповідність.4. Який період історії України зображено в книжці

Номер слайду 17

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ЗАСТАРІЛІ СЛОВАНебазам — незабаром. Берло — палиця, оздоблена коштовним камінням, знак влади. Сян — річка в Східних Карпатах. Боян — княжий поет, співець, гусляр.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Бєляєва Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Проскуріна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Shvaichenko Тetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
14853
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку