Презентація "Омар Хайям"

Про матеріал
Розробка містить теоретичний матеріал з теми та завдання для роботи з учнями на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя і творчість Омара Хайяма. Жанр Рубаї. Роздуми про життя людини у філософських рубаї Хайяма.

Номер слайду 2

Народився Хайям 18 травня 1048 року у місті Нішапурі – одному із головних культурних центрів Ірану.

Номер слайду 3

Повне ім’я поета звучить так: Гіяс ад Дін (традиційне поважне ім’я вченого)Абу-аль-Фатг (імена предків-дідусів)Омар (власне ім’я поета)ібн Ібрагім (ім’я батька)аль-Хайям (прізвище)ан-Нішапур (місце народження)

Номер слайду 4

Такими іменами називали Омара Хайяма у зеніті його славиІмам Харасана (духовний вождь). Найрозумніший муж століття. Доказ істини. Цар філософів Сходу і Заходу. Перекладач думок неба на мову людей.

Номер слайду 5

Цікаві факти із життя Омара Хайяма: У 8 років знав напам’ять Коран, цікавився математикою, астрономією і навіть філософією. У 12 років став учнем Нішапурського медресе (релігійної школи), де блискуче закінчив курс мусульманського права й медицини, отримавши кваліфікацію хакіма, тобто лікаря. Наполегливо вивчав твори відомого математика й астронома Сабіт ібн Куррі, праці грецьких математиків, серед них і Архимеда та Евкліда. У 16 років подався до Самарканду, став учнем одного з медресе, але кількома виступами на диспутах настільки вразив усіх своєю вченістю, що його одразу зробили наставником, тобто вчителем. Хайяма запросили в Ісхафан до двору султана, де він став духовним наставником правителя, тобто імамом. Керував обсерваторією. Сонячний календар, запропонований Хайямом, на 7 секунд точніший від нині діючих, як і григоріанського, котрим користуємося ми.

Номер слайду 6

Помер 4 грудня 1131 року. Могила Омара Хайяма знаходиться у Нішапурі. На цій могилі у 1934 р. був встановлений обеліск. На обеліску зроблено напис:«Мудрець Омар Хайям. Смерть мудреця 516 р. хіджри за місячним календарем».

Номер слайду 7

Рубаї – жанр східної поезії, чотиривірш філософського змісту, закінчений за змістом і художньою формою, римуються 1, 2 і 4 рядки, а 3-й - без рими

Номер слайду 8

Рубаї - це чотиривірш філософського змісту, що виражає певну думку, підкреслену в останньому рядку строфи. В далекому минулому вони співались один за одним, розділяючись паузою. Об’єднанні в тематичні групи або збірки Рубайят, вони співалися як куплети однієї пісні.

Номер слайду 9

Рубаї різноманітні за своєю тематикою. Тут є і роздуми про сенс людського життя, про нескінченність пізнання, про справедливість і гідність. Вічні цінності життя, радість і печаль буття розкриваються в безсмертних віршах Хайяма.

Номер слайду 10

Проникнувши в таємниці філософії, медицини, астрономії, Хайям випередив свій час у пізнанні різних сторін життя, і проте зізнається в своїх віршах: Я тільки й знаю, що знання шукаю. В найглибші таємниці проникаю. Я думаю вже сімдесят два роки І бачу, що нічого я не знаю.

Номер слайду 11

Судячи з рубаї поета, він ніколи не вклонявся перед багатством та чинами. Єдине, що цінував у людині-це її розум. Усе життя поет-філософ прагнув пізнати людину й зрозуміти сенс її буття.

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Пройти онлайн-тестування. Вивчити напам’ять 4 рубаї поета.

pptx
Додано
6 січня
Переглядів
571
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку